Mødedato: 10.11.2011, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Status på initiativer på medicinområdet (temadrøftelse)

Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om status vedrørende initiativer på medicinområdet med henblik på drøftelse.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, 

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status vedrørende initiativer på medicinområdet til efterretning og drøfter sagen.

Problemstilling

Medicinområdet er til stadighed i fokus i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Fokus for forvaltningen er sikker medicinhåndtering i forhold til borgerne. Medicinområdet er kendetegnet ved, at hospitaler, de praktiserende læger og den kommunale sygepleje fungerer i et tæt samspil, og at aktørerne er afhængige af hinanden.

På Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 29. september 2011 blev kvartalsrapport for 2. kvartal drøftet, hvori der bl.a. blev præsenteret en række udfordringer på medicinområdet på baggrund af tilsyn. I den forbindelse blev der fremsat ønske om en drøftelse af medicinområdet.

Medicinområdet blev ligeledes drøftet af Sundheds- og Omsorgsudvalget den 23. juni 2011 i forbindelse med Tilsynsredegørelsen for 2010. Den 25. november 2010 fik Sundheds- og Omsorgsudvalget forelagt rapporten Sygeplejefaglig indsats over for hjemmeboende borgere, som anvender flere lægemidler. På baggrund af rapporten godkendte udvalget, at der skulle arbejdes videre med en række initiativer for at imødegå udfordringerne på medicinområdet. Rapporten giver viden om årsagerne til fejl i medicineringen og viser, at de eksterne forudsætninger for en rigtig og sikker medicinhåndtering i det daglige arbejde i hjemmesygeplejen er fraværende.

Da de iværksatte initiativer peger ned i og adresserer nogle af de problemstillinger, der blev rejst på udvalgsmødet den 29. september 2011, forelægges der nu en samlet sag for Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Løsning

For borgerne er det centrale, at den kommunale sygepleje giver den medicin, der er ordineret – i den rigtige mængde og på det rigtige tidspunkt.

På udvalgsmødet den 10. november 2011 vil Sundheds- og Omsorgforvaltningen give en præsentation af de aktuelle udfordringer og initiativer på medicinområdet, både i forhold til de eksterne indsatser, hvor Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er afhængige af eksterne samarbejdspartnere og de interne indsatser, hvor Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er hovedansvarlig. 

1.     Status for indsatser - eksterne forhold
Sundhedsaftalen regulerer i stor udstrækning Sundheds- og Omsorgsforvaltningens samspil med de eksterne samarbejdspartnere hospitaler og almen praksis. I sundhedsaftalen aftales udviklingsopgaver, samarbejdsrelationer og pligter. I den gældende sundhedsaftale er medicin et særligt fokusområde. Eksterne indsatser er:

A.     Tværsektorielt overblik
Udfordringen er ingen adgang til fælles medicinoplysninger. Løsningen er:

  • Fælles medicinkort (FMK).

FMK implementeres i Region Hovedstaden primo 2012. FMK er et elektronisk medicinkort, der vil indeholde information om, hvilken medicin alle borgere får og har fået. Kortet vil til enhver tid give læger, den kommunale sygepleje og borgere adgang til oplysninger om borgerens medicinforbrug. Kommunerne får integreret FMK fuldt ud i deres omsorgssystemer fra 2013-2014. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil derfor implementere FMK via en ’kigge-adgang’ i 2012.

B.    
Ansvar for medicineringen
Udfordringen er, at ansvarsplacering hos ”sidst ordinerende læge” ikke fungerer. Løsningen er:

  • Placering af ansvar hos egen læge.

Udvalget rettede ultimo 2010 henvendelse til ministeren og Folketingets Sundhedsudvalg. Ministeren henviser i sit svar fortsat til sidst ordinerende læge.

C.     Medicinafstemning
Udfordringen er, at afstemning af medicin ikke sker automatisk. Løsningsforslag har været i drøftet i Tværsektoriel arbejdsgruppe om medicinkommunikation. Løsningerne er:

  • Afstemning af medicin løses delvist via FMK. I hospitalernes følgehjemordninger indgår medicinafstemning som fast element.
  • På plejehjem afsluttes i 2011 et samarbejdsprojekt med Apotekerforeningen om ’medicinomsorg’. Formålet er at undersøge, om apotekerne kan medvirke til at sikre at borgeren får den rigtige medicin.

2.     Status for indsatser - interne forhold
I reformprogrammet Aktiv og tryg hele livet er ”Styr på medicinen” et indsatsområde. Der er iværksat flg. initiativer:

D.    Kompetencer hos personalet
Udfordringen er, at medicinområdet er komplekst. Løsningerne er:

  • Kompetenceudvikling  af personale på plejehjem og i hjemmeplejen. 

For social- og sundhedsassistenter i hjemmepleje og plejehjem er der afholdt medicinkurser á 11 dages varighed udviklet særligt for SUF. For sygeplejerskerne er der i regi af Fremtidens sygepleje afholdt fagspecifikke kurser, inkl. medicin, á 1 uges varighed udbudt særligt for SUF af Metropol.

  • Ydelseskatalog for sygepleje.

Ydelseskatalog for sygepleje tilpasses, så forskellig medicin gives med rigtigt kompetenceniveau. Kommer 1. januar 2012.

  • Opnormering af sygeplejersker på plejehjem.

Gennemført 2010 med Kick Start midler.

  • Læger på Akut Plejeenhed København.

To praktiserende læger ansat om lægekonsulenter primo 2011.

E.     Arbejdsgange
Udfordringen er hjemmesygeplejen arbejdsgange i forhold til dokumentation. Løsningerne er:

  • Implementering  af  fælles faglig standard.

Eksisterende og nye fælles faglige standarder samles i ny medicinhåndbog primo 2012.

  • Implementering  af  ny faglig ledelse.

Der er ansat fem sygeplejefaglige ledere forankret i hjemmeplejen, der bl.a. skal sikre implementering af faglige standarder.

  • Utilsigtede hændelser (UTH).

Medicin er dominerende i indberetninger af UTH. Indtil nu er der rapporteret 829 hændelser. De fleste hændelser vedrører sektorovergange og interne forhold vedr. dosering. Der arbejdes målrettet med læring af hændelserne.  

F.      Tekniske barrierer i medicinkommunikation
Udfordringen er manglende kommunikations- og dokumentationsværktøjer. Løsningerne er:

  • KOS II.

Med kommunens nye Omsorgssystem KOS II kommer der øget sikkerhed i dokumentationen og dermed medicinhåndtering.

  • Korrespondancemeddelelse.

Elektronisk kommunikation med de praktiserende læger er implementeret over hele byen. Dette har fjernet fax og reduceret risiko for fejlkommunikation.

  • Kiggeadgang til FMK byen.

Kommunen starter pilotprojekt om ”kiggeadgang” til FMK primo januar 2012. 

3.     Opsamling
Som det fremgår af ovenstående, er der sidste år igangsat en række indsatser, som der arbejdes videre med. I 2012 ibrugtages FMK, og der vil i den forbindelse blive iværksat tiltag for at understøtte den organisatoriske implementering og kompetenceudvikle medarbejderne.

Et af de største problemer på medicinområdet er fortsat den manglende placering af det lægelige ansvar for den samlede medicinering. Der er brug for at udvikle løsninger, der kan understøtte den kommunale sygepleje i, at sårbare borgere får korrekt og sikker medicin. Der er afsat 1,4 mio. kr. årligt til at styrke indsatsen på medicinområdet. På denne baggrund foreslår Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at der iværksættes to projekter:  

1.      Udvikling af samarbejdet med de praktiserende læger

De praktiserende læger er meget centrale samarbejdspartnere. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foreslår, at der i et lokalområde igangsættes et pilotprojekt om udvikling af modeller for samarbejde mellem den kommunale sygepleje og de praktiserende læger.

2.      Udvikling af samarbejdet med farmaceuter

Flere kommuner og regioner har gode erfaringer med at inddrage farmaceuter i arbejdet med at skabe sikker medicinering. Det foreslås derfor, at det igangsættes et pilotprojekt, hvor farmaceuter understøtter den kommunale sygepleje.

Økonomi

De 1,4 mio. kr. der årligt er afsat til at styrke indsatsen på medicinområdet har tidligere været anvendt til projekter på medicinområdet. I 2011 har midlerne ikke været anvendt, idet Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har arbejdet med at identificere det rigtige projekt, bl.a. i de styrkede dialoger via den nye sundhedsaftale.   

Videre proces

På baggrund af drøftelserne i Sundheds- og Omsorgsudvalget vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen på udvalgets møde den 15. december 2011 præsentere forslag til anvendelse af de 1,4 mio. kr., der er afsat i budgettet for 2012.

 

 

Anne Mette Fugleholm

                                                                                       /Jens Egsgaard

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top