Mødedato: 09.11.2023, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Godkendelse af tilsynspolitik og –koncept 2024

Se alle bilag

Resumé

Kommunernes tilsynsforpligtelse fremgår af servicelovens §151. Tilsynspolitikken (bilag 1) og –konceptet (bilag 2) beskriver henholdsvis udmøntningen af den kommunale tilsynsforpligtelse og rammen for gennemførslen af de kommunale tilsyn. Begge dele godkendes årligt af Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Tilsynsmaterialet, der indstilles til godkendelse, gælder tilsynsåret 1. januar 2024 - 31. december 2024.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender den kommunale tilsynspolitik og -koncept 2024 inkl. de to beskrevne justeringer vedr. henholdsvis afskaffelse af weekendtilsyn og fokuserede tilsyn samt videre afprøvning af pårørendeinterviews.

Problemstilling

Den aktuelle afbureaukratiseringsdagsorden på ældreområdet omhandler blandt andet den fremtidige nationale og kommunale indretning af tilsynsområdet. Som nævnt på Sundheds – og Omsorgsudvalgets temamøde om tilsyn den 13. oktober 2022 er anbefalingerne fra det nationale ekspertudvalg dels, at det nationale sundhedsfaglige tilsyn og det nationale ældretilsyn samles i ét tilsyn, dels at den kommunale tilsynsforpligtelse fastholdes.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at der fortsat er behov for en samlet revision af både tilsynspolitikken og -konceptet, men at dette bør afvente udfaldet af de nationale drøftelser og en ny ældrelov. Forvaltningen har derfor på ny gennemgået den eksisterende tilsynspolitik og -koncept for at afklare, om elementer i det nuværende kommunale tilsyn kan afbureaukratiseres eller forenkles yderligere.

Løsning

Gennemgangen har ført til, at forvaltningen anbefaler følgende justeringer i tilsynskonceptet:

  1. Muligheden for weekendtilsyn på tre udvalgte plejehjem udgår
  2. De fokuserede tilsyn på fem til syv enheder udgår

Forvaltningen har foretaget en gennemskrivning af tilsynskonceptet. Der er ikke foretaget indholdsmæssige ændringer i hverken tilsynskoncept eller -politik sammenlignet med det godkendte for 2023, udover i bilag 2 Tilsynskoncept 2024, hvor de afsnit, som vedrører forslagene til justeringer, er udgået:

Justering 1: Weekendtilsyn på op til tre plejehjem årligt udgår

I dag udtages tre tilfældige plejehjem til enten et aften- eller et weekendtilsyn. Forvaltningen anbefaler, at muligheden for at føre tilsyn i weekenden udgår, dels af hensyn til medarbejdere og ledere, som oplever, at den administrative belastning af at have tilsyn i weekenden er unødvendig og tung. Dels giver weekendtilsynene ikke anledning til andre fund i relation til kvaliteten på de udvalgte plejehjem sammenlignet med fund gjort på hverdage.

Aftentilsyn på tre udvalgte plejehjem fastholdes, da disse giver et helstøbt billede af kvaliteten på enheden hen over et almindeligt hverdagsdøgn, hvor tilsynsførende fx har mulighed for at vurdere kvaliteten ifm. skiftet til aftenvagt.

Justering 2: De fem til syv fokuserede tilsyn årligt udgår

De fokuserede tilsyn stiller skarpt på et eller flere udvalgte temaer, hvor risikoen for kvalitetsproblemer formodes at være særlig stor. Det er forvaltningen, der beslutter, hvilke temaer, der skal tages udgangspunkt i. Tidligere har temaerne fx været medicin, ernæring og insulin. Forvaltningen udvælger årligt fem til syv enheder, hvor data indikerer risiko for kvalitetsbrist.

Sundheds- og Omsorgsudvalget blev den 4. maj 2023 orienteret om, at de fokuserede tilsyn i 2023 ikke ville blive gennemført pga. tematisk sammenfald med statens tilsyn. De fokuserede kommunale tilsyn var planlagt til at omhandle behandling med insulin. Styrelsen for Patientsikkerhed offentliggjorde efterfølgende den 17. april 2023, at de havde udviklet et nyt nationalt tilsyn ligeledes om behandling med insulin. Af hensyn til risikoen for, at udvalgte enheder kunne modtage flere tilsyn vedr. insulinbehandling inden for samme kalenderår, blev de fokuserede tilsyn ikke gennemført i 2023.

Styrelsen for Patientsikkerhed fører udover Ældretilsyn og alm. sundhedsfaglige tilsyn også en række ”særlige” sundhedsfaglige tilsyn med: Behandling med insulin, behandling med blodfortyndende medicin, medicinhåndtering, ortopædkirurgiske patientforløb og behandling med antipsykotika.

I 2022 og 2023 har styrelsen gennemført ni ”særlige” sundhedsfaglige tilsyn på enheder i forvaltningen og yderligere varslet fem tilsyn: I 2022 blev der gennemført to tilsyn vedr. ortopædkirurgiske patientforløb. I 2023 har STPS foreløbigt gennemført fem tilsyn vedr. blodfortyndende medicin og to vedr. insulin. Hertil har styrelsen yderligere varslet fire tilsyn ligeledes vedr. insulin og et vedr. antipsykotika.

Forvaltningen vurderer, at antallet af styrelsens forskellige tilsyn har skærpet behovet for at forenkle det kommunale tilsyn af hensyn til enhederne, der potentielt kan opleve flere tilsyn med delvist overlappende indhold.

Forvaltningen anbefaler derfor, at de fokuserede tilsyn fremadrettet udgår af det kommunale tilsynskoncept. Dette for at opnå et tilsyn, der i tråd med afbureaukratiseringsdagsordnen er mere enkelt, og som tager udgangspunkt i lovkravene til tilsynet, som ikke omfatter fokuserede tilsyn. Derudover medvirker ændringen til, at enhederne ikke modtager flere tilsyn med overlappende indhold fra både kommunal og statslig side.

Hvis der opstår behov for at undersøge kvaliteten på en enhed mere dybdegående inden for et bestemt område, kan dette gøres ved et bekymringstilsyn, som kan bestilles af direktionen i særlige tilfælde, hvor der fx er bekymring for alvorligt svigt i kvaliteten på en enhed.

Videre afprøvning af pårørendeinterviews

Forvaltningen har efter ønske fra Ældrerådet og med Sundheds- og Omsorgsudvalgets godkendelse afprøvet inddragelse af pårørende i det kommunale tilsyn i foråret 2023 i form af individuelle interviews med pårørende på tre enheder; to plejehjem og en hjemmepleje.

Den foreløbige evaluering af de udførte pårørendeinterviews er ikke entydig, og forvaltningen anbefaler derfor, at afprøvningen udvides til og med 2024, for at opnå et tydeligere billede af fordele og ulemper ved at tilføje metoden til det kommunale tilsynskoncept.

Høring ved Københavns Ældreråd

Det samlede tilsynsmateriale har været i høring i Ældrerådet, jf. bilag 3. Rådet bemærker, at de generelt er positive over for kommunens tilsynskoncept, fordi rådet ser tilsynet som et redskab, der giver vigtige observationer, der skaber en både høj og tværgående læringsværdi, som kan gavne ældre borgere. Desuden fremhæver rådet, at det er positivt, at forvaltningen fastholder aftentilsyn på tre udvalgte plejehjem, og at afprøvningen af pårørendeinterviews forlænges.

Rådet har desuden følgende bemærkninger:

De fokuserede tilsyn

Ældrerådet udtrykker bekymring for, at de fem til syv fokuserede tilsyn udgår af det kommunale tilsyn. Rådet er ikke enig i, at der er overlap til tilsyn ved STPS og fremhæver, at de fokuserede tilsyn kan være med til at kvalitetssikre indsatsen hos borgerne inden for en række specifikke områder (jf. bilag 3).

Forvaltningen fastholder anbefalingen om at afskaffe de fokuserede tilsyn. Dette dels på baggrund af antallet af tilsyn fra STPS og dels de forskellige sundhedsfaglige fokus, som styrelsen anlægger ifm. deres tilsyn, der samlet set gør, at forvaltningens enheder i forvejen potentielt kan modtage et tilsyn fra STPS, som indholdsmæssigt flugter med et fokuseret kommunalt tilsyn.  

Tilsyn med hjemmesygeplejen

Ældrerådet udtrykker bekymring ift. det afskaffede tilsyn med hjemmesygeplejen.

Forvaltningen bemærker, at den del af det kommunale tilsyn, som indbefattede sundhedsloven dvs. tilsyn med hjemmesygeplejen og dele af tilsynet med de midlertidige ophold, blev afskaffet som et led i afbureaukratiseringsprocessen med godkendelse fra Sundheds- og Omsorgsudvalget den 14. december 2022. Årsagen hertil var dels, at den kommunale tilsynsforpligtelse ikke gælder indsatser efter sundhedsloven, dels at de nævnte enheder gennemfører egenkontrol i form af audit på medicinhåndtering, og disse data indgår i enhedernes lokale forbedringsarbejde. Endelig udfører STPS tilsyn i regi af sundhedsloven, hvormed enhederne skulle orientere sig ift. to forskellige tilsyn, som tog udgangspunkt i samme lovgivning.

I lyset af afbureaukratiseringsdagsordenen vurderede forvaltningen, at de selvvalgte sundhedslovstilsyn i sin daværende form ikke bidrog med afgørende ny viden eller bedre kvalitet i hjemmesygeplejen eller på midlertidige ophold. Forvaltningen fastholder derfor anbefalingen om, at det kommunale tilsyn efter serviceloven ikke dækker dele af sundhedsloven.

Tilsyn med selvudpegede hjælpere

Ældrerådet har en opmærksomhed på tilsyn med selvudpegede hjælpere og har i den forbindelse særligt fokus på, hvorvidt tilsynet forholder sig til, at hjælperne har en rehabiliterende tilgang til arbejdet.

Forvaltningen kan oplyse, at der i tilsynet med selvudpegede hjælpere er en opmærksomhed på, hvorvidt der arbejdes rehabiliterende. Dette i form af spørgsmål til hjælper, om hvorvidt denne er opmærksom på det aktiverende og rehabiliterende sigte med hjælpen og hvordan hjælper praktiserer dette.

Økonomi

Den samlede kontraktsum for udførelsen af kommunale tilsyn var i 2023 ca. 2 mio. kr. Afskaffelsen af weekendtilsyn på op til tre plejehjem årligt vil ikke påvirke den samlede kontraktsum. Det skyldes, at aftentilsyn på hverdage fortsat fastholdes, og disse tilsyn er takseret til samme pris som weekendtilsyn. Afskaffelsen af de fokuserede tilsyn vil medføre en samlet udgiftsreduktion på ca. 50.000-70.000 kr. årligt ekskl. moms. Udgifterne forbundet med afprøvningen af pårørendeinterviews aftales mellem forvaltningen og ekstern leverandør. Det er forvaltningens forventning, at denne merudgift, vil udlignes af udgiftsreduktionen ifm. afskaffelsen af de fokuserede tilsyn. 

Videre proces

Ved Sundheds- og Omsorgsudvalgets godkendelse af tilsynspolitik og -koncept skal tilsynsopgaven forhandles med ekstern leverandør med henblik på indgåelse af kontrakt fra 1. januar 2024.

 

Anna Schou Johansen

  /Thomas Tarp Thorgaard

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Sundheds- og Omsorgsudvalget noterede sig Ældrerådets bekymring fremsat i vedlagte høringssvar over afskaffelsen af de fokuserede tilsyn. Udvalget erkender, at afskaffelse af fokuserede tilsyn kan være en god idé ikke mindst set i lyset af udvalgets egen proces med regelforenkling m.m. Dog ønsker Sundheds- og Omsorgsudvalget, at Sundheds- og Omsorgsudvalget genbesøger tilsyn i 2024, hvis den nye Ældrelov og deraf afledt tilsynskoncept ændrer på nuværende statslige tilsyn.

Til top