Mødedato: 10.04.2003, kl. 15:00

Orientering om det fremtidige samarbejde mellem Sundhedsforvaltningen og Foreningen Sex og Samfund.

Orientering om det fremtidige samarbejde mellem Sundhedsforvaltningen og Foreningen Sex og Samfund.

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 10. april 2003

 

5. Orientering om det fremtidige samarbejde mellem Sundhedsforvaltningen og Foreningen Sex og Samfund.

SOU 311/2002 J.nr. 47/2001

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller, at

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status for samarbejdet mellem Sundhedsforvaltningen og Foreningen Sex og Samfund i 2002 til efterretning og

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tilslutter sig at samarbejdet fortsætter samt

at der tilvejebringes en status over den samlede rådgivning vedrørende seksuel adfærd.

 

RESUME

Denne indstilling følger op på to indstillinger, der blev behandlet af Sundheds- og Omsorgsudvalget den 3. september 2001 (SOU 293/2001 J.nr. 47/2001) og den 25. april 2002. (SOU 120/2002 J.nr.47/2001).

Det fremgår af den første indstilling, at Sundhedsforvaltningen ønskede at opsige aftalen om betaling af drift af Foreningen Sex og Samfunds Rådgivnings- og Præventionsklinik, men at fortsætte støtten til undervisningen af skoleelever.

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede at videreføre undervisningsaktiviteten og besluttede samtidig, at klinikvirksomheden opretholdes med særlig fokus på udsatte grupper. Det blev desuden besluttet, at Sundhedsforvaltningen skulle give udvalget en status, når der foreligger en revideret ramme for samarbejdet med Sex og Samfund.

Den anden indstilling indeholdt en orientering om det fremtidige samarbejde mellem Sundhedsforvaltningen og Foreningen Sex og Samfund og et tilsagn om, at Sundhedsforvaltningen på baggrund af udviklingen i 2002 vil vende tilbage med en status for samarbejdet i 1. kvartal af 2003.

Status for samarbejdet

I forbindelse med det formaliserede samarbejde mellem Sundhedsforvaltningen og Foreningen Sex og Samfund er der etableret en aftale om en fast møderække i løbet af hvert budgetår.

De nævnte møder har været afholdt som aftalt. Møderækken har fungeret tilfredsstillende og Sundhedsforvaltningen har i højere grad end tidligere kunnet følge med i og påvirke Foreningen Sex og Samfunds aktiviteter hen imod målsætningerne.

Sundhedsforvaltningens tilskud til rådgivningsklinik og undervisningstilbud var i 2002 på 1,58 mill. kr.

Sundhedsforvaltningen indstiller, at udvalget tager denne status for samarbejdet mellem Sundhedsforvaltningen og Foreningen Sex og Samfund til efterretning og at samarbejdet fortsætter.

Status for klinikkens aktiviteter

Antallet af konsultationer har som forventet været på 1500.

Et nyt registreringssystem. dokumenterer det øgede antal brugere fra udsatte grupper. Registreringen viser, at over halvdelen af brugerne tilhører udsatte grupper, hvilket var målsætningen for 2002.

Der er i efteråret 2002 gennemført en spørgeskemaundersøgelse, som har belyst henvendelsesårsag og -mønster.

Denne brugerundersøgelse viser, at størsteparten af de spurgte sætter meget pris på Foreningen Sex og Samfunds store professionalisme, åbenhed, tolerance og afslappede atmosfære. Der er desuden tilfredshed med åbningstid og klinikkens korte ventetid.

Status for undervisning og rådgivning

I 2002 er der opnået en bredere kontakt til skolerne.

Antallet af besøgende klasser er steget med 10% og der satses fortsat på at øge kapaciteten i 2003.

Kontakt til specielle ungdomsgrupper med særlige behov er startet i 2002. Dette arbejde vil fortsætte i 2003.

Samarbejdet med andre ung-til-ung formidlere blev intensiveret i 2002.

I 2003 skal nye undervisere uddannes for at matche det stigende antal klassebesøg.

Der er afsat timer til særlig rådgivning af etniske brugere. I 2003 styrkes denne målrettede indsats yderligere i forhold til opsøgende virksomhed, undervisning mv.

Samlet status for rådgivning vedrørende seksuel adfærd

Da der er mange aktører på området, vil det være gavnligt at få en status over hvilke aktører, der er og i hvilket omfang de yder rådgivning vedrørende seksuel adfærd.

 

 

 

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Sundhedsforvaltningen har gennem en årrække haft en aftale med Foreningen Sex og Samfund om betaling for drift af en Rådgivnings- og Præventionsklinik samt for et undervisningstilbud til skoleelever. Frem til 1. juli 1997 indeholdt lov om svangerskabsforebyggelse og fødselshjælp en bestemmelse om, at der skulle findes en klinik, hvor borgere frit kunne henvende sig med seksuelle spørgsmål og problemer som alternativ til praktiserende læger og sygehuse. Foreningen Sex og Samfunds Præventions- og Rådgivningsklinik har fungeret som en sådan alternativ klinik for borgerne. Hensigten hermed er at give borgere hjælp, oplysning, tryghed og motivation til en sund og hensigtsmæssig seksuel adfærd. Derudover har Sex og Samfund haft et undervisningstilbud til unge i folkeskolen vedrørende seksuel adfærd, oplysning om prævention, seksuelt overførbare sygdomme og abort.

Sundhedsforvaltningen har støttet klinik- og undervisningsdelen og betaler årligt ca. 1,5 mio. kr. til drift af denne virksomhed.

Lovkravet om en alternativ rådgivningsklinik ophørte den 1. juli 1997.

Den 3. september 2001 drøftede Sundheds- og Omsorgsudvalget det fremtidige samarbejde med Foreningen Sex og Samfund.

Baggrunden var, at Sundhedsforvaltningen den 18. juli 2001 havde meddelt Foreningen Sex og Samfund, at man ønskede at opsige aftalen om støtte til drift af Rådgivnings- og Præventionsklinikken, mens der fortsat var ønske om at støtte og styrke undervisningen af skoleelever.

Sundhedsforvaltningen vurderede således,

  • at midlerne, som hidtil var brugt til rådgivningsklinikken, med større fordel kunne anvendes til en styrkelse og effektivisering af andre forebyggelsesaktiviteter bl.a. undervisningsdelen,

  • at der allerede fandtes velfungerende tilbud om rådgivning og vejledning vedr. seksualitet og prævention hos praktiserende læger,
  • at lovkravet om en alternativ rådgivningsklinik fra 1. juli 1997 var ophørt,
  • at antallet af besøgende til klinikken var begrænset.

Foreningen Sex og Samfund fremkom imidle rtid i et brev og en rapport med en række argumenter imod opsigelse af aftalen.

På denne baggrund indstillede Sundhedsforvaltningen, at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøftede det fremtidige samarbejde med Foreningen Sex og Samfund.

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede herefter på mødet den 3. september 2001, at klinikvirksomheden skulle opretholdes med særligt fokus på udsatte grupper, og at videreføre og udvikle undervisningsaktiviteterne samt at Sundhedsforvaltningen skulle give udvalget en status når der foreligger en revideret ramme for samarbejdet med Foreningen.

Den 25. april 2002 tog Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteringen om det fremtidige fokuserede samarbejde mellem Sundhedsforvaltningen og Foreningen Sex og Samfund. Det blev endvidere besluttet, at Sundhedsforvaltningen i første kvartal af 2003 skulle give udvalget en status for samarbejdet med Foreningen Sex og Samfund i 2002.

Status for samarbejdet

Sundhedsforvaltningen og Foreningen Sex og Samfund aftalte i 2002 et forstærket formaliseret samarbejde med henblik på at opfylde de mål, som udvalget havde fastlagt.

I forlængelse heraf udarbejdede Foreningen Sex og Samfund i dialog med Sundhedsforvaltningen handleplanen for 2002, hvor der blev lagt vægt på en skærpelse af klinikvirksomhedens fokusering på udsatte grupper og en styrkelse og udvikling af undervisningsdelen.

I samarbejdsaftalen indgår en fast møderække i løbet af hvert budgetår mellem Sundhedsforvaltningen og Sex og Samfund med henblik på at følge op på udviklingen af aktiviteterne.

Den faste møderække består af følgende 3 møder:

  1. Februar-mødet har til hensigt at godkende forrige års årsrapport og at diskutere status for og udmøntning af det påbegyndte års handlingsplan.
  2. August-mødet har til hensigt at behandle økonomien ved en løbende kalkule og at diskutere status for arbejdet.
  3. December-mødet har til hensigt at gennemgå og godkende næste års handlingsplan med budget samt vurdere samme års aktiviteter, foreløbig registrering mm.

De nævnte møder har været afholdt som aftalt.

Sideløbende med de formelle møder er aftalt to årlige møder, hvor fagpersoner med relation til unges undervisning om sex og prævention opnår nye faglige input og hvor hensigten desuden er at diskutere, udveksle erfaringer og sammen styrke og udvikle det forebyggende arbejde indenfor feltet.

Det er Sundhedsforvaltningens opfattelse, at det formaliserede, systematiserede samarbejde med Foreningen Sex og Samfund har medført en intensiveret fokusering på udsatte grupper i klinikken og på en styrkelse og udvikling af undervisningsdelen i løbet af 2002. Sex og Samfund har det forløbne år vist vilje til at efterleve de krav, der blev fastsat efter udvalgets beslutning den 3. september 2001. Foreningen Sex og Samfund er kommet et langt stykke hen ad vejen. Sundhedsforvaltningen finder det derfor oplagt og ønskeligt at fortsætte samarbejdet om denne udvikling i 2003 og fremover.

Status for klinikkens aktiviteter

Antallet af konsultationer har været på 1500, hvilket svarer til det estimat Sex og Samfund har udarbejdet på baggrund af tidligere erfaringer.

Klinikkens ydelser består af gynækologiske undersøgelser, førstegangsudskrivning og fornyelse af P-pille recepter samt kontrol eller fjernelse af spiral.

Både samlet og i de udsatte og etniske grupper bliver over ¼ af kvinderne podet for klamydia.

Målet i handleplanen var, at mindst halvdelen af brugerne skulle tilhøre én af de syv definerede "udsatte grupper".

Udsatte grupper er defineret på følgende måde

  1. Borgere, der ikke frivilligt opsøger egen læge vedrørende prævention, seksuelt overførbare sygdomme og abort, bl.a. seksuelt aktive piger under 16 år.
  2. Kvinder, som har fået foretaget provokeret abort med usikkerhed/uvidenhed om velegnede præventionsmidler.
  3. Etniske grupper med tabu vedr. konsultation om seksualliv med egen læge.
  4. Grupper af etniske kvinder med uforholdsmæssig høj abortkvotient.
  5. Borgere, hvis egen læge har moralske eller tekniske barrierer vedrørende abort og prævention.
  6. Borgere uden kendt egen læge, som ofte tilhører socialt udsatte grupper som f.eks. døgninstitutionsanbragte, prostituerede og narkomaner.
  7. Kvinder med helt specielle præventionsbehov, som kræver speciel ekspertise.

For at sikre dokumentation for det øgede antal brugere fra de udsatte grupper er taget et nyt registreringssystem i brug pr. 1. januar 2002.

Registreringen ved udgangen af året viser, at 64% af klinikkens brugere tilhører de udsatte grupper og 16% tilhører etniske grupper. Disse tal viser, at klinikken arbejder hen imod målsætningen om at nå disse særlige grupper. Denne målsætning søges styrket og nuanceret i 2003.

Der er i efteråret 2002 gennemført en spørgeskemaundersøgelse med inddragelse af 141 brugere, som har belyst henvendelsesårsag og -mønster.

29% af brugerne oplyser, at de er blevet opfordret af egen læge til at søge klinikken som alternativt rådgivningssted.

63% af brugerne oplyser, at de sætter meget pris på den store professionalisme kombineret med åbenhed, tolerance og afslappet atmosfære, som Foreningen Sex og Samfund fremviser. Der er desuden tilfredshed med åbningstid og klinikkens korte ventetid.

Status for undervisning og rådgivning

Kendskabet til tilbuddet om supplerende seksualundervisning blev øget i 2002. Ved en kortlægning af skolerne var der 20 folkeskoler, der ikke havde benyttet sig af tilbuddet i to år. Fem af disse besøgte Foreningen efter ekstra opfordring i 2002.

I 2002 deltog 3430 elever fra 7. – 10. klasse i klinikkens undervisning, hvilket er en stigning på 10% fra 2001. Der satses fortsat på at øge kapaciteten i 2003.

Underviserne justerer løbende deres emner, tilgange og vinkler til det enkelte klassetrin på baggrund af spørgsmål til eleverne. En systematisering af feedback fra skolerne mangler endnu, hvilket forsøges intensiveret i 2003.

Særlige grupper

I 2002 begyndte Foreningen Sex og Samfund at få kontakt med specielle grupper, fx ungdomsklubber med etniske minoriteter eller "vilde unge". Dette arbejde vil fortsætte i 2003 ved systematisk at tage kontakt til sådanne klubber og fortælle om Foreningens kompetencer.

Ung til ung

Samarbejdet med andre ung-til-ung formidlere blev intensiveret i 2002. Som eksempel kan nævnes, at Foreningen på Roskilde Festivalen arbejdede sammen med unge fra Sexpiloterne, Sexexpressen og unge fra Det Nationale Forbund for Seksual Oplysning i Sverige

Undervisning

I 2003 uddannes nye undervisere med henblik på at bevare og styrke det høj e niveau af træning af undervisere samt for at matche det stigende antal klassebesøg.

Rådgivning

Udover undervisningsdelen har Foreningen Sex og Samfund en Sexlinie, der omfatter rådgivning på telefon og Internet, som giver løbende input om, hvad der rører sig blandt unge, samt hvorledes man opnår dialog om fx seksuel handlekompetence.

Foreningen Sex og Samfund har desuden en Ungdomsåbning, som giver unge mulighed for at komme og snakke anonymt med en rådgiver.

Indvandrerrådgivning

Der er afsat otte timer om måneden til særlig rådgivning af etniske brugere. I 2002 har undervisningen fundet sted i Præventionsklinikken eller i forskellige socialcentre, indkvarteringscentre, kvindeklubber og lignende.

Derudover er Foreningen Sex og Samfund aktivt medlem af bestyrelsen i Lokalgruppen/Foreningen til forebyggelse af kvindelig omskæring.

I 2003 styrkes den målrettede indsats yderligere i forhold til opsøgende virksomhed, undervisning, foredrag, tværfaglige kontakter og møder.

Samlede rådgivning vedrørende seksuel adfærd

Der er mange private aktører på banen i forhold til at yde rådgivning vedrørende seksuel adfærd, f.eks. AIDS Fondet, HIV Danmark m.fl.

Der er behov for at få et samlet overblik over, hvem der gør hvad på dette område. Det anbefales derfor, at der udfærdiges en samlet status over alle aktører vedrørennde adfærd.

På baggrund af udviklingen i 2002 indstiller Sundhedsforvaltningen hermed,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status for samarbejdet mellem Sundhedsforvaltningen og Foreningen Sex og Samfund til efterretning,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tilslutter sig, at samarbejdet fortsætter samt

at der tilvejebringes en status over den samlede rådgivning vedrørende seksuel adfærd.

MILJØVURDERING

Medfører ingen miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Sundhedsforvaltningens tilskud til Foreningen Sex og Samfunds budget for klinik og klasseundervisning udgør for år 2003 kr. 1.619.000,-.

Tilskuddet afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.

BILAG

Årsrapport 2002 for Foreningen Sex & Samfunds Præventions- og Rådgivningsklini

Ib Haurum

/Jens Egsgaard

 

 

 

 

Til top