Tilskud til ældreklubber efter servicelovens § 79 for 2021 og 2022
Københavns Kommune afsætter årligt midler til sundhedsfremmende og forebyggende aktiviteter i ældreklubber jævnfør servicelovens §79. Beløbet udmøntes efter ansøgning, og her fremlægges bevillinger for 2021 og 2022.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orientering om tilskud til ældreklubber for 2021 og 2022 til efterretning.
Problemstilling
For 2021 er afsat 26 mio. kr. til ældreklubber efter servicelovens §79. Sundheds- og Omsorgsudvalget har delegeret udmøntningen til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Bevillinger for 2022 gives under forudsætning af, at der også til den tid afsættes midler til området i Københavns Kommunes budget.
I alt er 12.833 personer med i en ældreklub. Det svarer til 19,6 % af alle +65-årige i København og er omkring 500 færre end sidste år. Flere klubber melder om fald i antal medlemmer grundet frygt for COVID-19 smitte.
Løsning
Forvaltningen har modtaget 36 ansøgninger, 35 klubber har fået en bevilling og heraf 24 for to år. En ny ansøger, en sportsforening på Østerbro, har fået afslag. Foreningen inviteres til dialog om muligheder for samarbejde på tværs af klubber. Bilag 1 viser fordelingen af bevillingerne for 2021 og de forventede bevillinger for 2022.
Sundheds- og Omsorgsudvalget har tidligere udpeget Ali Hansen (Ø) og Flemming Steen Munch (V) til at følge bevillingsprocessen. Følgegruppen havde især fokus på større gennemsigtighed i fordelingen af tilskud og variationen i beløbene, samt at tiltrække flere aktive brugere blandt mænd generelt og blandt kvinder med anden etnisk baggrund end dansk.
Klubbernes tilbud varierer i omfang og indhold. Antal aktiviteter og åbningstimer afspejler sig i tilskuddet. Nogle varetager særlige opgaver i forhold til samarbejde mellem klubberne, hvilket gælder Sløjfen. Foreningen har ikke fået en højere bevilling end i 2019, men da der er registreret færre formelle medlemmer, giver det en højere bevilling pr. medlem end i 2019. COVID-19 har generelt gjort sædvanlig opgørelse af og kontrol med fremmøde og medlemstal vanskelig.
Ældreklubbernes aktiviteter under COVID-19
Mange af ældreklubberne har været meget aktive for at bevare kontakten til medlemmerne og samtidig navigere ansvarligt i forhold til smittefare. Nogle klubber melder om ensomhed hos medlemmer som følge af COVID-19, hvilket har ansporet klubberne til nye former for kontakt. De nye kontaktformer indebærer omfattende telefonkontakt, ”besøg” med små gaver udenfor døren, hjælp til indkøb, fællessang og lignende i gårde og på fællesarealer og små forsamlinger med stor afstand.
Flere klubber melder om pladsmangel grundet øgede afstandskrav, ekstra udgifter til rengøring og instruktører samt usikkerhed i forhold til, om medlemmer vil blive i klubben, hvis restriktionerne på forsamling fortsætter.
Sundheds- og Omsorgsborgmester Sisse Marie Welling holdt den 7. maj 2020 et virtuelt møde med repræsentanter for ældreklubberne om udfordringer i forbindelse med COVID-19 og muligheder for hjælp til håndtering. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har løbende været i kontakt med klubberne om de officielle retningslinjer og om økonomisk støtte til indkøb af materialer og aktiviteter. Senest er udmøntet en pulje på 300.000 kr. af de § 79 midler, der var afsat til udvikling og administration i 2020. Beløbet er udmøntet efter ansøgning med bevilling til alle de 21 ældreklubber, der har søgt. Midlerne går til at skabe rammer for at opretholde fællesskabet, selv om man skal overholde retningslinjerne om afstand, begrænset kontakt og mere rengøring.
Bevillingsproces for 2021 og 2022
Bevillingsprocessen tager afsæt i ansøgninger fra de enkelte klubber med oplysninger om antal medlemmer og deltagere, hvad man samles om og hvor ofte. Oplysningerne indgår i beregning og vurdering i forhold til de politisk godkendte kriterier og formelle krav til vedtægter og regnskab. I bevillingsprocessen indgår blandt andet overvejelser om klubbernes beliggenhed, hvorvidt der er andre § 79 tilbud i nærheden og områdets generelle sundhedsprofil for at sikre tilbud til en bred målgruppe ældre.
Der er for 2021 givet afslag til én ny ansøger begrundet i klubbens placering lige ved siden af en anden forening, der modtager tilskud efter § 79 samt behov for yderligere oplysninger om organisering. Der tilbydes dialog om muligheder og samarbejde med andre § 79 klubber.
Nye kriterier og retningslinjer for §79 klubber
For at give ældreklubberne bedre mulighed for planlægning og udvikling, besluttede Sundheds- og Omsorgsudvalget den 20. februar 2020 at give mulighed for to-årige bevillinger, såfremt der afsættes midler til ældreklubber i hele perioden.
Samtidig besluttede udvalget at give medlemmer i ældreklubber mere indflydelse i deres forening gennem krav om brugerstyring, jævnfør bilag 2. Flere foreninger arbejder på at tilpasse deres vedtægter, og bevilling gives under forudsætning af, at dette gennemføres.
Kontrol
Forvaltningen gennemfører årlige stikprøver hos enkelte klubber via skriftlig kontakt til medlemmerne, der bedes bekræfte deres medlemskab. I år er medlemmer i to ældreklubber kontaktet og svarprocent og resultat stemte overens med de opgivne medlemstal fra klubberne.
Samarbejde på tværs
§79 indsatsen i København er både funderet på tilskud til ældreklubber og på samarbejde mellem dem og kommunale enheder som hjemmepleje, aktivitetscentre og visitation via lokale samarbejdsfora, der normalt mødes tre til fire gange om året.
Forlængelse af partnerskab
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har siden 2008 indgået i en partnerskabsaftale med Seniorcenter Sankt Joseph, der forhandles hvert fjerde år. Københavns Kommune stiller lokaler til rådighed og Seniorcentret finansierer øvrige omkostninger ved driften af tilbud til de omkring 800 brugere, der hovedsageligt er fra Nørrebro. Aftalen forlænges for 2021-2024 under forudsætning af, at Seniorcentret ændrer vedtægter i forhold til øget krav om brugerstyring efter retningslinjerne for §79.
Økonomi
For 2021 er afsat 26.014.000 kr. til § 79 området, hvoraf 750.000 kr. afsættes til administration, motionsaktiviteter, udstyr og udvikling. I tilfælde af fortsat øgede udgifter som følge af COVID-19 i 2021 såsom udgifter til udendørsudstyr, ekstra lokaler og værnemidler, vil disse søges dækket af Københavns Kommunes ordning for udgifter som følge af COVID-19.
Toårige bevillinger gives under forudsætning af, at der i Københavns Kommunes budget afsættes midler til § 79 området også for 2022.
Bevillinger til ældreklubberne udbetales i 12 månedlige rater.
Videre proces
Alle ansøgere informeres eller inviteres til dialog, når sagen er behandlet af Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Katja Kayser
/Birgitte Gade Kofoed
Beslutning
Sundheds- og Omsorgsborgmesteren opfordrede til, at Venstre og Dansk Folkeparti udpeger et nyt medlem til følgegruppen for tilskud til ældreklubber, som følge af at Flemming Steen Munch (V) er udtrådt af Sundheds- og Omsorgsudvalget. Medlemmet indmeldes til udvalgssekretæren.