Mødedato: 10.12.2020, kl. 13:30
Mødested: Telefonmøde via Teams

Indstilling om samarbejde mellem Elderlearn og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om forvaltningens arbejde med at forebygge og bekæmpe ensomhed og anmodes om at godkende, at forvaltningen som led i dette arbejde indgår samarbejde med den socialøkonomiske virksomhed Elderlearn.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender et nyt samarbejde med den socialøkonomiske virksomhed Elderlearn.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget har i flere år haft et særligt fokus på at forebygge og bekæmpe ensomhed blandt ældre borgere i Københavns Kommune, afspejlet i de to seneste ældrepolitikker samt værdigheds-politikken. På den baggrund arbejder Sundheds- og Omsorgsforvaltningen løbende med at udvikle og implementere indsatser til forebyggelse og bekæmpelse af ensomhed blandt ældre. I dette arbejde spiller særligt civilsamfundet en væsentlig rolle, og forvaltningen har derfor en lang række samarbejdsaftaler med frivillige organisationer. Forvaltningen ønsker med denne indstilling om godkendelse af et nyt samarbejde med den socialøkonomiske virksomhed Elderlearn at vise et konkret eksempel på forvaltningens arbejde på ensomhedsområdet.

Løsning

Med afsæt i Københavns Kommunes ældrepolitik, der sætter fokus på et aktivt medborgerskab gennem flere frivillige fællesskaber, har forvaltningen siden 2015 arbejdet med ensomhedsforebyggende og -bekæmpende tiltag i flere spor:

1. Debatskabende og mobiliserende indsatser
2. Nye fællesskaber for udsatte, ensomme borgere
3. Tilgængelighed til fællesskaber og frivillighed for alle ældre

4. Mobiliserende og kompetenceudviklende indsats blandt medarbejdere i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

For at understøtte de forskellige spor bliver der blandt andet indgået en række samarbejder med civilsamfundsorganisationer. Eksempelvis understøttes flere idrætsforeninger, som ikke er specifikt målrettede ældre, i at få flere seniorer i idrætslivet gennem initiativer som fodbold for seniorer, floorbold, cykelfællesskaber med videre. Ligeledes arbejdes der  med at skabe nye fællesskaber med udgangspunkt i kunst og kultur, gennem initiativer som guidet fælleslæsning på biblioteker, erindringsklubben i Stadsarkiv, refleksionsskabende teater med videre. Derudover bliver forebyggelseskonsulenter og medarbejderne i hjemmeplejen kompetenceudviklet til at opspore ensomhed og formidle muligheder for fællesskaber til borgerne. Se bilag 1 for et samlet overblik over aktiviteterne i ensomhedsindsatsens fire spor.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i samarbejde med Center for Frivilligt Socialt Arbejde kortlagt samarbejdet mellem driften og frivillige/civilsamfundet. Sundheds- og Omsorgsudvalget blev den 29. oktober 2020 orienteret via aflæggerbordet. Analysen viser blandt andet, at driften har et udbredt samarbejde med civilsamfundsorganisationer og med ikke-organiserede frivillige.

Center for Frivilligt Socialt Arbejde peger på, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ligger højt i forhold til graden af samarbejde med civilsamfundet sammenholdt med andre kommuner, som Center for Frivilligt Socialt Arbejde har kendskab til. Nogle af disse mange samarbejder mellem Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og frivillige er desuden netop blevet fremhævet og anerkendt i forbindelse med uddelingen af Årets Fællesskabspris 2020.

Nyt samarbejde med Elderlearn
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er i dialog med den socialøkonomiske virksomhed Elderlearn om at indgå samarbejde og tilbyde nye fællesskaber til ældre borgere. Dette vil styrke tilbuddet for udsatte, ensomme borgere, jævnfør spor 2 i ensomhedsindsatsen ovenfor. 

Elderlearn matcher udenlandske sprogstuderende, der er ved at lære dansk, med ældre borgere, som så mødes og taler sammen på dansk i den ældre borgers hjem. Grundet COVID-19 tilbyder Elderlearn også en lettilgængelig digital platform til møderne, hvis den ældre eller den sprogstuderende ønsker det. Den ældre får herigennem en besøgsven og mulighed for selv at bidrage med sine ressourcer som frivillig, samtidig med at den sprogstuderende får lejlighed til at øve sine danskkundskaber.

Erfaringer fra et pilotprojekt i hjemmeplejen på Amager, hvor Elderlearn indgår, peger på at ældre borgere oplever, at de kan bidrage med deres ressourcer i en ligeværdig relation i modsætning til en traditionel besøgsvensordning. Betydningen af at kunne bidrage med egne ressourcer fremhæves også af Københavns Universitet i rapporten ”Når svækkede ældre mennesker bliver frivillige”, som Center for Humanistisk Sundhedsforskning udarbejdede i 2018. Derudover har hjemmeplejen på Amager erfaret, at udsatte, ensomme borgere efterspørger én-til-én-relationer, som kan foregå i egen bolig. Her vil Elderlearns tilbud være et godt supplement til de andre tilbud, som forvaltningen understøtter i samarbejde med civilsamfundet.

Elderlearn er en socialøkonomisk virksomhed finansieret af fonde og via kommunale samarbejder. Virksomheden har indgået direkte samarbejde med 15 af landets kommuner.
På den baggrund vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen – som led i den løbende udvikling af kommunens ensomhedsindsats for ældre borgere - indgå en samarbejdsaftale med Elderlearn om et bydækkende projekt i 2021. Hermed udvides tilbuddet til ældre borgere, der ønsker at indgå i et socialt samvær inden for rammerne af egen bolig og eventuelt digitalt via skærm.

Økonomi

I forbindelse med budget 2015 udmøntede Sundheds- og Omsorgsudvalget midler til forebyggelse og bekæmpelse af ensomhed blandt ældre. Midlerne anvendes til at etablere partnerskaber med frivillige organisationer, som kan styrke de ældres evner til at gennemgå en livsfase, der kan være ensom, og til aktiviteter med forebyggende og aktiverende sigte med fokus på at nedbringe ensomhed og isolation blandt ældre uden socialt netværk.

Samarbejdet med Elderlearn finansieres med 200.000 kr. af midler fra ensomhedsindsatsen og indgås for t år – 2021 - med mulighed for forlængelse.

Videre proces

Hvis Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender indstillingen, udarbejder Sundheds- og Omsorgsforvaltningen en samarbejdsaftale med Elderlearn og sikrer formidling af tilbuddet til borgere i hjemmeplejen, på aktivitetscentre og i andre relevante sammenhænge.

Katja Kayser

/Helle Schnedler

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top