Udmøntning af midler efter Servicelovens § 79
Indstilling og beslutning
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager udmøntning af tilskud til ældreklubber efter Serviceloven § 79 for 2012 til efterretning.
Problemstilling
Sundheds- og Omsorgsudvalget har delegeret udmøntningen af tilskud efter Servicelovens § 79 til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. På udvalgsmødet den 29. september 2011 blev det besluttet at udpege en følgegruppe bestående af to repræsentanter for udvalget i forbindelse med udmøntningen af midler for 2012. Endvidere vedtog udvalget med udgangspunkt i reformprogrammet Aktiv og tryg hele livet at udbygge de eksisterende kriterier for tildeling af midler, bl.a. ved at sætte særligt ind for at mindske ensomhed, eksempelvis gennem etablering af madklubber og understøtte en sundere livsstil hos de ældre.
Løsning
Modtagne ansøgninger og bevilling af midler
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har modtaget 40 ansøgninger om tilskud efter Serviceloven § 79. Forvaltningen indstiller, at der bevilges i alt kr. 21.943.000 i tilskud til 39 klubber og foreninger med i alt 11.184 medlemmer, heraf til to klubber, Aktivitetscenter Sct. Joseph og Mjølnerparkens Bofællesskab, som modtager midler uden ansøgning. Der gives afslag til tre klubber (se nedenstående afsnit herom). Fordelingen af midlerne ses i (bilag 1).
Kriterier for tildeling af midler
Inden for de gældende retningslinjer for tildeling af midler efter Serviceloven § 79 sættes der hvert år fokus på et eller flere særlige indsatsområder, eksempelvis styrketræning og bekæmpelse af ensomhed. Med udgangspunkt i reformprogrammet Aktiv og tryg hele livet og sundhedspolitikken vedtog Sundheds- og Omsorgsudvalget den 29. september 2011 at ændre tildelingskriterierne, herunder at øge fokus på motion og ensomhedsforebyggelse samt en række øvrige forhold: Opsøgende inddragende arbejde, socialt samvær, støtte til ældre ved livskrise, samvær om måltider og potentiale i klubberne for at etablere madklubber eller udvide eksisterende madklubber.
Der er i vurderingen af ansøgningerne lagt særligt vægt på, at den enkelte klub:
- Opsøger og udvikler i forhold til at understøtte socialt samvær mellem ældre og mindske ældres ensomhed.
- Tilbyder de ældre støtte i forbindelse med livskriser.
- Fremmer sund livsstil hos ældre med fokus på sundhedsfremme og bevægelse.
- Sigter mod at fastholde og udvikle ældres sociale, fysiske og psykiske funktionsevne længst muligt - også efter afsluttet sygdoms- eller rehabiliteringsforløb.
- Tilbyder de ældre samvær omkring måltider (madklubber).
I vurderingen af ansøgningerne er tillige indgået:
- Antal medlemmer og deres fremmøde.
- Antal nye medlemmer samt indsats for at tiltrække nye medlemmer.
- Ejendomsudgifter.
- Hvor vidt brugerne har mulighed for at bruge andre tilbud i lokalområdet.
- Sundhedsprofilen for lokalområdet.
Prioritering af midler i forhold til særlige indsatsområder
På baggrund af ovennævnte fokusområder for klubbernes arbejde er der afsæt 0,5 mio. kr. af puljen til at støtte klubber med fællesspisning/madklubber, der har potentiale for udvidelse og til midlertidig opstartstøtte til klubber uden tilbud om fællesspisning, som ligger i områder uden Spisetilbud.
Derudover er der afsat midler til udvikling af tilbud om styrketræning og motion, herunder uddannelse af frivillige instruktører.
Med henblik på den forsatte udbygning af samarbejdet mellem kommunen og civilsamfundet afsættes også i 2012 kr. 0,5 mio. til den samarbejdspulje, som udvalget vedtog på møde den 4. november 2010 til finansiering af fælles aktiviteter og projekter for kommunale enheder og klubber.
Klubbernes ansøgninger reflekterede, at flertallet af klubber arbejder målrettet med de særlige indsatser, som er i fokus. Dog har de fleste klubber fortsat behov for at sikre forbedrede rammer omkring henholdsvis udvidelse af eksisterende madklubber og etablering af nye madklubber. Klubbernes arbejde hermed vil blive fulgt også i 2012.
Medlemstal
Der er bevilliget midler til 39 klubber, der repræsenterer i alt 11.184 medlemmer. Der er færre bevillingsmodtagere, men næsten alle ansøgerne har forøget deres medlemsantal, samlet set med omkring 10 %, i forhold til 2010.
Driftsoverenskomst og kommunale enheder
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har en driftsoverenskomst med VOC Valby Aktivitetscenter, der betinger en reguleret stigning af den årlige bevilling. Det betyder, at bevillingen ikke tildeles alene på baggrund af ansøgningen men også regulering efter gældende regler. Det samme gælder aktivitetscentrene Sløjfen på Amager og Husum Vænge, der er kommunale enheder.
Partnerskab
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har indgået et partnerskab med Aktivitetscentret Sankt Josef, der løber til udgangen af 2012. Københavns Kommune betaler alene ejendomsudgifterne til lokaler mens Aktivitetscentret selv afholder alle andre udgifter til aktiviteter for ældre, herunder løn. Partnerskabsaftalen genforhandles i løbet af 2012.
To nye ansøgere
Foreningen Krolf har søgt om støtte til samvær omkring et spil, der er en mellemting mellem golf og kroket. Foreningen har 60 medlemmer, hvoraf 8 er over 65 år. Aktiviteterne lader til fortrinsvis at være uden for normal arbejdstid og henvender sig ikke specielt til ældre. På den baggrund gives afslag på ansøgningen. Men foreningen tilbydes kontakt til Øbro Motion, der også arbejder på at tilbyde krolf.
Ældre Sagens lokale afdeling i Brønshøj/Vanløse har søgt om støtte til et bowlinghold. Da der er andre lignende tilbud i området, og Ældre Sagen modtager støtte til aktivitetshuset på Vesterbro, gives afslag på ansøgningen.
Ændringer i tildeling af tilskud
Nogle foreninger, der modtog støtte i 2011, er ikke bevilliget tilskud i 2012, og fordelingen af tilskuddene er ændret. Der er i hovedtræk sket følgende ændringer i forhold til 2011:
- Seniorhøjskolen ved Nyboder har søgt om støtte igen for 2012. Men da Seniorhøjskolen hovedsageligt tilbyder aktiviteter, der i højere grad hører hjemme under Lov om Folkeoplysning, gives afslag på ansøgningen.
- Aktive Modstandsfolk ønsker ikke at søge og vil ikke modtage en bevilling for 2012.
- Onsdagsklubben på Bispebjerg er lukket, fordi lederne har trukket sig tilbage på grund af alder, og det ikke har været muligt at finde nye frivillige, som kunne tage over. Brugerne er inviteret til andre lokale klubber.
- Foreningen af Polske Jøder er flyttet til et boligkompleks og modtager ikke støtte i 2012.
- Daghøjskolen på Peder Lykke Centret tilbyder mange netværksskabende og sundhedsfremmende aktiviteter, men derudover tilbyder højskolen undervisning, der passer ind under Lov om Folkeoplysning. Mere end 50% af tilbuddene er folkeoplysning, hvilket generer høje administrationsomkostninger og lønudgifter. Folkeoplysning er på et højere omkostningsniveau end andre aktiviteter. Det anbefales derfor at nedtrappe bevillingen til den del af klubbens aktiviteter, der vedrører folkeoplysning. Samtidig opfordres klubben til fremover at søge støtte efter Lov om Folkeoplysning til de af klubbens aktiviteter, der har karakter af folkeoplysning. På den baggrund bevilges i år mindre støtte til klubben end i forudgående år. Der blev bevilget 2,2 mio. kr. i 2011, og det er indstillet at bevilge 2,0 mio. kr. i 2012. Det er målet, at klubben ansøger om støtte efter Lov om Folkeoplysning den 1. maj 2012 med start i september 2012. Det anbefales endvidere, at der fra 2013 alene bevilges tilskud fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen til § 79 aktiviteter.
- Blandt klubberne er tre filmklubber. To af de tre filmklubber har fået nedsat bevillingen for 2012 med henblik på at give de tre klubber ensartede forhold.
Økonomi
Forvaltningen er meget opmærksom på klubbernes huslejeniveau og på at hjælpe klubberne til at finde egnede lokaler med lav husleje.
Den samlede pulje til forebyggelse og sundhedsfremme efter Servicelovens § 79 for 2012 i Københavns Kommune er på 24.904.000 kr., hvoraf der uddeles 21.943.000 kr. og endvidere afsættes midler til særlige indsatsområder samt til administration og publicering.
Udvikling af træningstilbud, maskiner, vedligeholdelse og uddannelse af frivillige |
800.000 kr. |
Samarbejdspulje |
500.000 kr. |
Spiseklubber |
500.000 kr. |
Kbh. Ejendomme regulering |
300.000 kr. |
Hensat til uforudsete revisionsudgifter |
61.000 kr. |
Administration og publicering |
800.000 kr. |
Til klubber og foreninger |
21.943.000 kr. |
I alt |
24.904.000 kr. |
Videre proces
Anne Mette Fugleholm
/Margrethe Kusk Pedersen
Beslutning
Udvalget godkendte indstillingen med bemærkning om, at udvalget ønsker en midtvejsstatus 2012.
I indstillingen i 2012 lægges der op til at der nedsættes en politisk følgegruppe.
Borgmesteren retter henvendelse til KEjd vedr. huslejeniveau for foreninger i kommunens lokaler.