Mødedato: 09.12.2021, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset

Intern Revisions rapport om afregning med friplejehjem og handleplan for afregning af friplejeboligleverandører

Se alle bilag

Sundheds- og Omsorgsudvalget får her forelagt rapport om afregning af friplejeleverandører, og udvalget skal godkende handleplan for fremadrettet afregning med friplejeboligleverandører.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, 

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager Intern Revisions rapport om afregning af friplejeboligleverandører til efterretning.

2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender handleplan for fremadrettet afregning af friplejeboligleverandører.

Problemstilling

Intern Revision (IR) er i færd med at revidere/efterse de forskellige takster som hele Københavns Kommune – dvs. alle forvaltninger – opkræver borgerne og andre kommuner for forskellige ydelser, som kommunen leverer. På samme måde efterser IR de takster forvaltningerne afregner med private leverandører for leverede ydelser, ligesom IR efterser interne afregninger mellem forvaltningerne.

I den forbindelse har IR undersøgt Sundheds- og Omsorgsforvaltningens (SUF) grundlag for afregning af ydelser leveret af friplejehjem og udarbejdet en rapport herom. Rapporten er forelagt Revisionsudvalget.

IR har således undersøgt afregningen af de tre friplejehjem, som er beliggende i Københavns Kommune, nemlig Louise Mariehjemmet, Arendse og Valby Friplejehjem.

I rapporten anfører IR to kritikpunkter ift. SUF:

  1. Aftaler om afregning: At der på et tidligere tidspunkt, end det har været tilfældet, kunne have været indgået aftaler med Arendse og Valby Friplejehjem om afregning til en lavere takst. IR vurderer, at forvaltningen ved en tidligere aftaleindgåelse kunne have realiseret en potentiel mindreudgift i størrelsesordenen 10 mio. kr. i perioden 2017-2021.

     

  2. Opgørelse af prisen for kommunens egne tilbud: At de indirekte omkostninger (overhead), der er forbundet med opgavevaretagelsen, ikke er fastsat ift. de faktisk omkostninger – men at der i stedet, er anvendt et generelt tillæg på 6,2%.

Det er meget beklageligt, at der er grundlag for kritik fra Intern Revision i dette omfang – herunder særligt punkt 1 – og forvaltningen tager det særdeles alvorligt.

Forvaltningen fremlægger derfor en handleplan for, hvorledes de kritikpunkter som IR anfører ift. forvaltningen håndteres. Handleplanen fremgår desuden af bilag 2 til IRs rapport (der er vedlagt som bilag 1 til denne sag).

Løsning

1. Aftaler om afregning

SUF anerkender, at forvaltningen burde have været hurtigere til at indgå aftaler om kommunalt beregnede takster med Valby Friplejehjem og Arendse – og ligeledes hurtigere kunne være påbegyndt arbejdet med at beregne egne takster til brug for indgåelsen af aftaler med friplejehjem.

Fra og med 1. januar 2022 er der på forvaltningens initiativ indgået aftaler med alle aktuelt opererende friplejehjem i Københavns Kommune (Arendse, Louise Mariehjemmet, Valby Friplejehjem og Grønttorvets Friplejehjem) om, at de fremadrettet overgår til den samme takst – som tager udgangspunkt i forvaltningens tilsvarende omkostninger til at drive sammenlignelige kommunale plejehjem. Aftalen herom forelægges parallelt til Sundheds- og Omsorgsudvalgets godkendelse.

Fremadrettet vil forvaltningen endvidere udarbejde en robust arbejdsgang vedrørende friplejeboligleverandører, ikke mindst i forhold til håndteringen af kontakten til nye friplejehjem, der måtte ønske at indgå aftale med Københavns Kommune, herunder bl.a. med henblik på at sikre, at selve forhandlingsprocessen omkring takster ikke trækker unødigt i langdrag.

Endvidere vil forvaltningen fremover genberegne taksten til brug for friplejehjem årligt på baggrund af det foregående års regnskabsresultat, for derved at sikre at taksten til friplejeboligleverandørerne fortsat afspejler kommunes omkostninger til at drive kommunale plejehjem. I praksis betyder dette, at den gældende takst for et givent år udmeldes til friplejeboligleverandørerne senest den 1. april – med tilbagevirkende kraft fra og med den 1. januar i det pågældende år.

Der vil ligeledes blive udarbejdet en detaljeret gennemgang af beregningsgrundlaget med henblik på at dokumentere, hvordan taksten er fremkommet.

2. Opgørelse af prisen for kommunens egne tilbud:

SUF har taget til efterretning, at Intern Revision påpeger, at beregningsgrundlaget for opgørelsen af indirekte omkostninger (overhead) skal dokumenteres yderligere.

På den baggrund har forvaltningen opgjort de faktiske indirekte omkostninger. Opgørelsen udviser en faktisk overhead i 2021 på 6,6%.

Denne marginalt opdaterede overhead vil indgå i de nye takster til friplejeboligleverandørerne, som forvaltningen genberegner primo 2022 jf. ovenfor. Ligeledes genberegnes overhead fremadrettet i sammenhæng med genberegningen af den generelle takst.

Økonomi

Jævnfør ovenfor.

Videre proces

Efter Sundheds- og Omsorgsudvalgets godkendelse iværksætter forvaltningen den fremadrettede handleplan for afregning af friplejeboligleverandører. Herunder vil den eksisterende aftale med Valby Friplejehjem blive tilpasset i overensstemmelse med handleplanen.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen følger ligeledes op på eventuelle politiske svar, der er givet fra forvaltningen hen over årene for at sikre, at svarene, i lyset af ovenstående konklusion, har været tilstrækkeligt fyldestgørende, og med henblik op at korrigere i relevant omfang, hvis der skulle vise sig behov herfor.

Katja Kayser

/ Morten Sten Andersen

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning og 2. at-punkt blev godkendt.

Til top