Mødedato: 10.04.2003, kl. 15:00

Status for Hjælpemiddelprojekt - herunder IT-projekt

Status for Hjælpemiddelprojekt - herunder IT-projekt

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 10. april 2003

 

8. Status for Hjælpemiddelprojekt - herunder IT-projekt

SOU 12/2003 J.nr. 57/2002

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at Sundhedsforvaltningen igangsætter processen omkring indkøb af et nyt hjælpemiddelsystem og

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status for hjælpemiddelprojektet til efterretning.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 10. april 2003

Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen med bemærkning om at udvalget gerne ser sagen fremskyndet.

 

RESUME

Sundhedsforvaltningen iværksatte i 2000 en konsulentundersøgelse af hjælpemiddelområdet i Københavns Kommune med henblik på at belyse behovet for strukturelle eller styringsmæssige ændringer i relation til hjælpemiddelområdet.

Sundheds- og Omsorgsudvalget fik den 4. april 2002 (SOU 55/2002) forelagt resultatet af en konsulentundersøgelse på hjælpemiddelområdet. Sundhedsforvaltningen indstillede samtidig, at Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte en organisatorisk udviklingsproces på baggrund af rapportens anbefalinger, og at der udarbejdes særskilt oplæg om indkøb af nyt IT-system til den fremtidige styring af området. Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen med tilføjelse af, at Sundhedsforvaltningen skal udarbejde en projektplan for implementering med angivelse af tidsforløb senest juni 2002.

Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte den 20. juni 2002 (SOU 163/2002) projektplan for det samlede hjælpemiddelprojekt.

Status

Sundhedsforvaltningen igangsatte i efteråret 2002 seks delprojekter i forlængelse af hjælpemiddelrapportens anbefalinger.

  1. Kvalitetsstandarder og ensartet serviceniveau på hjælpemiddelområdet
  2. Det gode sagsforløb
  3. Arbejdsredskaber
  4. Samspil mellem Pensions- og Omsorgskontorer, plejehjem, træningscentre og Hjælpemiddelcentret
  5. Optimering af økonomistyring på hjælpemiddelområdet
  6. Hjælpemiddelcentret

De seks delprojekter har på nuværende tidspunkt nået væsentlige resultater. Projekterne forventes færdige sommeren 2003.

Der er på nuværende tidspunkt udarbejdet kvalitetsstandarder inden for 7 hovedområder. Undergrupper er under udarbejdelse. Kvalitetsstandarderne skal medvirke til at sikre et ensartet serviceniveau og synliggøre visitationskriterier og opfølgningsmål.

Eksisterende sagsgange i forbindelse med hjælpemiddelbevilling er gennemgået og problemfelter og kritiske områder identificeret. Standardforløb for arbejdsgange i forbindelse med bevilling af hjælpemidler samt skabeloner til fælles dokumentation er under udarbejdelse og vil herefter blive indarbejdet i Københavns Omsorgssystem (KOS). Formålet er at etablere enkle og gennemskuelige sagsbehandlingsrutiner, for hermed at øge kvaliteten i sagsbehandlingen og nedsætte den gennemsnitlige sagsbehandlingstid.

Det anbefales, at sagsbehandlingstiden for simple sager nedsættes til 4 uger. Sagsbehandlingstiden for komplicerede sager fastholdes på 8 uger. Der arbejdes fortsat på at nedsætte ventetiden, også for komplicerede sager. For en del individuelle hjælpemidler vil afgørelsen om berettigelse kunne træffes umiddelbart.

Pensions- og Omsorgskontorerne vil i fremtiden få bevillingskompetencen til hjælpemidler for alle borgere, uanset boform. Det anbefales, at overflytning af bevillingskompetence sker gradvist i takt med, at bestiller-udfører-modellen indføres på plejehjemmene. I den mellemliggende periode skal plejehjemmene anvende de udarbejdede kvalitetsstandarder og anvende standardskabeloner til dokumentation.

Den fremtidige placering af budgetter og bevillingskompetence er afklaret for tekniske-, individuelle- og udskrivningsbetingede-hjælpemidler samt for basisinventar og arbejdsredskaber. Budgetfordelingsmodel, baseret på demografi, er under udarbejdelse.

Principper for afregningsmodel er udarbejdet. Idet det nuværende hjælpemiddelsystem ikke kan benyttes som IT-redskab til at understøtte en mere kompleks afregningsmodel, vil implementeringen af den ønskede model først ske efter et nyt hjælpemiddelsystem er sat i drift.

Hjælpemiddelcentret har udarbejdet en ny organisationsplan, som er præsenteret i udkast til kontrakt mellem Sundhedsforvaltningen og Hjælpemiddelcentret. Der er endvidere opstillet en lang række handleplaner for udvikling i relation til fire udviklingsområder: Økonomi, intern styring, bruger og borgere samt læring og udvikling. Endelig er det administrativt besluttet, at den ergoterapeutfaglige rådgivning i forhold til Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen forbliver på Hjælpemiddelcentret.

IT-projektet

De seks delprojekter har tæt sammenhæng til IT-projektet og vil bidrage med input hertil, herunder kravsspecifikationer til nyt hjælpemiddelsystem og revideret sagsgangsbeskrivelse for bevilling og bestilling af hjælpemidler. Arbejdet i de 6 delprojekter er dog nu så langt, at det er muligt at påbegynde processen omkring indkøb og implementering af et nyt IT-system.

Sundhedsforvaltningen finder det hensigtsmæssigt, at opdele IT-projektet i to etaper:

Første fase:

  • En grundig undersøgelse af markedsudbudet af hjælpemiddelsystemer
  • En ændret registreringspraksis af hjælpemidler og indførelse af stregkoderegistrering
  • En påbegyndelse af en proces, hvormed sagsbehandling, bevilling og bestilling af hjælpemidler integreres i Københavns Kommunes Omsorgssystem.

Anden fase:

  • Indkøb og implementering af et nyt hjælpemiddelsystem
  • Den videre implementering af IT-redskaber i forhold til de øvrige delprojekter i Hjælpemiddelprojektet.

Sundhedsforvaltningen ønsker at iværksætte første fase nu. Resultatet af markedsundersøgelsen vil efterfølgende blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget før anden fase iværksætttes.

Omkostningerne til ovenstående aktiviteter i år 2003 skønnes at blive 1,05 mill. kr. Herudover kommer de omkostninger, som indkøb og implementering af I T-systemet vil medføre, og som vil blive forelagt i en senere indstilling til Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Udgifterne i 2003 på 1,05 mill. kr. afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme for 2003.

 

 

 

Til top