Mødedato: 10.12.2015, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Udmøntning af bevillinger til §79 klubberne

Se alle bilag

Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges indstilling om tilskud efter Servicelovens § 79 til ældreklubber i 2016.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager indstilling om tilskud til ældreklubber efter Servicelovens § 79 til efterretning
  2. at udvalget tager orientering om status på særlige indsatser mod ensomhed til efterretning.

Problemstilling

Servicelovens § 79 den 12. august 2015. Retningslinjerne danner ramme for beregning af tilskud til ældreklubber i 2016. Bevilling er delegeret til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, der årligt udmønter puljen efter ansøgning.

Bevillingerne for 2016 forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget (bilag 1), der desuden orienteres om status på de fire indsatser mod ensomhed i samarbejde med ældreklubber med flere, som udvalget blev orienteret om i august, og som understøtter og supplerer eksisterende indsatser:

  1. Opsporing af og kontakt til ensomme og psykisk sårbare ældre
  2. Følgesvendsprojektet
  3. Informations- og netværksmøder for ældre
  4. Partnerskaber for aktivt medborgerskab.                     

Løsning

Puljen til forebyggende aktiviteter i ældreklubber efter Servicelovens § 79 blev i budgetforhandlingerne tilført 2,5 mio. kr. til forebyggelse af ensomhed. Beløbet indgår i den årlige drift 2016-2019. Den samlede pulje for 2016 udgør dermed 23.320.000 kr.

Ansøgere og bevillingsproces er drøftet med den politiske følgegruppe, Michael Gatten (V) og Tue Hækkerup (A), der er udpeget af Sundheds- og Omsorgsudvalget. Der er modtaget 35 ansøgninger, der alle er indstillet til tilskud i 2016.

Bevillingsproces- elementer og fokus
I bevillingsprocessen lægges der vægt på samarbejde med ældreklubber om netværksskabelse og opsøgende indsats mod ensomhed, herunder aktiviteter med ældre på plejecentre. Der er desuden fokus på at understøtte nye grupper og aktiviteter, der måske ikke umiddelbart opfylder kriterierne og på, at ældre får mulighed for at være frivillige. Retningslinjerne for bevilling er vedlagt (bilag 2).
 
I beregning af tilskud indgår oplysninger om antal medlemmer, medlemstilgang, fremmøde, åbningstimer og arten af tilbud. Lokalområdernes sundhedsprofiler inddrages samt antal tilbud og arten af disse. Desuden er der krav om, at en repræsentant for hver klub deltager i det lokale samarbejdsforum, hvor civile aktører og kommunale medarbejdere løbende mødes for at udveksle viden og etablere fælles indsatser og supplerende aktiviteter

Nye ansøgere og foreninger
Der er fire nye ansøgere, hvoraf to er helt nye, og to er grupper, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har støttet i at danne foreninger.  

En gruppe tidligere (hjerte)patienter fra Rigshospitalet låner træningsfaciliteter der, og giver udover træningen et godt udgangspunkt for netværksdannelse mellem de mandlige hjertepatienter. De har søgt støtte og ses som et muligt tilbud til hjerteopererede, der kan følges dertil direkte under eller efter hospitalsophold. I forbindelse med bevilling af § 79 støtte vil der blive lagt vægt på, at få etableret kontakt mellem klubben og den kommunale rehabilitering og genoptræning samt andre lokale ældreklubber.

På Amager samles en ny gruppe om interessen for lokalhistorie i tilknytning til lokalhistorisk arkiv på Amager. Det står endnu tilbage at afklare de endelige rammer, men det er tanken, at gruppen kan knytte an til ældreklubben Sløjfen, som ligger på samme vej og også modtager støtte efter § 79.

Sundheds-og Omsorgsforvaltningen har i nogen tid støttet to grupper i deres proces med at etablere en egentlig forening med vejledning og kontakt til kommunale tilbud i lokalområdet.

Det gælder Pakistansk Danske Pensioneredes Forening på Nørrebro, der låner lokaler i Aktivitetscentret i Baldersgade og som har søgt om § 79 støtte for 2016. De træner, samles om spisning og holder arrangementer om aftenen og i weekender. Der etableres i stigende grad samarbejde og samvær med de øvrige brugere i aktivitetscentret, og der er planer om at integrere gruppen i netværket af lokale § 79 klubber.

I Samlingspunkt Indre By i Huset i Magstræde samles man om kulturelle tilbud som grundlag for netværk og kontakter. Kultur- og Fritidsforvaltningen stiller lokaler til rådighed indtil videre. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har samarbejdet med klubben og Aktivitetscenter Indre By om at dele ældrefaglighed og hjælp til overgange mellem tilbud for ældre, der har mere behov for støtte, end en ældreklub kan tilbyde.

Foreninger, der modtager tilskud i 2015
Der er 32 tidligere modtagere blandt ansøgerne, hvoraf en er et igangværende partnerskab. To modtagere bevilges et lavere beløb i 2016 ift. 2015, Ældre Sagen og Røde Kors Hovedstaden. Samtidig er disse dog væsentlige samarbejdspartnere i udmøntningen af de midler, der er afsat til særlige indsatser mod ensomhed, jf. status herunder. Med midler herfra vil de to store frivilligorganisationer samarbejde med andre aktører, herunder ældreklubberne og forvaltningen om at gennemføre en øget opsøgende indsats, der i højere grad er målrettet ældre, som ikke allerede er brugere af klubtilbud.

Mange af klubberne har fået flere medlemmer i 2015. Mellem 8 og 13 % af de ældre i hvert lokalområde kommer i en ældreklub, bortset fra Amager, hvor det er omkring 4 %. Hertil kommer de bydækkende tilbud fra Ældre Sagen, Pensionistidræt og Røde Kors, Hovedstadens afdeling.

Flere klubber samarbejder med kommunen om nedbringelse af ensomhed, herunder aktiviteter for og med beboere på plejecentre. Frivillige fra ældreklubberne er også aktive i både klubregi og i forhold til hjemmeboende ældre, der ikke deltager i foreningslivet.

 Partnerskab 2013-2016
Partnerskabet med Sankt Joseph om aktiviteter for ældre i kommunale lokaler på Nørrebro er indgået for fire år og udløber med udgangen af 2016, hvor partnerskabet forhandles. Der er således ikke indsendt ansøgning om bevilling efter § 79 for 2016, men partnerskabet pågår herunder Sankt Josephs samarbejde med øvrige klubber, centralforvaltning og lokalområdekontor.

Bevilling i 2016
Af bilag 1 fremgår bevillingerne for 2016 for hver ansøger.

Bilaget viser bl.a. oplysninger om antal medlemmer, fremmøde og ejendomsudgifter, og hvor meget den enkelte klub har tilbage af § 79 tilskuddet til aktiviteter, når huslejen er betalt. Nogle klubber har relativt høje udgifter til lokaler, det gælder også de kommunale lejemål, og trods indsats for at finde billigere lokaler i kommunens ejendomme for nogle af klubberne, er det ikke lykkedes i stort omfang. Samlingspunkt Indre By har dog fået stillet lokaler til rådighed af Kultur- og Fritidsforvaltningen indtil videre.

Efter følgegruppens ønske viser bilag 1 også, hvor stor en andel af lokalområdernes ældrebefolkning, der er medlem af en § 79 klub.

Status vedrørende ekstra indsatser mod ensomhed i samarbejde med ældreklubber
Sammen med vedtagelsen af de reviderede retningslinjer blev Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteret om fire særlige indsatser mod ensomhed, der i 2015 finansieres af ældrepuljen og fra 2016 og frem af Københavns Kommune. Indsatserne skal understøtte og supplere den øvrige indsats mod ensomhed.

Indsatserne gennemføres i samarbejde mellem kommunen og civile aktører, og herunder gives en kort status over de enkelte projekter:

Opsporing og kontakt til ældre

Der er indgået en aftale med Røde Kors, Hovedstadens Afdeling, om en fælles indsats mod ensomhed. Informationsindsatsen i form af annonce og flyers skal udbrede kendskabet til seniorrådgivningen og anvise en konkret kontaktmulighed i form af en fælles telefonindgang til information om, hvor og hvordan man som borger kan finde kontakter, netværk og oplysninger. Seniorrådgivningen henviser til klubber og andre tilbud og leverer konkret information om og hjælp til netværk.

Røde Kors koordinerer indsats, netværk og samarbejde med ældreklubber og andre relevante aktører. Der arbejdes med samme model som den eksisterende ”Rådgivning for Seniorer”, og med øget kendskab til lokale aktører – herunder klubber - annoncering i lokalaviser, mere direkte opsporing via uddeling af materialer og opfølgning på indkomne henvendelser via telefon, besøg og eventuelt genbesøg.

Følgesvendsprojektet
Projektet handler om at koble frivillige, der vil og kan følge en ældre til forskellige tilbud og aktiviteter, den ældre ikke magter at opsøge alene. Der er udarbejdet ny projektbeskrivelse, og der arbejdes med at gøre tilbud om en følgesvend muligt i hele byen.

Informations- og netværksmøder for seniorer
Der er indgået samarbejdsaftale med Danske Seniorer og Ældre Sagen om at planlægge og gennemføre møder for seniorer i alle bydele. Seniorer skal kunne finde information om rettigheder og muligheder som pensionist, relevante tilbud og kontakt til andre, der enten kan inspirere til aktiviteter eller skabe en indgang til nye netværk og kontakter. Samarbejdet med ældreklubber og andre lokale aktører er under opbygning, og de første møder forventes afholdt på Nørrebro den 9. februar, på Amager den 8. marts, i Indre By/Østerbro den 29.marts og i Vanløse/Brønshøj/Husum den 3. maj 2016.

Partnerskaber for aktivt medborgerskab
Sammen med frivilligorganisationer skabes en fælles platform for øget medborgerskab på Sundheds- og Omsorgsområdet, der understøtter og udvikler frivillighed, netværk og samarbejde på tværs af sektorer og aktører, indsamler og formidler viden og koordinerer konkrete tiltag på sundheds- og ældreområdet. Forvaltningen påbegynder dialog med frivilligorganisationerne primo 2016 med henblik på at indgå partnerskaber.

Økonomi

Puljen til forebyggende aktiviteter i ældreklubber efter Servicelovens § 79 blev i budgetforhandlingerne tilført 2,5 mio. kr. til forebyggelse af ensomhed. Beløbet indgår i den årlige drift 2016-2019.

I 2016 udmøntes 22.684.000 kr. som direkte tilskud til ældreklubber og 636.000 kr. til administration, information og udvikling. Den samlede pulje for 2016 udgør dermed 23.320.000 kr.

Videre proces

Tilskud til ældreklubber udbetales i månedlige rater under forudsætning af,
at hver klub indsender månedlig fremmødestatistik.

 

Lars Gregersen

/Helle Schnedler

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.


Til top