Mødedato: 10.12.2015, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Orientering om Cities Changing Diabetes

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om Cities Changing Diabetes og skal drøfte perspektiverne for det videre arbejde.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om Cities Changing Diabetes til efterretning
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget på baggrund af Cities Changing Diabetes-analyserne drøfter perspektiverne for det videre arbejde med opsporing, behandling og rehabilitering af borgere med diabetes i København.

Problemstilling

Københavns Kommune indgik i august 2014 et internationalt partnerskab Cities Changing Diabetes (CCD) med Novo Nordisk, Steno Diabetes Center, Københavns Universitet og Diabetesforeningen om diabetes i København. Partnerskabet i København er en del af et større initiativ, der er taget af Novo Nordisk. Fem andre storbyer - Mexico City, Shanghai, Tianjin og Houston – deltager i Cities Changing Diabetes, og fra november 2015 er kredsen af byer udvidet med Johannesburg og Vancouver.

Cities Changing Diabetes-initiativet udspringer af, at diabetes er en sygdom i hastig vækst på globalt plan, og det er primært i byerne, at diabetesforekomsten er stigende.

Løsning

Partnerskabet er bygget op om tre faser:

  1. Kortlægning af diabetesudfordringerne i de deltagende byer
  2. Erfaringsudveksling mellem byerne
  3. Handling i den enkelte by 

Kortlægning

Kortlægningen af diabetesudfordringerne i København er afsluttet, og resultaterne foreligger nu i form af to analyser: 1) Rules of Halves (kvantitativ analyse) (bilag 1) og 2) Sårbarhedsanalyse (kvalitativ analyse) (bilag 2 og 3). Lignende kortlægninger er sket i de øvrige partnerskabsbyer og er udarbejdet i samarbejde med University College London (UCL) og lokale akademiske partnere.

Erfaringsudveksling

Resultaterne fra København og de øvrige partnerskabsbyer blev offentliggjort i forbindelse med et topmøde, CCD Summit, den 16.-17. november 2015 i København. På topmødet var repræsentanter for byerne, eksperter og forskere samlet for at udveksle erfaringer og viden for at finde frem til løsninger, der kan bekæmpe væksten i diabetes i et urbant perspektiv.

Resultater fra København

I samarbejde med UCL, Københavns Universitet og Steno Diabetescenter er diabetesudfordringerne i København blevet kortlagt.

Rules of halves-analyse

Rules of halves-analysen er en kvantitativ analyse, der bygger på teorien om, at halvdelen af dem, der har diabetes er diagnosticeret, halvdelen af de diagnosticerede er i behandling, halvdelen af dem, der bliver behandlet opnår deres behandlingsmål, og endelig at kun halvdelen af dem, der opnår behandlingsmålene, opnår de ønskede outcomes.

Analysen viser, at Københavns Kommune på flere områder klarer sig bedre end ’rules of halves-teorien’. Blandt andet er det kun en 1/5 af dem, der har diabetes, der er udiagnosticerede, og næsten alle diagnosticerede diabetikere modtager relevant behandling. På trods af dette er det imidlertid stadig kun 50 %, der opnår de opstillede behandlingsmål, dvs. behandles i tråd med den nationale kliniske vejledning, og 40-60 % oplever en uhensigtsmæssig regulering af sygdommen og komplikationer.

København gør det også godt, hvis man sammenligner forekomsten af diabetes i de fem byer: København er med ca. 5 % den by med lavest forekomst af type 2 diabetes mod 8 % i Shanghai, 9 % i Tianjin og Houston og 14 % i Mexico City. Der er dog i København stor social ulighed i forekomsten af type 2 diabetes og risikofaktorer for at få sygdommen. Lav uddannelse, svag tilknytning til arbejdsmarkedet og anden etnisk baggrund end dansk øger forekomst og risiko for type 2 diabetes i København.

Sårbarhedsanalysen

Derudover er der udarbejdet en kvalitativ analyse, der beskriver særligt sårbare grupper i forhold til risiko og forekomst af type 2 diabetes. Borgere og patienter i de bydele, hvor forekomsten af diabetes er højest, Valby og Brønshøj/Husum, er blevet interviewet.

Analysen viser, at denne gruppe har en lang række sociale og personlige problemstillinger (herunder co-morbiditet), der fylder i hverdagslivet. Et gennemgående tema er, at de mange problemstillinger fører til manglende overskud til at ændre livsstil eller på anden måde udvise egenomsorg. Analysen viser også, at egenomsorg og livsstilsændring skal være så let som muligt. Type 2 diabetes betragtes som den mindst farlige sygdom, og så længe sygdommen ikke kan mærkes, reagerer man ikke på den. God vejledning fra den praktiserende læge efterlyses, samtidig med at det anses for en barriere, at man skal gennem almen praksis for at få adgang til forebyggelsescentrenes diabetestilbud.

Handling

Næste fase i partnerskabet er udarbejdelse af en fælles handleplan for at forbedre forebyggelsen og behandlingen af diabetes i København. Analysernes resultater, blandt andet i forhold til beskæftigelse og almen praksis rolle, vil indgå som grundlag for drøftelserne. Det er målsætningen, at en fælles handlingsplan kan foreligge inden udgangen af første kvartal 2016 efter dialog med en bred vifte af relevante interessenter.

Økonomi

Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsudvalget vil blive orienteret i forbindelse med næste fase af partnerskabet, når der er udarbejdet en fælles handleplan.

 

Katja Kayser

                                                                 /Katrine Schjønning

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Udvalget bad forvaltningen om at undersøge muligheden for at forebygge og opspore familier, der er arveligt disponeret for udvikle diabetes.


Til top