Mødedato: 10.12.2015, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Evaluering af BørneVægtsCentret og status for Øget Sundhed for Børn 2015

Se alle bilag
I forbindelse med den årlige status for Øget Sundhed for Børn forelægges udvalgene resultater fra evaluering af BørneVægtsCentret samt Statens Institut for Folkesundheds afdækning af den videnskabelige litteratur over indsatser til behandling af børn og unge med svær overvægt.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget tager evalueringen af BørneVægtsCentret (bilag 1 og 2) samt afdækning af den videnskabelige litteratur over indsatser til behandling af børn og unge med svær overvægt til efterretning (bilag 3)
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget godkender, at BørneVægtsCentrets målgruppe udvides fra 8-årige børn til børn fra 0. klasse (6 år)
  3. at Sundheds- og Omsorgsudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget tager status for øget Sundhed for Børn 2015 til efterretning (bilag 4).

Problemstilling

På udvalgsmøderne i oktober 2014, hvor udvalgene prioriterede midlerne under Øget Sundhed for Børn, blev udvalgene lovet en evaluering af BørneVægtsCentret (BVC).

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i september 2015 afsluttet en kvantitativ evaluering af effekten af BVCs indsats for 356 børn og deres familier (bilag 1) og en kvalitativ evaluering af centret, som sætter fokus på de borgeroplevede effekter af BVCs indsatser (bilag 2).

Statens Institut for Folkesundhed (SIF) har afdækket den videnskabelige litteratur over indsatser til behandling af børn og unge med svær overvægt (bilag 3), og forvaltningerne har udarbejdet en oversigt over Københavns Kommunes eksisterende forebyggende og sundhedsfremmende indsatser overfor børn og overvægt (bilag 5).

Løsning

Ad. 1) Evalueringen og videnskabelig litteratur
BVC har en årlig kapacitet til at modtage 190 nye børn. Et forløb i centret varer i gennemsnit 1½ år, og med udgangspunkt i budgettet for 2015 koster det i gennemsnit 11.081 kr. pr. barn årligt, eksklusiv udgifter til administration og ejendom.

Evalueringen viser, at de svært overvægtige børn og deres familier, som får et tilbud i BVC, har succes med at ændre deres livsstil og opnå vægttab eller stagnation af deres vægt. Evalueringen viser også, at indsatsen når den rigtige målgruppe af svært overvægtige børn i København; de børn, som starter i centret hører stort set alle til de 1 % mest overvægtige i deres aldersgruppe. For hovedpartens vedkommende svarer deres vægt ved forløbsstart til, at de har et BMI på 30 eller derover som voksne.

De børn og unge, der er i et forløb i centret, er overvejende fra familier med anden etnisk herkomst end dansk, mange af forældrene er ledige med et lavt uddannelsesniveau og med svære sociale problematikker. BVCs indsats er således med til at realisere kommunens sundhedspolitiske vision om at øge livskvaliteten samt at sikre særlig støtte til dem med størst behov. Effekten af BVCs indsats er uafhængig af etnicitet og uddannelsesniveau.

Evalueringen viser desuden, at børnene i centret kommer fra hele byen. Dog kommer en mindre andel af de svært overvægtige børn fra Bispebjerg/Nørrebro i BVC end resten af byen. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil fremover arbejde med at øge tilgængeligheden til BVC ved at afprøve et pilotprojekt i området Bispebjerg/Nørrebro i samarbejde med arenaer, hvor børnene er, såsom fritidsordninger, skoler samt den boligsociale indsats. Forvaltningen vil ligeså gå i dialog med sundhedsplejen om henvisning af flere børn fra Bispebjerg/Nørrebro til BVC.

Indsatsen i BVC er i overensstemmelse med den videnskabelige litteratur, der viser, at virksomme indsatser, hvor børnene taber sig, kræver høj dosis, dvs. med mange konsultationer og et tværfagligt team (bilag 3). På baggrund af evalueringens resultater og afdækningen af den videnskabelige litteratur vurderer forvaltningerne, at BVCs indsats løfter børnene i den rigtige retning. Børnene og familiernes livsstil ændres, børnene taber sig og børnenes følgesygdomme til svær overvægt såsom forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol, forstadie til type 2-diabetes samt fedtlever reduceres. Der er behov for, at forvaltningerne fremover har fokus på udvikling af eksisterende og nye indsatser til børn med overvægt og svær overvægt.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har desuden undersøgt lignende indsatser i andre kommuner og regioner i Danmark. En væsentlig forskel i implementeringen af indsatserne i forhold til de øvrige kommuner er, at disse ikke har en læge eller en psykolog med i indsatsens team, som BVC har. Omkostningerne for BVCs indsats er derfor noget højere end for de andre kommuners indsatser.

Forvaltningerne vurderer, at børnelægen og psykologen i BVC er af stor betydning for teamet. Lægen screener børnene for sygdomme relateret til overvægt (fx prædiabetes og D-vitamin mangel) ud fra blodprøver udført af Københavns Praktiserende Lægers Laboratorium. Når blodprøverne viser tegn på sygdom, henvises barnet til videre udredning på hospital eller hos egen læge. I 2015 er der i gennemsnit henvist tre børn pr. måned. De fleste af henvisningerne handlede om prædiabetes og D-vitamin mangel. Psykologen er væsentlig, da børnene og familierne i centret har behov for særlig psykosocial støtte for at kunne ændre livsstil.

En gennemgang af 275 afsluttede journaler fra de sidste to år viser, at 60 % gennemfører forløbet på BVC, og 40 % falder fra – dvs. stopper før et gennemsnitligt forløb på 1½ år. Af de 40 % har BVC afsluttet 15 % af forløbene på grund af familiernes manglende motivation til at fortsætte i forløbet. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil arbejde på at reducere frafald, bl.a. ved at afprøve digitale løsninger til de børn og unge, som udebliver fra en aftale i BVC og undersøge, hvorvidt indsatsen kan organiseres på andre måder, der kan bidrage til at øge fastholdelsesprocenten.

Ad. 2) Udvidelse af BVCs målgruppe
For at sikre en tidlig indsats anbefaler forvaltningerne, at BVCs målgruppe udvides fra 8-årige børn til at omfatte børn fra 6 år, så sundhedsplejen har mulighed for at henvise børn med svær overvægt til BVC allerede i forbindelse med sundhedsundersøgelserne i 0. og 1. klasse.

Den tidlige opsporing af skolebørn med overvægt foregår via skolesundhedsplejen, hvor børn med moderat overvægt kan få et samtaleforløb hos sundhedsplejen, og børn med svær overvægt kan blive henvist til et forløb i BVC (se bilag 5 om kommunens øvrige forebyggende og sundhedsfremmende indsatser, der forventes at indvirke positivt i forhold til børns overvægt).

Ad. 3) Status for Øget Sundhed for Børn 2015
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen har udarbejdet den årlige status for indsatserne under Øget Sundhed for Børn 2015 (bilag 4). Forvaltningerne vurderer, at indsatserne forløber planmæssigt. I forhold til monitorering af sundhedsdata henvises der til sag om Københavnerbarometeret, som blev behandlet på Børne- og Ungdomsudvalgets møde d. 18. november 2015.

Økonomi

Den 23. april 2015 vedtog Sundheds- og Omsorgsudvalget at overføre 1 mio. kr./år fra bevillingen Øget Sundhed for Børn til effektivisering. Effektiviseringen træder i kraft fra 2016.

Indstillingen medfører ikke yderligere tildeling af midler. Fra 2017 vil der være 621.000 kr./år, som ikke er prioriteret (se sidst i bilag 4). Det er muligt at udvide BVCs målgruppe inden for den eksisterende ramme.

Videre proces

Udvalgene vil blive forelagt en årlig status for alle indsatserne under Øget Sundhed for Børn i perioden 2016-2018.

I forbindelse med status i ultimo 2016 forelægges udvalgene forslag til prioritering af uprioriterede midler på 621.000 kr. /år samt forelæggelse af evaluering af effekten af den tidlige forebyggende, opsporende og opfølgende indsats til børn med overvægt i sundhedsplejen. Medio 2018 forelægges udvalgene forslag til en ny udmøntningsplan for 2019 og frem.

 

Katja Kayser                                             Tobias Børner Stax

Beslutning

Socialdemokraterne (A) stillede ændringsforslag om et nyt at -punkt:

”At Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen pålægges at undersøge mulighed for og finansiering af udvidelse af BørneVægtsCentrets målgruppe fra 8-årige børn til børn fra 0 års alderen, så Sundheds- og Omsorgsudvalget kan tage stilling til finansiering og udvidelse af målgruppen primo januar 2016”

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.

Indstillingen blev godkendt.


Til top