Høring af nyt koncept for bydelsplanlægningen
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal afgive høringssvar til Økonomiudvalget om forslag til nyt koncept for bydelsplanlægningen.
Indstilling og beslutning
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at indstillingen sendes til Økonomiudvalget som høringssvar til forslag for nyt koncept for bydelsplanlægningen.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen vedtog i 2008 det gældende koncept for bydelsplanlægningen, hvorefter der nu er udarbejdet bydelsplaner for alle 10 bydele i Københavns Kommune. En bydelsplan udtrykker bydelens vision, samt hvordan bydelen kan medvirke til at trække København i den retning, som den til enhver tid gældende kommuneplan beskriver. I budgetaftalen for 2011 blev det vedtaget, at Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen i dialog med lokaludvalgene skulle udvikle et nyt koncept for bydelsplanlægningen.
Der foreligger nu forslag til et nyt koncept for bydelsplanlægningen. Økonomiudvalget vedtog den 10. oktober 2011 at sende forslaget i høring i alle lokaludvalg og politiske fagudvalg med høringsfrist den 2. december 2011. Denne indstilling udgør Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar.
Løsning
Det nye koncept skal sikre en mere anvendelig og handlingsorienteret bydelsplanlægning, der understøtter den overordnede planlægning i kommunen, samt kommunens øvrige politikker og strategier. Konceptet adskiller sig især fra det nuværende koncept ved, at der lægges op til, at alle bydelsplanerne udarbejdes samtidig, at kommuneplanen mere tydeligt udgør rammen, at lokaludvalgene får større frihed til, hvordan de ønsker at tilrettelægge borgerprocessen, samt at bydelsplanerne udarbejdes efter en fælles skabelon.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets generelle bemærkninger til det nye koncept for bydelsplanlægningen:
Sundheds- og Omsorgsudvalget er overordnet set positiv over for det nye koncept for bydelsplanlægningen. Den nye tilgang sikrer en større koordination mellem bydelsplanerne, ligesom der lægges op til, at bydelsplanerne bliver mere operationelle. Udvalget noterer sig med tilfredshed, at bydelsplanerne knyttes tæt til den overordnede planlægning i kommunen samt øvrige kommunale planer og politikker, der er relevante i den enkelte bydel.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets specifikke bemærkninger:
Det nye koncept for bydelsplanlægningen er anskueliggjort i de tre bilag – (bilag 1): Procesplan, (bilag 2): Skabelon til bydelsplan og (bilag 3): Arbejdsdeling. Sundheds- og Omsorgsudvalget har ingen specifikke bemærkninger til (bilag 1) og (bilag 3). Disse bilag præciserer fagforvaltningernes og fagudvalgenes opgaver i den fremtidige fælles proces omkring udarbejdelse af bydelsplaner, som både sikrer tidlig inddragelse af fagforvaltningerne i en kvalificering af lokaludvalgenes forslag og en overskuelig og tydelig politisk proces.
Skabelonen (bilag 2) består af en visionsdel, en implementeringsdel og en projektdel. Sundheds- og Omsorgsudvalget har følgende bemærkninger hertil:
I skabelonens visionsdel lægges der op til en beskrivelse af de lokale udfordringer i den enkelte bydel. Der kunne her, med fordel, være en nærmere definition af, hvilke typer udfordringer, der skal beskrives. Eksempelvis kunne udfordringerne deles op i forvaltningsområder, hvor det på sundhedsområdet vil være oplagt at henvise til bydelsdata fra Region Hovedstadens sundhedsprofil, mens der på ældreområdet kan anvendes statistik over befolkningssammensætningen i de enkelte bydele. En nærmere definition af, hvilke lokale udfordringer, der skal beskrives, vil sikre bedre sammenlignelighed mellem de forskellige bydelsplaner og bidrage til fokusering af fremtidige projekter.
Det er positivt, at der i implementeringsdelen under tema 1 er beskrevet et krav om, at hver bydel skal gennemføre mindst et projekt relateret til sundhed. Det er imidlertid Sundheds- og Omsorgsudvalgets vurdering, at nogle bydele vil have behov for, at der igangsættes mere end et projekt. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen lægger vægt på, at lokaludvalgenes implementeringsplaner også forholder sig til, hvordan man på lokalt plan kan støtte ældre i at leve et aktivt og selvstændigt liv i trygge omgivelser og understøtte sundhed og livskvalitet for ældre i lokalområdet, beboere i lokale plejeboliger og aktivitetscentre m.m. Sundheds- og Omsorgsudvalget finder, at det vil være relevant at tilføje, at det skal tilstræbes, at projekter, der i gangsættes i de enkelte bydele medvirker til at nå de politiske mål, der er fastlagt i Københavns Kommunes Sundhedspolitik og i Sundheds- og Omsorgsforvaltningens reformprogram "Aktiv og tryg hele livet".
Sundheds- og Omsorgsudvalget er endvidere tilfredse med, at der i implementeringsdelen under tema 2 er beskrevet et krav om, at hver bydel skal gennemføre mindst et projekt relateret til social arv, ungdomsuddannelse eller arbejdsløshed, da alle tre er faktorer, som påvirker den sociale ulighed i sundhed.
Videre proces
Nyt koncept for bydelsplanlægningen er i høring indtil den 2. december 2011. Økonomiforvaltningen vil i forbindelse med høringsperioden afholde et møde med lokaludvalgsformændene, hvor en procesplan for udarbejdelse af bydelsplanerne tilrettelægges. Efter endt høringsperiode fremsættes det nye koncept for bydelsplanlægningen til endelig godkendelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen primo 2012.
Anne Mette Fugleholm
/Anne Smetana
Beslutning
Indstillingen blev godkendt