Drøftelse af forslag til fremtidige retningslinjer for tildeling af tilskud efter Servicelovens § 65 i Københavns Kommune
Drøftelse af forslag til fremtidige retningslinjer for tildeling af tilskud efter Servicelovens § 65 i Københavns Kommune
Sundheds- og Omsorgsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde torsdag den 10. april 2003
4. Drøftelse af forslag til fremtidige retningslinjer for tildeling af tilskud efter Servicelovens § 65 i Københavns Kommune
SOU 310/2002 J.nr. 9/2000
INDSTILLING OG BESLUTNING
Sundhedsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,
at vedlagte forslag til fremtidige retningslinier for tildeling af tilskud efter Servicelovens § 65 i Københavns Kommune drøftes og
at forslaget sendes i høring.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 10. april 2003
Sundheds- og Omsorgsudvalget drøftede forslaget til fremtidige retningslinjer for tildeling af tilskud efter Servicelovens § 65 i Københavns Kommune.
Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede at sende forslaget til høring.
RESUME
Sundheds- og Omsorgsudvalget behandlede på sit møde den 20. juni 2002 (SOU 161/2002) indstillingen "Anvendelse af § 65 midler i Københavns Kommune – statusredegørelse" og besluttede at det videre arbejde i forhold til anvendelse af § 65 midler skal ske ud fra følgende overordnede målsætninger:
1. Styrke ensartethed og gennemsigtighed i fordelingen af § 65 midler.
2. Styrke udvikling og fornyelse i § 65 virksomheden med et forebyggende sigte.
Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede endvidere, at snitflader til Servicelovens § 115 og Lov om Folkeoplysning skulle belyses.
Derudover besluttedes det, at der skulle nedsættes et midlertidig § 65 udvalg der skulle rådgive Sundhedsforvaltningen. § 65 udvalgets arbejde ligger til grund for denne indstilling.
De overordnede mål for tildeling af § 65 tilskud sikres ved at opstille klare regler for
- udvælgelse af modtagere af § 65 tilskud, samt for
- fordelingen af § 65 midlerne blandt de godkendte modtagere.
Med de nye retningslinier vil der ske en styrkelse af synlighed og gennemslagskraft af § 65 tilskud i de tilbud i de 7 lokalområder, som etableres med udgangspunkt i Sundhedsforvaltningens ny organisering. Dette vil ske gennem etablering af aktivitetshuse i hvert område, typisk en af de nuværende store enheder, samt styrkelse af netværksdannelse, dialog og vidensdeling på tværs af § 65 enheder, frivillige organisationer og private og offentlige ansatte gennem ansættelse af netværkskoordinatorer i hvert lokalområde.
Sundhedsforvaltningens forslag til nye retningslinier for den fremtidige administration af § 65 området bygger på følgende:
- 80% refusion af ejendomsudgifter (mod tidligere 100%)
- nøgletal knyttet til medlemstal og fremmødetal
- samlet færre midler til lønnede medarbejdere
- brugerstyring
- lønnede netværkskoordinatorer i alle lokalområder
- aktivitetshuse med lønnede ledere i alle lokalområder
- samarbejdsaftaler, herunder forebyggende initiativer.
Ovenstående retningslinier forudsættes gennemført indenfor den nuværende budgetramme for § 65 området.
De nye retningsliner vil for mange enheder betyde store økonomiske udfordringer og kulturændringer. Især enheder med meget personale og små medlems-/fremmødetal står over for økonomiske omstillingskrav. Der skal åbnes for nye brugergrupper uden at de nuværende brugere udelukkes.. Tidsrammen for implementering vil derfor være senest med udgangen af 2005. Implementeringsperioden foreslås afsluttet med en evaluering til politisk behandling.
Sundheds- og Omsorgsudvalget behandlede på sit møde den 21. november 2002 (SOU 254/2002) indstillingen "Status vedrørende ansøgninger om § 65 tilskud", som vedrørte ventende ansøgninger om tilskud via § 65, og besluttede at 6 ansøgere blev støttet med et engangsbeløb på 195.708 kr. frem til 1. juni 2003 via den tildelte pulje til partnerskab. De ventende ansøgere af § 65 midler indgår fra 1. januar 2004 på lige fod med øvrige enheder. Udgangspunktet er at disse sikres økonomisk via partnerskabspuljen i perioden 1. juni frem til 31. december 2003.
Snitfladeproblematikken mellem § 65 og Lov om Folkeoplysning vedrører undervisning. Det konkluderes, at enhederne fremover i højere grad bør anvende Lov om Folkeoplysning end man gør i dag, og at enhederne dermed vil anvende færre midler til aflønning af undervisere end praksis er nu. Afklaring af snitfladeproblematikken mellem § 65 og § 115 er ikke tilendebragt. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har besluttet, at der afsættes midler i 2003 til en undersøgelse af § 115 området. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen afventer i øjeblikket forslag til indhold af denne undersøgelse fra Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt Arbejde i Københavns Kommune.
Budgetrammen 2003 for § 65 området er i alt 24,6 mio. kr.
Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter vedlagte forslag til fremtidige retningslinier for tildeling af tilskud efter Servicelovens § 65 i Københavns Kommune.
Sundhedsforvaltningen anbefaler, at forslaget sendes i høring hos Ældrerådene, Ældresagen, Pensionisternes Samvirke, Ældremobiliseringen, Socialt Bolig Byggeris Pensionistklubber, § 65 udvalget samt alle § 65 enheder.