Høring om revisionsberetning om Københavns Kommunes repræsentationsudgifter
Høring om revisionsberetning om Københavns Kommunes repræsentationsudgifter
Sundheds- og Omsorgsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde torsdag den 10. april 2003
3. Høring om revisionsberetning om Københavns Kommunes repræsentationsudgifter
SOU 88/2003 J.nr. 15/2003
INDSTILLING OG BESLUTNING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at indstillingen fremsendes som udvalgets høringssvar på Revisionsdirektoratets beretning om Københavns Kommunes repræsentationsudgifter.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 10. april 2003
Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte indstillingen.
RESUME
Revisionsdirektoratet afgav den 20. marts 2003 særberetning til Borgerrepræsentationen om Københavns Kommunes repræsentationsudgifter. Revisionsdirektoratet anmoder om Sundheds- og Omsorgsudvalgets kommentarer til beretningen, herunder særligt udvalgets udgiftsområde, senest den 24. april 2003.
Høringen foregår på samme måde som når der laves regnskabsberetning. Revisionsdirektoratet vil videresende kommentarerne til Revisionsudvalget, der efterfølgende vil fremsende en betænkning til Økonomiudvalget. Revisionsberetningen vil være på dagsordenen til Borgerrepræsentationens møde den 10. april 2003 med en indstilling om, at sagen sendes i høring i Økonomiudvalget.
Revisionsberetningen om Københavns Kommunes repræsentationsudgifter er udarbejdet af Revisionsdirektoratet på baggrund af en anmodning fra overborgmester Jens Kramer Mikkelsen i august 2002, for at få belyst nogle påstande om overborgmesterens repræsentationsudgifter. Påstandene blev fremført i Ekstra Bladet i august 2002.
Revisionsberetningen indeholder en kortlægning af repræsentationsudgifter for samtlige borgmestre og udvalg i 2000 og 2001, dog med størst fokus på overborgmesterens udgifter. Kortlægningen er bl.a. udarbejdet på baggrund af et spørgeskema, som blev udsendt til samtlige forvaltninger.
Hvad angår overborgmesterens udgifter til repræsentation, konkluderer Revisionsdirektoratet, at udgifterne har været afholdt i kommunens interesse og at der er udvist den sparsommelighed, som forudsættes ved anvendelsen af offentlige midler. Dog anmærker Revisionsdirektoratet, at der er grundlag for nogen kritik af administrationen af udgiftsområdet.
Det fremgår af rapporten, at udgifterne under Økonomiudvalget er markant større end i de andre udvalg, da de bl.a. omfatter vederlag til borgmestre og til medlemmer af Borgerrepræsentationen. Desuden indeholder det udgifter til trykning og udsendelse af fx dagsordener og udgifter vedrørende møder i Borgerrepræsentationen og udgifter til repræsentation og modtagelser på Rådhuset.
I sammenligningen med de øvrige udvalg bemærkes det, at Sundheds- og Omsorgsudvalget har haft betydeligt lavere udgifter til repræsentation end samtlige andre udvalg. Sundhedsforvaltningen har ikke yderligere bemærkninger til udgiftsområdet.
Borgmestrenes udgifter til repræsentation har det været noget vanskeligere at opgøre. Da de er opgjort forskelligt, er tallene ikke direkte sammenlignelige. Af rapporten fremgår det, hvilke udgiftstyper hver af forvaltningerne har medtaget under borgmesterens repræsentation. Opgørelserne viser, at der er en vis variation i udgifternes størrelse mellem borgmestrene.
Revisionsberetningen belyser og sammenligner også forskellige forhold angående styringen af repræsentationsudgifter i forvaltningerne. På den baggrund fremkommer Revisionsdirektoratet med en række anbefalinger til, hvordan styringen kan forbedres i Københavns Kommune.
Revisionsdirektoratet anbefaler, at der udarbejdes en entydig definition af, hvad der i Københavns Kommune skal forstå ved repræsentation. Sundhedsforvaltningen betragter det som hensigtsmæssigt, da det vil lette mulighederne for at sammenligne på tværs af forvaltningerne og derved gøre det mere gennemskueligt for borgmestre og udvalg at skelne mellem repræsentation og andre typer af udgifter.
I forlængelse af afklaring af indholdet i begrebet repræsentation foreslår Revisionsdirektoratet endvidere, at selve opgørelsen af repræsentationsudgifterne fastlægges, således at det fx er muligt at udarbejde en årlig oversigt over kommunens samlede udgifter. Det kan bl.a. opnås ved at lave en standardkontoplan for kommunens udgifter til repræsentation. På Sundheds- og Omsorgsudvalgets område er der taget tiltag til at forbedre konteringen. Borgmesterens og udvalgets repræsentationsudgifter konteres nu på særskilte konti. Der er i den sammenhæng foretaget en samordning med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Sundhedsforvaltningen anser det for hensigtsmæssigt at standardisere konteringen mellem forvaltningerne, da det også vil være med til at skabe gennemskuelighed og muligheder for sammenligninger.
Et skridt mod at definere, hvad der er repræsentation, er at klarlægge, hvem repræsentationen hører under. Der kan fx være tale om at sondre mellem borgmesteren, udvalget eller administrationen. Revisionsdirektoratet anbefaler, at registreringen af udgifter sker hos den part, der har taget initiativ ydelsen. Revisionsdirektoratet anbefaler desuden en kontering under det politiske niveau, når der både deltager repræsentanter fra det politiske og det administrative niveau. Sundhedsforvaltningen er af den opfattelse, at snitfladen mellem det politiske og det administrative område bør drøftes indgående, før der træffes en beslutning om specifikke bestemmelser om, hvor skillelinien går.
Revisionsdirektoratet anbefaler desuden, at der opereres med at opstille budget for alle konti, der vedrører repræsentation. Sundhedsforvaltningen er af den opfattelse, at det vil medvirke til en bedre styring af udgifterne, så det betragtes som en fornuftig anbefaling at opstille et budget for repræsentationen. Det fremgår dog ikke klart af Revisionsdirektoratets anbefalinger, hvilken detaljeringsgrad af budgetlægningen de anbefaler. Sundhedsforvaltningen mener, at det er væsentligt, at det drøftes mere indgående, om det skal være budgettering i form af en samlet ramme for repræsentation for henholdsvis udvalg og borgmester, eller om der skal være et budget på hver eneste specifikke konto under repræsentation.
Sundhedsforvaltningen indstiller, at denne indstilling fremsendes som udvalgets høringssvar på Revisionsdirektoratets beretning om Københavns Kommunes repræsentationsudgifter.