Mødedato: 10.05.2007, kl. 14:00

Udmøntning af Budget 2007

Udmøntning af Budget 2007

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra Ordinært møde torsdag den 10. maj 2007

 

 

4.      Udmøntning af Budget 2007

 

SOU 110/2007  J.nr. 39/2002

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om Sundheds- og Omsorgsforvaltningens udmøntning af demensmidler mv. fra budget 2007.

 

Beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager udmøntningen af budgetbevillingen til oprettelse af nye demenstilbud mv. til efterretning

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 10. maj 2007

Udvalget tog indstillingen til efterretning. Forvaltningen udarbejder et notat med fokus på de økonomiske beregninger vedrørende selvvisitering. En sag om status på udmøntningen af selvvisitering sættes på dagsordenen på mødet den 21. juni 2007.

 

Problemstilling

Der orienteres om status på følgende områder, som har modtaget en bevilling i forbindelse med budget 2007:

·        Oprettelse af to nye demenscentre i perioden 2007 til 2009

·        Pilotprojekt med selvvisitering til plejebolig m.m.

·        Afhjælpning af ensomhed hos ældre

·        Sundhedscentre som del af en forebyggende indsats

·        Fleksible arbejdspladser i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Indstillingen vedrører de områder, der ikke tidligere er behandlet på et udvalgsmøde.

Løsning

Status for udmøntning af demensbevilling

Borgere med demens er oftest godkendt til almindelig plejebolig og er derfor en stor målgruppe på alle plejehjem i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Der er en mindre gruppe borgere, som har særlig udadrettede symptomer eller er rastløse og påvirkede af deres sygdom i en sådan grad, at det kræver et særligt tilbud på et demenscenter. Endelig er der en meget lille gruppe borgere, som har behov for et yderligere specialiseret tilbud, fordi de har en af de to særlige demensdiagnoser, Huntington's Chorea eller frontallapsdemens.

På et af demenscentrene, Pilehuset i lokalområde Vanløse/Brønshøj/Husum, er der i dag etableret tilbud til disse to særlige målgrupper. Her findes i dag 14 boliger til borgere, der lider af de to særlige demensdiagnoser. Der er et stigende antal ventende til disse specialtilbud. Blandt andet er der en del af de borgere, som får ekstra støtte/fast vagt fra den særlige plejepulje, som vil kunne profitere af at blive samlet i et fagligt miljø målrettet mennesker med frontallapsdemens. Disse borgere vil i praksis skulle tage imod tilbudet om en sådan bolig i den specialiserede enhed i stedet for at modtage særlig bevilling fra plejepuljen.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har på den baggrund igangsat etablering af yderligere 18 boliger til disse to målgrupper i Demenscentret Pilehuset. Boligerne vil stå klar til indflytning i løbet af maj og juni 2007.

Sundheds- og Omsorgsudvalget har med budgetbevillingen for 2007 planlagt at oprette to nye demenscentre, således at der er et demenscenter i hvert af de seks lokalområder. Demenscentrene er specialiserede enheder med målrettede boliger til borgere med svære demenssymptomer. Herudover får alle lokalområder en udgående funktion til at styrke demensfagligheden og servicen over for borgerne i alle byens lokalområder. Dette skal bl.a. sikres ved, at der medio 2007 ansættes seks demenskoordinatorer - én i hvert lokalområde.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forventer, at der i løbet af 2007 kan tages ca. 10 boliger målrettet borgere med demens i brug på de nye centre. I 2008 og 2009 forventes det, at det tilsvarende antal vil være hhv. yderligere 33 og 31 boliger. Dermed vil der ved udgangen af 2009 på de tre nye centre (herunder også på Bryggergården, som etableres som demenscenter som følge af budgetaftalen for 2006) være etableret i alt 92 nye boliger til borgere med demens.

På de tre centre vil der fortsat være 40 almindelige plejeboliger, idet der med den nuværende bevilling ikke er finansiering til at udbygge de pågældende centre fuldt ud som demenscentre. Denne fordeling med ca. 2/3 demenspladser og 1/3 somatiske pladser gør sig også gældende på kommunens øvrige demenscentre, på nær Demenscenter Nørrebro, som udelukkende har særlige tilbud til borgere med demens.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejder på at implementere et nyt visitationskoncept til demenscentrene. Dette indebærer bl.a., at borgerne forinden permanent indflytning på et demenscenter typisk vil gennemgå et screeningsforløb for at afgøre, om en permanent bolig på et demenscenter er det rette tilbud for borgeren, eller om borgerens behov kan opfyldes på et almindeligt plejehjem.

Status for udmøntning af midler til selvvisitering

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen anbefaler, at der iværksættes et projekt med selvvisitering til en række ældre- og plejeboliger i ledig kapacitet. Der foreligger i bilag 1 en liste med det samlede forslag, som peger på oprettelsen af ca. 20 boliger til midlertidigt ophold, som kan anvendes til selvvisitering.

En del af de boliger, der nævnes i forslaget, bliver i dag anvendt til midlertidigt ophold, mens andre allerede nu står ledige og blot mangler mindre bygningsmæssige tilpasninger og klargøring af personaleressourcer. Projektet vil derfor kunne iværksættes med indflytning efter sommerferien 2007, i takt med at de pågældende boliger bliver ledige og indflytningsklare.

Såfremt interessen for selvvisitation til boligerne bliver meget stor, og der derfor er større søgning til pladserne, end der er ledig kapacitet, vil der blive oprettet en venteliste. Der vil inden projektets begyndelse blive udarbejdet kriterier for, hvordan denne venteliste skal administreres.

Status for udmøntning af midler til afhjælpning af ensomhed blandt ældre

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen iværksætter i samarbejde med Kontaktudvalget og andre interessenter på frivillighedsområdet en naboskabskampagne primo maj 2007. Kampagnen fokuserer på inddragelse og etablering af sociale netværk. Der er oprettet en hjemmeside for kampagnen, og der vil i sommeren 2007 løbende være mulighed for netværkene til at søge støtte til eksisterende eller nye sociale aktiviteter, særligt vedrørende godt naboskab.

Status for udmøntning af forebyggelsesmidler

Den 1. januar 2007 fik kommunen ansvaret for den patientrettede forebyggelse, der blandt andet omfatter rehabilitering af patienter med kronisk sygdom. Københavns Kommune har valgt at oprette sundhedscentre til at varetage og udvikle opgaven. Rehabiliteringstilbud gives, så de er individuelt tilpasset den enkelte borger. Opgavesættet og løsningerne i sundhedscentrene er under fortsat udvikling. I 2007 bliver en af udfordringerne at udvikle modeller og metoder for, hvordan den borgerrettede forebyggelse kan forankres og løses. Budgetmidler for 2007 udmøntes til lokalt forankrede sundhedscentre med fokus på rehabilitering og kronisk sygdom. Det næste sundhedscenter foreslås placeret på Amager med åbning i marts 2008. I den mellemliggende periode vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen blandt andet afdække lokale behov, finde egnede lokaler og etablere netværk og samarbejde med lokale interessenter.

Status for udmøntning af fleksible arbejdspladser

Muligheden for selv at have større indflydelse på arbejdstidens placering har stor betydning for medarbejdernes trivsel. I ældreplejen er der dog grænser for, hvor fleksibelt arbejdstiden kan tilrettelægges, fordi hensynet til borgerens behov og ønsker er afgørende. Imidlertid er der behov for at analysere og afprøve, om der ikke kan findes rum for større fleksibilitet. Sundheds- og Omsorgsforvaltningens arbejdspladser og lokalområder kan søge støtte fra en central pulje. Midlerne skal dække projektomkostninger og analyser – primært udgifter til vikardækning og konsulentstøtte. Puljen udloddes efter ansøgning. Ansøgninger kan sendes frem til maj 2007.

Der tilbydes særlig undervisning til social- og sundhedselever med anden etnisk oprindelse end dansk. Tilbudet er et kursusforløb med ca. 2-3 timers særlig sprog- og kulturundervisning om ugen i de perioder, hvor eleverne er i praktisk i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Sprogundervisningen er målrettet "det sundhedsfaglige sprog".

 

Økonomi

Der henvises til bilag 2, hvor økonomien bag de fem forslag fremgår.

 

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsudvalget vil blive orienteret, når der foreligger endelig udmøntning af den endelige bevilling for 2007, herunder tiltag inden for det enkelte bevillingsområde.

 

Bilag

Bilag 1. Idékatalog til selvvisitering til ældre- og plejebolig

Bilag 2. Økonomioversigt

 

Lene Sillasen

                                                         /       Hanne Baastrup


 

Til top