Mødedato: 10.05.2007, kl. 14:00

Plan for hurtig hjælp med hjertestarter

Se alle bilag

Plan for hurtig hjælp med hjertestarter

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 10. maj 2007

 

 

12.      Plan for hurtig hjælp med hjertestarter

 

SOU 129/2007  J.nr. 16/2006

 

 

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal tage stilling til forslaget om, at indgå et samarbejde med blandt andet Region Hovedstaden om at implementere et projekt om "Hurtig hjælp med hjertestartere ved pludselig uventet hjertestop".

 

BESLUTNING

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender Københavns Kommunens andel i projektet om "Hurtig hjælp med hjertestarter ved pludselig uventet hjertestop" (jf. bilag 1),

2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget afsætter maksimum 300.000 kr. til implementering af projektet fra Bevilling: sundhed, forebyggelsespuljen, funktion 4.62.88.1, fordelt på 2007 og 2008.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalg ets beslutning i mødet den 10. maj 2007

Udvalget godkendte indstillingen.

 

Problemstilling

På baggrund af et medlemsforslag fra Socialdemokratiet (A) besluttede Sundheds- og Omsorgsudvalget på mødet den 30. marts 2006, at forvaltningen skulle udarbejde et notat om antallet og placeringen af de opstillede kommunale hjertestartere. På Sundheds- og Omsorgsudvalgsmødet den 21. september 2006 godkendte udvalget, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i samarbejde med det daværende H:S udarbejdede en plan for opstilling af hjertestartere efter de europæiske retningslinier.

Forvaltningen har nu i samarbejde med blandt andet Region Hovedstaden udarbejdet et projektforslag, der skal sikre hurtig og korrekt hjælp til borgere med pludselig uventet hjertestop.

 

Løsning

Formålet med projektet er at forbedre overlevelseschancerne ved pludselig uventet hjertestop for borgere og besøgende i Københavns og Frederiksberg kommuner. Dette skal ske ved at tilvejebringe en logistisk løsning, der sikrer, at eksisterende offentlige og private hjertestartere anvendes bedst muligt, og at hjertestarterne er placeret efter de europæiske retningslinier. Ifølge de europæiske retningslinier skal der opstilles en hjertestarter på de lokaliteter, hvor der hvert andet år er forekommet et hjertestop.

Målene for projektet er:

§        at der sker en mere præcis identifikation af borgere med hjertestop ved 112-opkald.

§        at der oftere sker en vejledning af den, der ringer 112 om, hvorledes livreddende førstehjælp udføres.

§        at der ydes livreddende førstehjælp af "bystander" i højere grad end tilfældet er i dag.

§        at hjertestartere anvendes hyppigere ved hjertestop end tilfældet er i dag.

§        at flere borgere og besøgende i København og Frederiksberg Kommuner overlever pludselig uventet hjertestop.

 

Målene opnås ved at gennemfører følgende centrale aktiviteter:

§         Kortlægning af hvor pludselig uventet hjertestop finder sted i København og Frederiksberg kommuner.

§         Kortlægning af hvor offentlige og private hjertestartere er placeret i dag og oprettelse af en database med oplysning om hjertestarternes placering.

§         Oplysningskampagne til borgerne om hjertestop, livreddende førstehjælp og betydningen af den enkelte borgeres indsats.

§         Opstilling af hjertestartere efter de europæiske retningslinier.

§         Uddannelse af alarmoperatørerne ved alarmcentralen i Storkøbenhavn til hurtigt og effektivt at identificere muligt hjertestop ved 112-opkald og vejlede den der ringer om at give livreddende førstehjælp i form af hjerte-lunge-redning samt vejlede om, hvor den nærmeste hjertestarter er placeret.

§         Systematisk indsamling af data til kvalitetssikring og forskning på området.

 

Internationalt er projektet enestående, idet der ikke andre steder er etableret en løsning der i praksis kæder pludselig uventet hjertestop sammen med offentlig og privat placerede hjertestartere.

Projektet gennemføres i perioden 2007-2008. Projektet er et samarbejde mellem Københavns og Frederiksberg Kommuner, Region Hovedstaden, Alarmcentralen i Storkøbenhavn, Hjerteforeningen og TrygFonden. Regionsrådet tiltrådte projektforslaget den 24. april 2007.

Der er i Københavns Kommune på nuværende tidspunkt opstillet 138 hjertestartere i kommunalt regi blandt andet i de københavnske svømmehaller, idrætsanlæg, Rådhuset og en lang række institutioner (jf. bilag 2). Når der foreligger en endelig kortlægning af, hvor pludselig uventet hjertestop finder sted, er det muligt, at nogle af de opstillede hjertestartere kan omplaceres med henblik på at følge de europæiske retningslinier.

 

Økonomi

Projektet har en samlet økonomisk ramme på omkring 1,73 mio. kr. Der er nedsat en administrativ styregruppe med alle samarbejdspartnere, som vil fastligge den endelige økonomiske ramme for projektet. Alle parter bidrager til dækning af de økonomiske omkostninger. Det forventes, at en væsentlig del af udgifterne kan dækkes ved fondsfinansiering og ved støtte fra TrygFonden og Hjerteforeningen.

I projektforslaget (jf. bilag 1) foreslås det, at Københavns Kommune bidrager med indkøb af hjertestartere og uddannelse af alarmoperatører. Udgifterne til indkøb af nye hjertestartere er sat til 300.000 kr. (20 hjertestartere af 15.000 kr.). Beløbet er dog usikkert, da det vil afhænge af, hvor mange hjertestartere der er i såvel offentlig som privat regi er placeret efter de europæiske retningslinier og hvor mange der eventuelt kan omplaceres. På baggrund af at den økonomiske ramme for projektet ikke er helt fastlagt, foreslår Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen som maksimum bidrager med 300.000 kr. til projektet i projektperioden 2007-2008.

Efter projektets afslutning i 2008 vil der være en meget begrænset udgift til drift, som for Københavns Kommune primært vil være til vedligeholdelse af de indkøbte hjertestartere.

Sundheds- og Omsorgsudvalget har på mødet den 21. september 2006 besluttet, at udgifterne til gennemførsel af projektet skal afholdes af Folkesundhed – forebyggelsespuljen. Udgifterne til projektet vil blive fordelt på forebyggelsespuljen 2007 og 2008 (Bevilling: sundhed, forebyggelsespuljen, funktion 4.62.88.1 ).

 

Videre proces

Projektet starter i oktober/november måned 2007. Ved projektstart vil borgere, når de ringer til alarmcentralen om hjertestop, blive vejledt om at give livreddende førstehjælp og i hvor den nærmeste hjertestarter er placeret. Sundheds- og Omsorgsudvalget vil ved projektets start blive orienteret om projektet.

I begyndelsen af 2009 vil der blive udarbejdet en endelig evalueringsrapport med fremtidige anbefalinger, som Sundheds- og Omsorgsudvalget vil få forelagt.

 

Bilag

Bilag 1: Projektbeskrivelse – "Hurtig hjælp med hjertestarter ved pludselig uventet hjertestop"

Bilag 2: Liste over de kommunalt opstillede hjertestartere i Københavns Kommune.

 

 

Anne Mette Fugleholm

                                                         /       Jens Egsgaard

 

 


 

Til top