Mødedato: 10.08.2006, kl. 14:00

Ansøgning om midler til indsats overfor etniske minoriteter

Ansøgning om midler til indsats overfor etniske minoriteter

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 10. august 2006

 

 

Sager til beslutning

 

14.      Ansøgning om midler til indsats overfor etniske minoriteter

 

SOU 259/2006  J.nr. 51/2006

 

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ansøger om midler fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets Integrationspulje og Sundhedsstyrelsens pulje/modelprojekt "Lighed i sundhed" til projektet "Mere lighed i sundhed – borgere i aktivering".

 

RESUME

To puljer giver mulighed for at tage fat på indsatsen i forhold til reduktion af social ulighed i sundhed og forbedring af etniske minoriteters sundhed. Nedenstående projekt kan således supplere den indsats, der forventes sat i værk fra 2007 for at implementere sundhedspolitikken, herunder reducere den sociale ulighed i sundhed. Udvalget bedes godkende, at der indgives ansøgning til de to puljer på basis af nærværende indstilling.

 

SAGSBESKRIVELSE

1. Baggrund

Folkesundhedsrapport 2005 og sundhedsprofilen Københavnernes Sundhed 2005 viser, at den sociale ulighed i sundhed er markant i Københavns Kommune. Restlevetiden for en 30-årig københavner er således seks år mindre for en borger med kort uddannelse sammenlignet med en borger med lang uddannelse. I udkast til sundhedspolitik for Københavns Kommune, som efter endt høringsfase skal behandles i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 31.8.06, er reduktion af social ulighed i sundhed derfor beskrevet som en helt central udfordring for kommunen. I sundhedspolitikken er etniske minoriteters sundhed et fokusområde, ligesom det er tilfældet i Københavns Kommunes integrationspolitik.

 

To puljer (hhv. Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets integrationspulje med deadline 15.8.2006 og Sundhedsstyrelsens pulje/modelprojekt "Lighed i Sundhed" med deadline for interessetilkendegivelse 1.9.2006) giver mulighed for at tage fat på indsatsen i forhold til reduktion af social ulighed i sundhed og forbedring af etniske minoriteters sundhed. Til de to puljer er en politisk godkendelse af ansøgning en forudsætning for at søge. Nedenfor redegøres for formål og indhold i det projekt, der søges midler til fra de to puljer. Den endelige udformning af projektet udvikles i et samarbejde med de involverede samarbejdspartnere i efteråret 2006. Udvalget vil blive orienteret om den endelige projektbeskrivelse ultimo oktober 2006.

 

 

2. Beskrivelse af projektet

Projektet "Mere lighed i sundhed – borgere i aktivering" er et projekt, der skal udvikle og afprøve metoder, der kan bidrage til at reducere den sociale ulighed i sundhed i Københavns Kommune. Projektets målgruppe er kontanthjælpsmodtagere, der typisk har kort uddannelse og lav indkomst og hvor andelen af etniske minoriteter er høj. Det er forventningen, at en systematisk sundhedsindsats i forhold til kontanthjælpsmodtagere vil bidrage til en højere beskæftigelsesgrad, udover at fo rbedre deres livsstil. Både beskæftigelse og livsstil er vigtige determinanter for sundhed.

 

Der arbejdes med tre typer af indsatser:

 

A) Intensiv sundhedsindsats i aktiveringscenter

Målgruppen er kontanthjælpsmodtagere med problemer udover ledigheden. Den vil omfatte både etnisk danske og ikke-danske borgere. Der vil blive tilrettelagt forløb, der passer til kvinder med anden etnisk baggrund end dansk. Lægefaglig, psykologisk og sundhedsfremme-kompetencer integreres i et seks måneders afklaringsforløb. Det vil foregå i form af fælles undervisning, individuel afklaring og rådgivning. Der etableres samtidig sundhedstilbud indenfor aktiveringscentrets rammer. Disse tilbud tilpasses deltagernes behov og ønsker. Deltagere, der har deltaget i træningsforløb, skal tilskyndes til at fortsætte med fysisk aktivitet efter endt forløb i aktiveringscentret. Derfor kobles indsatsen til Move-projektet i Folkesundhed København.[1] Deltagerantal fra start forventes at være 60. Indsatsen gennemføres i Det Grønne Jobhus i et samarbejde med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Folkesundhed København. Tilsagn fra samarbejdspartner foreligger.

 

B) Sundhedsfremme blandt unge kontanthjælpsmodtagere

Målgruppen er unge kontanthjælpsmodtagere (18 – 30 år) med dansk og ikke-dansk etnisk herkomst. Metoden i denne indsats har fokus på kompetenceudvikling af personalet i et beskæftigelsescenter til at gennemføre sundhedssamtaler med disse unge. Erfaringer med metoderne "Du bestemmer" og "Den Motiverende Samtale" anvendes til metodeudvikling. Desuden skal der være vægt på henvisning til sundhedstilbud i lokalområdet. Erfaringer fra Move-projektet kan anvendes for så vidt angår motivation for og henvisning til motionstilbud. Deltagerantal fra start forventes at være 60. Indsatsen gennemføres i Center for Kompetenceudvikling, under Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, i et samarbejde med Folkesundhed København. Tilsagn fra samarbejdspartner foreligger.

 

C) Sundhed i fremskudt beskæftigelsesindsats

Som led i den fremskudte beskæftigelsesindsats gennemføres en sundhedsfremmeindsats overfor kontanthjælpsmodtagere i et socialt udsat boligområde. En sådan indsats kan omfatte: Informations- og motivationsindsats ved brug af sundhedsformidlere med anden etnisk baggrund end dansk, sundhedssamtaler med fokus på fysisk og psykosocial sundhed, indretning af motions- og sundhedsrum i boligområdet samt sundhedstilbud, der er tilpasset borgernes behov og ønsker. Forventet antal deltagere i sundhedssamtaler 110. Der skal ske metodeudvikling af sundhedssamtaler/forløb, der er tilpasset borgere, der kan have en kompleks livssituation. Indsatsen gennemføres i Urbanplanen i samarbejde med Partnerskabssekretariatet og det boligsociale projekt. Tilsagn fra samarbejdspartner foreligger.

 

Dette projekt skal koordineres med Sundheds- og Omsorgsforvaltningens øvrige sundhedsfremme-indsats overfor social ulighed i sundhed på boligområdeniveau. En sådan forventes finansieret ved en særlig satsning indenfor Københavns Kommunes budget fra 2007. En sådan satsning vil give mulighed for en indsats overfor alle borgere i Urbanplanen og en sundhedsfremme-indsats i de andre socialt udsatte boligområder i København.

 

3. Organisation og tidsplan

Der nedsættes en styregruppe for projektet med repræsentanter fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Folkesundhed København og de tre delprojekter. Der ansættes en fælles projektleder, der forankres i Folkesundhed København, og lokale koordinatorer. Projektet forventes at starte den 1.1.2007 og at være afsluttet den 31.12.2009.

 

4. Afrapportering til Udvalget

Udvalget vil blive orienteret om resultatet af ansøgningerne. Hvis projektet opnår finansiering, vil Udvalget blive orienteret om fremdriften i projektet i forbindelse med den årlige statusredegørelse og få forelagt evalueringen af projektet.

 

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Sundhedsforvaltningens positivliste over sager der skal miljøvurderes.

 

 

ØKONOMI

 

Økonomisk overslag (ikke godkendt)

 

 

Budget i alt

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens forebyggelsesbudget

Integrationspuljen

Sundhedsstyrelsen

2007

2.700.000

100.000

500.000

2.100.000

2008

2.300.000

200.000

500.000

1.600.000

2009

2.500.000

250.000

500.000

1.750.000

I alt

7.500.000

600.000

1.500.000

5.400.000

 

 

Udkast til budgetspecifikation foreligger, men afventer præcisering af udgiftsposter.  Der afsættes ca. 10 pct. af projektbudgettet til evaluering. Hvis projektet viser gode resultater forventes det, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil føre projektet eller dele af projektet videre i samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

 

 

HØRING

Ingen.

 

 

BILAG

Ingen.

 

 

 

Ib Haurum

/Kirsten Lee


 



[1] Move-projektet er en ny indsats, hvor motionsvejledere tilbyder gratis rådgivning (individuelt eller i grupper) om hvilke motionstilbud, der vil være relevante for borgeren og hvilke der eksisterer i nærområdet. I første omgang ansættes to motionsvejledere.

Til top