Mødedato: 10.04.2003, kl. 15:00

Drøftelse af forslag til fremtidige retningslinjer for tildeling af tilskud efter Servicelovens § 65 i Københavns Kommune

Drøftelse af forslag til fremtidige retningslinjer for tildeling af tilskud efter Servicelovens § 65 i Københavns Kommune

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 10. april 2003

 

4. Drøftelse af forslag til fremtidige retningslinjer for tildeling af tilskud efter Servicelovens § 65 i Københavns Kommune

SOU 310/2002 J.nr. 9/2000

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

at vedlagte forslag til fremtidige retningslinier for tildeling af tilskud efter Servicelovens § 65 i Københavns Kommune drøftes og

at forslaget sendes i høring.

 

 

RESUME

Sundheds- og Omsorgsudvalget behandlede på sit møde den 20. juni 2002 (SOU 161/2002) indstillingen "Anvendelse af § 65 midler i Københavns Kommune – statusredegørelse" og besluttede at det videre arbejde i forhold til anvendelse af § 65 midler skal ske ud fra følgende overordnede målsætninger:

1. Styrke ensartethed og gennemsigtighed i fordelingen af § 65 midler.

2. Styrke udvikling og fornyelse i § 65 virksomheden med et forebyggende sigte.

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede endvidere, at snitflader til Servicelovens § 115 og Lov om Folkeoplysning skulle belyses.

Derudover besluttedes det, at der skulle nedsættes et midlertidig § 65 udvalg der skulle rådgive Sundhedsforvaltningen. § 65 udvalgets arbejde ligger til grund for denne indstilling.

De overordnede mål for tildeling af § 65 tilskud sikres ved at opstille klare regler for

  • udvælgelse af modtagere af § 65 tilskud, samt for
  • fordelingen af § 65 midlerne blandt de godkendte modtagere.

Med de nye retningslinier vil der ske en styrkelse af synlighed og gennemslagskraft af § 65 tilskud i de tilbud i de 7 lokalområder, som etableres med udgangspunkt i Sundhedsforvaltningens ny organisering. Dette vil ske gennem etablering af aktivitetshuse i hvert område, typisk en af de nuværende store enheder, samt styrkelse af netværksdannelse, dialog og vidensdeling på tværs af § 65 enheder, frivillige organisationer og private og offentlige ansatte gennem ansættelse af netværkskoordinatorer i hvert lokalområde.

Sundhedsforvaltningens forslag til nye retningslinier for den fremtidige administration af § 65 området bygger på følgende:

  • 80% refusion af ejendomsudgifter (mod tidligere 100%)
  • nøgletal knyttet til medlemstal og fremmødetal
  • samlet færre midler til lønnede medarbejdere
  • brugerstyring
  • lønnede netværkskoordinatorer i alle lokalområder
  • aktivitetshuse med lønnede ledere i alle lokalområder
  • samarbejdsaftaler, herunder forebyggende initiativer.

Ovenstående retningslinier forudsættes gennemført indenfor den nuværende budgetramme for § 65 området.

De nye retningsliner vil for mange enheder betyde store økonomiske udfordringer og kulturændringer. Især enheder med meget personale og små medlems-/fremmødetal står over for økonomiske omstillingskrav. Der skal åbnes for nye brugergrupper uden at de nuværende brugere udelukkes.. Tidsrammen for implementering vil derfor være senest med udgangen af 2005. Implementeringsperioden foreslås afsluttet med en evaluering til politisk behandling.

Sundheds- og Omsorgsudvalget behandlede på sit møde den 21. november 2002 (SOU 254/2002) indstillingen "Status vedrørende ansøgninger om § 65 tilskud", som vedrørte ventende ansøgninger om tilskud via § 65, og besluttede at 6 ansøgere blev støttet med et engangsbeløb på 195.708 kr. frem til 1. juni 2003 via den tildelte pulje til partnerskab. De ventende ansøgere af § 65 midler indgår fra 1. januar 2004 på lige fod med øvrige enheder. Udgangspunktet er at disse sikres økonomisk via partnerskabspuljen i perioden 1. juni frem til 31. december 2003.

Snitfladeproblematikken mellem § 65 og Lov om Folkeoplysning vedrører undervisning. Det konkluderes, at enhederne fremover i højere grad bør anvende Lov om Folkeoplysning end man gør i dag, og at enhederne dermed vil anvende færre midler til aflønning af undervisere end praksis er nu. Afklaring af snitfladeproblematikken mellem § 65 og § 115 er ikke tilendebragt. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har besluttet, at der afsættes midler i 2003 til en undersøgelse af § 115 området. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen afventer i øjeblikket forslag til indhold af denne undersøgelse fra Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt Arbejde i Københavns Kommune.

Budgetrammen 2003 for § 65 området er i alt 24,6 mio. kr.

Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter vedlagte forslag til fremtidige retningslinier for tildeling af tilskud efter Servicelovens § 65 i Københavns Kommune.

Sundhedsforvaltningen anbefaler, at forslaget sendes i høring hos Ældrerådene, Ældresagen, Pensionisternes Samvirke, Ældremobiliseringen, Socialt Bolig Byggeris Pensionistklubber, § 65 udvalget samt alle § 65 enheder.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Formålet med Servicelovens § 65 er at øge og bevare brugernes muligheder for at klare sig selv.

Servicelovens § 65:

Stk 1. Kommunen kan iværksætte eller give tilskud til generelle tilbud med aktiverende og forebyggende sigte. Kommunen fastsætter retningslinier for, hvilke persongrupper der kan benytte tilbudene.

Stk. 2. Afgørelser efter stk. 1 kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed.

Stk. 3. Socialministeren fastsætter regler om betaling for tilbud efter stk. 1.

Ad stk. 1: Målgruppen for anvendelse af § 65-midler i Københavns Kommune er modtagere af social pension og/eller efterløn. (SOU 93/2000)

Ad stk. 3: Socialministeren har uddelegeret fastsættelse af regler om betaling til kommunen. Dog kan højst kommunens samlede udgifter i forbindelse med tilbudene kræves i betaling.

Administrationen af § 65 området har ligget decentralt i Sundhedsforvaltningen og har samlet gennem årene ført til en stor mangfoldighed og uensartethed på området. Administrationen blev i 2001 samlet i den centrale forvaltning og der blev efter overtagelsen af administrationen iværksat en kortlægning af § 65 området, som resulterede i en redegørelse til Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Sundheds- og Omsorgsudvalget behandlede på sit møde den 20. juni 2002 ( SOU 161/2002) indstillingen "Anvendelse af § 65 – midler i Københavns Kommune - statusredegørelse" og b esluttede at det videre arbejde i forhold til anvendelse af § 65 midler skulle ske ud fra følgende overordnede målsætninger:

1. Styrke ensartethed og gennemsigtighed i fordelingen af § 65 midler, herunder stillingtagen til økonomi, dokumentation, principper for betaling og implementering af samarbejdsaftaler.

2. Styrke udvikling og fornyelse i § 65 virksomheden med et forebyggende sigte, herunder stillingtagen til tilpasning af tilbud og aktiviteter til viden om forebyggelse, optimering af udnyttelsen af fysiske faciliteter, flere brugere, nye brugergrupper, flere frivillige og færre lønnede medarbejdere.

Endvidere besluttedes det, at der skulle nedsættes et midlertidigt § 65 udvalg med det formål at rådgive Sundhedsforvaltningen i udarbejdelsen af forslag til fremtidige principper for tildeling af tilskud.

Det blev samtidig besluttet, at man så vidt muligt skulle koordinere § 65 området med den igangværende kortlægning af de samlede dagtilbud i kommunen, samt klargøre gråzonerne til hhv. Servicelovens § 115 og Lov om Folkeoplysning.

I "Høring af principper for fordeling af § 115 midler d. 24. oktober 2002 ( SOU 233/2002) besluttedes bl.a. at samspil og afgrænsning mellem § 115, § 65 og Lov om Folkeoplysning skulle forløbe parallelt med Sundhedsforvaltningens arbejde med § 65 området.

Det midlertidige rådgivende § 65 udvalg blev nedsat (Bilag 1) og har tilsluttet sig dokumentet: "Det midlertidige § 65 udvalgs anbefalinger til fremtidige retningslinier for tildeling af § 65 midler i Københavns Kommune." (Bilag 2).

Sundhedsforvaltningen har afholdt en møderække med repræsentanter fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen samt Kultur- og Fritidsforvaltningen m.h.p. en nærmere drøftelse af snitfladeproblematikken mellem § 65 og hhv. § 115 og Lov om Folkeoplysning (Bilag 3). Snitfladeproblematikken mellem § 65 og Lov om Folkeoplysning vedrører undervisning. Det kan konkluderes, at man fremover i højere grad skal anvende Lov om Folkeoplysning end man gør i dag, og at man dermed vil anvende færre midler til aflønning af undervisere end praksis er nu.

Afklaring af snitfladeproblematikken mellem § 65 og § 115 er ikke tilendebragt. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har besluttet at der afsættes midler i 2003 til en undersøgelse af § 115 området. Familie og Arbejdsmarkedsforvaltningen afventer i øjeblikket forslag fra Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt Arbejde i Københavns Kommune til indhold af denne undersøgelse.

Budgetrammen 2003 for § 65 området er i alt 24,6 mio. kr. og der er indlagt en besparelse på 1 mio. kr. i forhold til 2002.

Forslag til fremtidige retningslinier for tildeling af § 65 midler i Københavns Kommune

Det forslag til fremtidige retningslinier for tildeling af § 65 midler, som Sundhedsforvaltningen i det følgende fremlægger, følger i al væsentlighed § 65 udvalgets anbefalinger.

Sundhedsforvaltningens forslag ligger inden for nuværende budgetramme.

Udmøntning af målsætning 1 "Styrke ensartethed og gennemsigtighed i fordelingen af § 65 midler"

Den nuværende praksis ved tildeling af midler efter Servicelovens § 65 fremgår af bilag 4.

De overordnede målsætninger for tildeling af § 65 tilskud sikres ved at opstille klare regler for

  • udvælgelse af modtagere af § 65 tilskud, samt for
  • fordelingen af § 65 midlerne blandt de godkendte modtagere

Sundhedsforvaltningens forslag til nye retningslinier for den fremtidige administration af § 65 området bygger på følgende:

  • 80% refusion af ejendomsudgifter (mod tidligere 100%)
  • nøgletal knyttet til medlemstal og fremmødetal
  • samlet færre midler til lønnede medarbejdere
  • brugerstyring
  • lønnede netværkskoordinatorer i alle lokalområder
  • aktivitetshuse med lønnede ledere i alle lokalområder
  • samarbejdsaftaler, herunder forebyggende initiativer

Ovenstående retningslinier forudsættes gennemført indenfor den nuværende budgetramme for § 65.

De samlede forslag fremgår af bilag 5.

De foreslåede retningslinier betyder indarbejdelse af en incitamentstruktur, der styrker:

  • at midlerne følger aktiviteterne
  • mest mulig forebyggelse for pengene
  • økonomisk ansvar i forhold til ejendomsudgifter
  • bedre udnyttelse af eksisterende lejemål
  • fokus på frivillighed
  • sikring af brugerindflydelse
  • sikring af samarbejde med lokale aktører
  • størst mulig frihed under ansvar for modtagerne

Der vil ikke være nogen bevilling uden forudgående ansøgning, og der vil ikke være tilskud uden individuel vurdering.

Retningslinierne udmøntes i partnerskaber i form af samarbejdsaftaler mellem Sundhedsforvaltningen og de enkelte enheder.

Vurdering af konsekvenser

Gennemførelse af de nye retningslinier vil økonomisk set være hårdest ved de enheder, der har tilknyttet lønnede medarbejdere. Enheder, der baserer sig på frivilligt arbejde og tiltrækker mange medlemmer og brugere vil få en økonomisk gevinst.

Undervisningstilbud, der kan få tilskud via Folkeoplysningsloven, overføres til dette regi, hvor det er relevant. Det kan betyde en stigning i deltagerbetalingen.

Enkelte enheder fungerer i dag nærmest som dagcentre uden visitation, og der er behov for en koordinering med de visiterede dagtilbud til ældre. Dagtilbudsområdet er i øjeblikket ved at blive kortlagt.

I bilag 6 er der gennem en række regneeksempler vist konsekvenserne af den nuværende måde af beregne på samt beregning efter de fremtidige retningslinier. Hermed sikres ensartet tildeling af økonomiske midler med baggrund i fremtidige retningslinier.

Udmøntning af Målsætning 2 : "Styrke udvikling og fornyelse i § 65 virksomheden med et forebyggende sigte"

Kortlægningen af § 65 området viste at enhederne i mange år har levet et stille liv, hvor kontakten til kommunen har begrænset sig til indsendelse af det årlige budget og regnskab. Der er konstateret stagnation eller nedgang i antallet af brugere, stigende gennemsnitsalder, og et højt personaleforbrug. 95% af enhederne har ledig lokalekapacitet. Udbudet af aktiviteter i lokalområderne varierer. Der har ikke været tradition for samarbejde mellem enhederne i lokalområderne.

I perioden frem til 2010 vil der ske en vækst i antallet af 60-69 år på ca. 33%. Denne gruppe må forventes at stille anderledes krav til en aktiv pensionisttilværelse. For at imødekomme nye grupper og nye behov udvælges der mindst 1 aktivitetshus i hvert lokalområde – typisk en af de nuværende store enheder. Aktivitetshusene vil blive udvalgt på grundlag af størrelse og geografi, samt en konkret vurdering af stedets mulighed for at indgå i en dynamisk proces i lokalområdet. Aktivitetshusene skal være platform for de ældre borgeres dialog og udvikling af nye init iativer, og lokomotiv for udviklingen af netværksskabende aktiviteter i hele lokalområdet.

Der knyttes en lønnet leder til hvert af Aktivitetshusene m.h.p. varetagelse af disse opgaver. Til hvert lokalområde tilknyttes endvidere lønnede netværkskoordinatorer med udgående og koordinerende funktioner i forhold til lokalområdets § 65 enheder og relevante samarbejdspartnere.

Såvel antal aktivitetshuse og antal netværkskoordinatorer udregnes efter demografien i lokalområdet.

Koordinationen i lokalområderne sikres gennem et forum bestående af repræsentanter fra de enkelte § 65 enheder i området samt chefen for Ældrekontoret.

Forslag til overgangsperiode til implementering af de nye retningslinier

Sundhedsforvaltningen mener, der er behov for en implementeringsperiode, da de nuværende enheder skal gives mulighed for at tilpasse sig til de nye retningslinier.

Enheder med lønnede medarbejdere vil uden en sådan periode være truet af lukning. Balancen bliver at sikre borgerne aktiverende tilbud uden samtidig at trække konsekvenserne for de berørte medarbejdere unødigt ud. Hos enheder med mange undervisningsaktiviteter, der fremover søger tilskud via Lov om Folkeoplysning, vil der blive tale om en øget brugerbetaling. Dette kan uden overgangsordninger medføre at mindre bemidlede brugere udelukkes fra at kunne benytte tilbudene.

Sundhedsforvaltningen vil i implementeringen af de nye retningslinier tage udgangspunkt i differencen mellem tilskud efter nuværende og fremtidige retningslinier hos den enkelte enhed, samt foretage en faglig vurdering af enhedens potentiale for forebyggende aktiviteter. På dette grundlag udarbejdes der i fællesskab en samarbejdsaftale, der beskriver den konkrete tilpasning af økonomi og aktiviteter i implementeringsperioden. De første netværkskoordinatorer forventes ansat i første halvdel af 2004.

§ 65 udvalget har foreslået en implementeringsperiode på 3 år. Sundhedsforvaltningen anser en periode på ca. 2 år som mere hensigtsmæssig for at bevare engagementet hos de involverede. Sundhedsforvaltningen mener, at de fremtidige retningslinier kan implementeres inden for denne periode.

Ventende ansøgere

Der har i perioden fra år 2000 været tilsendt Sundhedsforvaltningen 9 ansøgninger om tilskud via § 65 midler som ikke er færdigbehandlede. Sundheds- og Omsorgsudvalget behandlede på sit møde den 21. november 2002 (SOU 254/2002) indstillingen "Status vedr. ansøgninger om § 65 tilskud", som vedrørte ventende ansøgninger om tilskud via § 65, og besluttede at 6 af ansøgerne blev støttet med et engangsbeløb på 195.708 kr. frem til 1. juni 2003 via den tildelte pulje til partnerskab. To ansøgere blev henvist til § 115 midler, og en ansøger blev støttet med midler afsat til demensprojekter.

Sundhedsforvaltningens udgangspunkt er, at de ventende ansøgere vurderes efter de nye principper således at de, såfremt de godkendes til at modtage § 65 tilskud, indgår i fordeling af § 65 tilskud for 2004 i lighed med de øvrige § 65 enheder. Der vil dermed være en afklaring af deres situation ultimo 2003.

Godkendes de ventende ansøgere vil det medføre, at det samlede budget skal fordeles mellem flere enheder. I den mellemliggende periode er det Sundhedsforvaltningens udgangspunkt at de sikres økonomisk via "partnerskabspuljen".

Det videre arbejde

Samspillet i det nuværende rådgivende § 65 udvalg har været konstruktivt og berigende for Sundhedsforvaltningens arbejde. I den kommende implementeringsperiode vil der være behov for samarbejde om f.eks. jobprofiler for ledere af aktivitetshuse og netværkskoordinatorer, etablering af repræsentantskaber i lokalområderne m.v. som Sundhedsforvaltningen finder relevant at § 65 udvalget kan rådgive om. Det er Sundhedsforvaltningens udgangspunkt, at det midlertidige § 65 udvalg fortsætter arbejdet som rådgivende forum i sin nuværende form.

Sundhedsforvaltningen vurderer endvidere at der er behov for en evaluering af de 2 overordnede mål på området og de nye retningslinier. Sundhedsforvaltningen finder det derfor relevant at § 65 området i slutningen af implementeringsperioden evalueres, herunder udarbejdelse af en midtvejsredegørelse med udgangen af 2004, og at evalueringen forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget til orientering.

Sundhedsforvaltningen foreslår, at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter vedlagte forslag til fremtidige retningslinier for tildeling af tilskud efter Servicelovens § 65 i Københavns Kommune og at forslaget herefter sendes i høring.

På baggrund af høringsfasen vil Sundhedsforvaltningen udarbejde en egentlig indstilling om fremtidige retningslinier for tildeling af tilskud.

MILJØVURDERING

De nye retningslinier vil fremme målgruppens forebyggende aktiviteter med tilskud af § 65 midler og hermed medvirke til at øge den fysiske, psykiske og sociale funktionsevne hos disse borgere.

ØKONOMI

Budgetrammen udgør i dag 3,3 mio. kr. for Valby bydel og 21,3 mio. for de øvrige bydele. I alt 24,6 mio. kr.

De foreslåede fremtidige retningslinier forudsættes implementeret inden for den nuværende budgetramme.

HØRING

Indstillingen sendes d. 11. april 2003 i høring hos Ældrerådene, Ældresagen, Pensionisternes Samvirke, Ældremobiliseringen, Socialt Bolig Byggeris Pensionistklubber, § 65 udvalget samt alle § 65 enheder med svarfrist d. 5. maj 2003.

BILAG

  • Bilag 1: Det midlertidige § 65 udvalg
  • Bilag 2: Det midlertidige § 65 udvalgs anbefalinger til fremtidige retningslinier for

tildeling af § 65 midler i Københavns Kommune

  • Bilag 3: Samspil og afgrænsning mellem Servicelovens § 65 og hhv. Servicelovens § 115 og Lov om Folkeoplysning
  • Bilag 4: Nuværende praksis ved tildeling af § 65 midler
  • Bilag 5: Sundhedsforvaltningens forslag til nye retningslinier for tildeling af midler efter Servicelovens § 65 i Københavns Kommune
  • Bilag 6: Regneeksempler på konsekvenser af nye retningslinier for § 65 virksomhed

 

Ib Haurum

/Jens Egsgaard

 

 

 

 

Til top