Mødedato: 11.02.2021, kl. 15:30
Mødested: Telefonmøde via Teams

Godkendelse af fremtidig brug af Valby Omsorgscenters formue

Se alle bilag
Driftsoverenskomsten mellem Københavns Kommune og Valby Omsorgscenter (VOC) er blevet opsagt med virkning fra 1. januar 2021. Det fremgår af driftsoverenskomsten, at hvis VOC har en formue, skal den også efter opsigelsen af driftsoverenskomsten anvendes til sociale og/eller sundhedsmæssige formål. VOC har en formue i form af ejerskabet af bygningen på Gl. Jernbanevej 25 i Valby. Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende en erklæring fra VOC hvori de tilkendegiver, at denne formue fremadrettet skal anvendes til et bredere udbud af aktiviteter samtidig med, at de borgere, som i dag benytter ældreklubben i VOC, vil kunne fortsætte i deres klubtilbud. 

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, 

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager til efterretning, at driftsoverenskomsten med VOC er opsagt med virkning fra 1. januar 2021
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender VOCs fremtidige brug af deres formue, som beskrevet i vedlagte tilkendegivelse fra VOC (bilag 1)

Problemstilling

Den 16. august 2012 vedtog Sundheds– og Omsorgsudvalget en række kriterier for ansøgning om tilskud til ældreklubber efter Servicelovens § 79. I den forbindelse besluttede udvalget også, at driftsoverenskomster finansieret af § 79-midlerne skulle opsiges. 

Driftsoverenskomsten mellem Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og VOC i Valby blev imidlertid ikke opsagt. VOC har, i overensstemmelse med Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning fra 2012, siden søgt om tilskud fra § 79-puljen på lige fod med øvrige ansøgere til puljen.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen fremsendte en opsigelse af driftsoverenskomsten til VOCs bestyrelse den 31. maj 2020. Opsigelsen gives med seks måneders varsel, og opsigelsen er dermed trådt i kraft pr. 1. januar 2021.

VOC har en formue, som består i ejerskabet af bygningen på Gl. Jernbanevej 25 i Valby. Ifølge den offentlige vurdering af 1. oktober 2019 er værdien af ejendommen 16.900.000 kr. og grundværdien 3.509.200 kr. Jf. driftsoverenskomstens § 15, stk. 3, skal formuen, hvis driftsoverenskomsten opsiges, efter indstilling fra bestyrelsen og med godkendelse fra Københavns Kommune anvendes til socialt eller sundhedsmæssigt formål. 

På den baggrund har VOC udformet en tilkendegivelse, der redegør for den videre brug af foreningens formue til brug for Sundheds- og Omsorgsudvalgets godkendelse. Forvaltningen har i dialogen med VOC lagt vægt på, at den ældreklub, som har til huse i bygningen på Gl. Jernbanevej og tidligere blev drevet efter driftsoverenskomsten, fortsat bør indgå i VOCs aktiviteter til gavn for de mange medlemmer. 

Løsning

VOCs bestyrelse har fremsendt en tilkendegivelse (bilag 1), hvori de redegør for, hvordan formuen og dermed huset på Gl. Jernbanevej vil blive anvendt fremover. Det fremgår af tilkendegivelsen, at bygningen vil blive anvendt til at huse sociale og kulturelle formål herunder aktiviteter for seniorer (§79). VOC fremhæver i tilkendegivelsen, at man vil have fokus på at skabe muligheder for både at drive ældreklubben videre og samtidig sikre et stærkere fundament for at søge midler til andre aktiviteter i huset for en bredere målgruppe.

Samlet set kan effekten for borgerne således forventes at være et bredere udbud af aktiviteter samtidig med, at de borgere, som i dag benytter ældreklubben i VOC, vil kunne fortsætte i deres klubtilbud men også drage nytte af de nye aktiviteter, som kan huses i bygningen på Gl. Jernbanevej. Aktiviteterne omfatter blandt andet samarbejde med foreninger i lokalområdet; herunder en frimærkeklub, et kor, en teatergruppe og en sundhedsklub. Derudover påtænkes kursusaktiviteter og events, samt et kontorfællesskab for iværksættere

Organisatorisk genetableres VOC i to spor. For det første etableres VOC som en ikke-erhvervsdrivende fond under tilsyn af Civilstyrelsen (Fonden VOC). Fonden VOC er på nuværende tidspunkt i gang med at udarbejde de nye vedtægter, som sendes til godkendelse hos Civilstyrelsen. For det andet genetableres den nuværende ældreklub i VOC som en selvstændig forening med egne vedtægter (Seniorhuset VOC). Dette har til formål at sikre, at ældreklubben lever op til kriterierne for ansøgning om tilskud til ældreklubber efter servicelovens §79 i Københavns Kommune, herunder kravet om brugerstyring. 

Med opsigelsen af driftsoverenskomsten, kan der fra 2021 ikke afløftes moms for ældreklubben i VOC, som dermed ligestilles med de andre ældreklubber. Ældreklubben i VOC har i 2020 - i lighed med tidligere år - søgt om tilskud fra § 79-puljen. I 2021 og 2022 har ældreklubben fået tilsagn om en bevilling på 1.550.000 kr. årligt. 

Økonomi

Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser.

Videre proces

På baggrund af Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning vil forvaltningen rette henvendelse til VOC og orientere dem om beslutningen. 

Parallelt hermed samarbejder forvaltningen med VOC om etableringen af Seniorhuset VOC med henblik på at fremtidssikre et godt udbud af aktiviteter til ældre i VOCs rammer.
 

Katja Kayser

/Helle Schnedler

Beslutning

Indstillingens første at-punkt blev taget til efterretning, og andet at-punkt blev godkendt.
Til top