Mødedato: 09.11.2006, kl. 14:00

Orientering om bevillinger til forebyggende og sundhedsfremmende aktiviteter for ældre ifølge Serviceloven § 79 (tidligere § 65)

Se alle bilag

Orientering om bevillinger til forebyggende og sundhedsfremmende aktiviteter for ældre ifølge Serviceloven § 79 (tidligere § 65)

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 9. november 2006

 

 

Sager til beslutning

 

13.      Orientering om bevillinger til forebyggende og sundhedsfremmende aktiviteter for ældre ifølge Serviceloven § 79 (tidligere § 65) 

 

SOU 357/2006  J.nr. 9/2000

 

 

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orientering om bevilling af tilskud efter Servicelovens § 79 for 2007 til efterretning.

 

 

RESUME

Servicelovens § 79 (tidligere § 65) giver kommuner mulighed for at give tilskud til forebyggende aktiviteter for ældre. Københavns Kommune har for 2007 afsat 23.196.000 kroner til aktiviteter i 49 klubber og foreninger for ældre.  

 

Bevillingerne er givet på baggrund af de retningslinier, Sundheds- og Omsorgsudvalget vedtog i 2003 (SOU 224/2003). De tager udgangspunkt i, hvor mange medlemmer klubberne har, og hvor stort fremmødet er. Der kan gives tilskud på op til 80 % af huslejeudgifterne. Hertil kommer en individuel vurdering af behov i forhold til sundhedsprofiler og øvrige tilbud i hvert lokalområde. Der føres løbende statistik over fremmøde i hvert klub, og der aflægges årligt regnskab for anvendelsen af midlerne.

 

Der er fokus på mangfoldighed i tilbudene, brugerindflydelse, sundhedsfremme og forebyggelse. Derudover er samarbejde på tværs af klubber og foreninger i fokus. Det betyder, at fælles tiltag støttes med ekstra midler og der samarbejdes med Ældrekontor og Pensions- og Omsorgskontor i lokalområderne for at nå ud til så mange ældre som muligt.

 

Konsekvenserne af retningslinierne fra 2003 er nu tydelige, og klubber med faldende antal medlemmer, lille fremmøde og/eller høje huslejer i forhold til medlemstallet lukker eller slår sig sammen med andre klubber. Det er store ændringer for brugerne, men erfaringerne viser, at når forvaltningen støtter de ofte meget gamle medlemmer med konsulentbistand, er der engagement og stor vilje til at styre deres egne aktiviteter og økonomi.

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Den 1. januar 2007 træder en ny Servicelov i kraft. Den udmønter sammen med andre love kommunalreformen på det sociale område. Servicelovens § 65 ændres til

§ 79 af redaktionelle grunde, men indholdet ændres ikke.

 

Københavns Kommunes tilsluttede sig i 2004 WHO's principper om sund og aktiv aldring. Det gav anledning til at lægge særligt vægt på støtte til ældreklubber og foreninger som rammer for udfoldelse. Med udgangspunkt i et nyt ældrebillede og borgernes ønsker og behov lægges vægt på mangfoldighed i kulturer og tilgængelighed. Klubber og foreninger ses som rammer for indflydelse og udvikling af brugerdemokrati, så ældre kan forblive aktive i civilsamfundet.

 

SOU vedtog i 2003 nye retningslinier (SOU 224/2003) for tilskud ifølge Servicelovens § 79. Målet var at styrke ensartethed og gennemsigtighed i fordelingen og styrke udvikling og fornyelse med et forebyggende sigte. Retningslinierne blev evalueret i slutningen af 2005. Det gav ikke anledning til ændringer.

 

Retningslinierne sætter fokus på:

·        Mest mulig forebyggelse og sundhedsfremme for pengene – tæt samarbejde med sundhedskonsulenterne i Ældreprogrammet og fokus på fald, kost og motion. Vurdering af tilbud og behov jf. Folkesundhedsplan/sundhedsprofiler og samarbejde om sundhedsfremme og forebyggelse på tværs.

·        Bedre udnyttelse af de eksisterende lejemål – forhandling om lejekontrakter/ejendomsudgifter, fælles anvendelse af lokaler, nye brugergrupper. Tilpasning af og forhandling om tilskud til ejendomsudgifter. Tilpasning af tilskud til medlemsantal og fremmøde.

·        Frivillighed og brugerdemokrati

·        Lokalt samarbejde, § 79 netværk lokalt, tværgående aktivitetsnetværk, samarbejde med P/O- og Ældrekontor. Dialog, information og åbenhed

·        Ensartethed og gennemsigtighed i bevillingsproceduren.

 

Efter tre år med glidende overgang til retningslinierne, er der nu en mærkbar effekt på fordelingen af midlerne. Fokus på ejendomsudgifter, medlemstal og fremmøde betyder, at nogle af klubberne med høj husleje og forholdsvis få m edlemmer enten lukker eller slår sig sammen med andre grupper. Det er en stor omvæltning for medlemmer, der er kommet i en klub gennem mange år. Derfor støtter Sundheds- og Omsorgsforvaltningen med konsulentbistand, fælles temadage og kurser for at skabe kontakt mellem klubberne.

 

Dette skal ses i sammenhæng med fokus på øget brugerstyring og det brugerdemokrati, der er en forudsætning for at opnå støtte jf. retningslinierne for § 79. Det giver problemer mange steder og tager lang tid, men betyder også øget fokus på medlemmernes egne ønsker og en større åbenhed i forhold til nye aktiviteter og medlemmer.

 

§ 79 Netværket

 

I 2006 har klubberne især samarbejdet om fælles, lokale udviklingsdage, integration og bydækkende tilbud om undervisning. Tre af de lokale netværk har søgt om fælles midler til trykning af brochure for at nå ud til så mange ældre borgere som muligt. (vedlagt eksempel fra Indre By, Vesterbro og Kgs. Enghave).

 

Ældrekontorer og PO kontorer støtter nogle steder denne proces gennem udsendelse af klubbernes materialer til alle pensionister og ved at lade forebyggere og hjemmeplejen tage informationen med, når det er relevant.

 

Der er fortsat ønske om og vilje til at samarbejde på tværs mellem klubberne i 2007. Derfor afsættes igen netværksmidler, der efter fælles ansøgning kan bruges i lokalområderne.  Der afsættes fælles midler til integration, motions- og styrketræningstilbud med fokus på den betydning, fysisk aktivitet har for at modvirke depression og melankoli. Der tilbydes borgeruddannelse om relevante emner via livsstilscaféer og kurser for ældre med kroniske sygdomme. Der er desuden fokus på mental fitness og tilbud om livslang læring og udvikling af brugerdemokrati i klubberne.

 

§ 79 netværket har været vigtigt i forbindelse med den økonomiske tilpasning til retningslinierne og de varslede besparelser på § 79 området.  Det giver fortsat anledning til en del uro, men dette drøftes både i § 79 netværket og direkte med de berørte klubber. Der er en udbredt forståelse for, at tilpasningen af udgifter til antal medlemmer og fremmøde er nødvendig, og at den er grundlaget for at frigøre midler til en fælles indsats for synlighed og nye aktiviteter. Medens nogle klubber har faldende medlemstal, er der ventetid til aktiviteterne andre steder. Erfaringsudveksling og en fælles indsats for at øge synlighed og information er derfor fortsat vigtigt i samarbejdet om at nå ud til så mange ældre som muligt.

 

 

Besparelser og lukninger i 2007

 

Der var varslet besparelser på 2.035.000 kr. i forslag til budget 2007. Heraf gennemføres besparelser på kr. 1.685.000 kr. idet den varslede besparelse på 350.000 kr. i tilskud til Pensionisternes Samvirke ikke gennemføres.

 

De vedtagne besparelser fordeler sig på følgende klubber og foreninger:

 

VOC (Valby Omsorgscenter)                                      1.000.000 kr.

Saxogården                                                                                             100.000 kr.                                                               

Seniorklubben Grøndal                                                   585.000 kr.

 

Besparelserne på Saxogården gennemføres på baggrund af faldende antal medlemmer (16 i 2006) og meget ringe fremmøde. Der er flere andre klubtilbud i området. Besparelserne på VOC gennemføres i 2007, hvor der tilpasses til antal medlemmer og fremmøde ifølge retningslinierne for § 79.

 

Den varslede besparelse på Seniorklubben Grøndal nedsættes til 185.000 kr. i budget 2007. Det sker på baggrund af lukning af Veracentret i samme lokalområde pr. 1. januar 2007. Brugerne derfra støttes til at etablere sig et andet sted i området. Men det tager tid, og for at sikre mindst et lokalt tilbud, holdes Seniorklubben Grøndal åben til august 2007, hvor lederen går på efterløn. Dette finansieres delvis med de midler, der var afsat til Veracentret. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at der kan samarbejdes at etablere et fælles sted for medlemmerne fra det tidligere Veracenter og medlemmerne fra Seniorklubben Grøndal. Der ydes konsulentbistand og økonomisk tilskud i processen.

 

Ejendomsudgifter

Der er fortsat behov for fokus på dette område. Eksempelvis er Nord Vest Centret i Heimdalsgade (568 medlemmer) gennem flere år gjort opmærksom på, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ikke kan godkende den anførte husleje på 1.785.500 kr. pr. år, hvilket har betydet reduktion i tilskud. Der arbejdes med at udvikle flere tilbud i lokalerne. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har støttet med særligt tilskud til undervisere fra Træningscenter Nørrebro, der tilbyder holdtræning og individuel vejledning. Det har givet flere medlemmer, men der er fortsat behov for en vurdering af udgifter i forhold til indholdet i dette tilbud til ældre på Nørrebro.

 


§ 79 bevillingerne 2007

 

I budget 2007 er afsat 23.196.000 kr. til udmøntning ifølge Servicelovens § 79.

Der gives tilskud til 49 klubber og foreninger.

Der var fire nye ansøgere:

 

Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske

Indvandrekvindecentret

Københavns Højskoleforening

Pensionisternes frimærkeklub

 

Heraf anses kun Pensionisternes Frimærkeklub at opfylde retningslinierne og supplere de øvrige tilbud i § 79. De tilbydes en bevilling på 25.000 kr. og lokaler i Valby Omsorgscenter (VOC), så udgifterne til husleje ikke øges. Der gives afslag til de øvrige ansøgere, der ikke opfylder retningslinierne eller behovet for udvikling af tilbud i bydelene.

 

I forbindelse med bevillingerne for 2006 blev der indgået toårige aftaler med nogle klubber for at understøtte samarbejdet om særlige områder. Der blev bevilliget tilskud for både 2006 og 2007 og indgået aftaler om at sætte fokus på livslang læring, integration, kontakt til ældreboligområde, motion og styrketræning samt lokale netværk.

 

Der er givet bevillinger til og indgået aftaler for 2006 og 2007 med:

 

Amager Dagklub, Amagerbrogade,

Dansk Røde Kors, Hovedstadens afdeling, Nordre Fasanvej 224, Kbh. N

Mjølnerparkens Bofællesskab, Mjølnerparken, Kbh. N

Husum Vænge Centret, Husum Vænge, Brønshøj

Nabo Østerbro, Odensegade, Kbh. Ø

Kristeligt Studentersettlement, Dybbølsgade, Kbh. V

Ældre Sagen, Valdemarsgade, Kbh. V

Højskolen for Pensionister, Fredericiagade, Kbh. K

Aktivitetscentret H.C. Ørstedsvej,  Frb.

Fællesrådet for omsorgsarbejdet i Vanløse, Brønshøj-Husum

Birkeklubben, Præstelængen, Kbh. NV

 

Oversigt over ejendomsudgifter, antal medlemmer og tilskud til

hver enkelt klub ses af bilag I

 

Oversigt over bevillinger fordelt på bydele ses af bilag II

 

 

 

MILJØVURDERING

 

Sagstypen er ikke omfattet af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens liste over sager, der skal miljøvurderes

 

ØKONOMI

 

I 2007 gives i alt 23.196.000 kroner som tilskud ifølge Servicelovens § 79.

 

Heraf afsættes:

 

    600.000 kr.

Til lokale netværksaktiviteter efter ansøgning

    366.000 kr.

Til styrketræning og motion

    200.000 kr.

Til integrationsaktiviteter

    400.000 kr.

Til annoncering og administration

    200.000 kr.

Til udvikling af brugerdemokrati

21.430.000 kr.

Til tilskud til klubber

 

 

HØRING

-

 

BILAG

·        Brochure fra lokale aktivitetsnetværk

·        Oversigt over tilskud fordelt på klubber (Bilag I)

·        Oversigt over tilskud fordelt på lokalområder (Bilag II)

 

 

Lene Sillasen                                                               

                                                                                                                                                                                                                          /Kirsten Lee

 


 

Til top