Mødedato: 10.12.2020, kl. 13:30
Mødested: Telefonmøde via Teams

Status på strategien for midlertidige døgnophold

Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges, som vedtaget i forbindelse med tidligere status af 28. november 2019, en opdateret status pr. december 2020 for implementering af strategien for midlertidige døgnophold.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter status for implementering af strategien for midlertidige døgnophold og
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at forvaltningen forelægger ny status ultimo 2021.

Problemstilling

I 2018 godkendte Sundheds- og Omsorgsudvalget strategien for midlertidige døgnophold. Med strategien omlægges og intensiveres den faglige indsats til gavn for borgere, såsom ældre medicinske patienter, der får mere kvalitet og sammenhæng under et midlertidigt døgnophold.

Løsning

Hovedformålet med strategien er, at borgeren får mere kvalitet og sammenhæng under et midlertidigt døgnophold. Det skal ske ved, at indsatsen tilrettelægges, så den i højere grad imødekommer borgerens individuelle behov. Det gælder, hvis borgerens behov kræver kompleks sygepleje og hyppig observation, rehabilitering samt pleje.

Strategien skal føre til, 

  1. at borgerne oplever sammenhæng i overgangen fra eget hjem eller hospital til det midlertidige døgnophold og i overgangen fra det midlertidige døgnophold og hjem
  2. at borgerne har let adgang til lægehjælp under opholdet
  3. at borgerne modtager et individuelt tilrettelagt ophold af høj faglig kvalitet med rette indsats, intensitet og længde
  4. at ingen borgere oplever indlæggelser eller genindlæggelser, der kunne have været undgået, eller oplever at vente i en hospitalsseng efter at være færdigbehandlet.

Strategien skal ses i sammenhæng med den løbende udvikling på sundheds- og ældreområdet. I den sammenhæng kan det nævnes, at regeringens forslag til sundhedsreform fortsat udestår, hvilket blandt andet har betydning for fx rammevilkårene for styrket lægedækning.

Følgende er opnået i 2020

Borgere modtager midlertidigt døgnophold på ét af de tre centre:

  • Center for Rehabilitering og Akutpleje – Bystævneparken
  • Center for Rehabilitering og Akutpleje – Vigerslevvej
  • Neurorehabilitering - Kbh

Derudover kan borgerne modtage midlertidigt plejeophold på ét af to plejehjem i kommunen, der har midlertidige plejeophold, som beskrevet i status pr. 28. november 2019. Centrene er i 2020 blevet samlet på deres endelige lokationer, jævnfør nedenstående kort.

I 2020 er der arbejdet videre på at sikre borgerne høj faglig kvalitet på de nye centre, jævnfør et af de fire formål med strategien. Det har blandt andet resulteret i nye arbejdsgange, eksempelvis vedrørende forventningssamtale med borger og pårørende, og etablering af en kvalitetsorganisation på centrene og fra centralforvaltningen. Aktivitets- og kvalitetsdata følges tæt af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen som led i implementering af strategien og styringen af området.

Situationen med COVID-19 har haft betydning for implementeringen. Der er stadig enkelte udeståender, som beskrives nedenfor, inden den er endeligt gennemført, men samlet set forløber implementeringen af strategien planmæssigt.

Der er i 2020 midlertidigt etableret en Afdeling for COVID-19 i regi af centret i Bystævneparken. Afdelingen forventes videreført i en periode, men bemandes kun, når der er borgere, som har behov for tilbuddet. Belægningen er pr. 1. december 2020, at der er to borgere på ophold i Afdeling for COVID-19. 

Implementering i 2021 og fremefter

En fleksibel opholdstype

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede den 16. august 2018, at opdelingen af akut- og rehabiliteringsophold på sigt skal ophøre som led i en fleksibelt tilpasset rehabiliteringsindsats – altså én fleksibel opholdstype.

Siden udvalget godkendte strategien, har forvaltningen dog gjort sig en række erfaringer med målgruppen og tilrettelæggelsen af indsatsen. Borgere, der modtager et akutplejeophold, har generelt særligt komplekse sygeplejefaglige behov. Denne borgergruppe vurderes at have større behov for mere specialiserede sygeplejefaglige kompetencer, end det blev vurderet, da strategien blev udarbejdet.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer for nuværende, at det formentlig vil være mere hensigtsmæssigt at samle de særlige kompetencer omkring disse borgere i afgrænsede afdelinger fremfor at have dem spredt ud. Dermed er der bedre muligheder for at kunne sikre borgerne de specialiserede kompetencer, de har behov for, herunder også forbedret grundlag for et styrket samarbejde med sygehuse og praktiserende læger til gavn for borgerne.

I 2021 etableres en akutplejeafdeling på centret i Bystævneparken, så der er et ensartet tilbud på begge centre.

På den baggrund afventer Sundheds- og Omsorgsforvaltningen eventuel implementering af én fleksibel opholdstype, indtil der er opbygget kompetencer og mere erfaring med målgruppen, herunder med lægesamarbejdet. Et skifte fra sigtepunktet om fleksibel opholdstype vil forudsætte en udvalgsbeslutning, og forvaltningen vil vende tilbage til udvalget herom.

Lægedækning

Lægedækning

I 2020 har forvaltningen arbejdet på at sikre borgerne lægedækning, som beskrevet som ét af de fire formål. Målet er at opnå styrket lægedækning på begge centre. Der er drøftelser med Bispebjerg/Frederiksberg Hospital, Amager/Hvidovre Hospital og 1813 om, hvordan den eksisterende lægedækning kan udvikles. Dialogen har været påvirket af COVID-19, men der arbejdes videre med henblik på at afprøve og udvikle lægedækningen og indgå en aftale om en varig løsning, der bedst muligt dækker borgernes komplekse behov. 

Samarbejde med Socialforvaltningen

Der samarbejdes med Socialforvaltningen om de midlertidige døgnophold, der er afsat til borgere under 65 år. Der forventes at være en endelig aftale på plads mellem de to forvaltninger primo 2021 som del af den omlagte indsats.

Økonomi

Indstillingen har ikke selvstændige økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsudvalget vil ved en temadrøftelse i 1. halvår af 2021 have en drøftelse af strategien  for midlertidige døgnophold, herunder i forhold til justeringsbehov som eksempelvis er  relateret til pladstyper og lægedækning. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil i øvrigt i udgangspunktet forelægge ny status for Sundheds- og Omsorgsudvalget ultimo 2021.

Katja Kayser

/Merete Røn Christensen                              

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev drøftet og 2. at-punkt blev godkendt.
Til top