Mødedato: 09.06.2016, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Afrapportering fra udvalgstur til Skotland maj 2016

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal drøfte læringen fra studieturen til Skotland.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager afrapporteringen fra studieturen til efterretning
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter, hvilke læringsaspekter fra studieturen forvaltningen kan arbejde videre med.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget besøgte i perioden 17. til 20. maj 2016 Aberdeen og Edinburgh med henblik på at indhente inspiration til at udvikle kommunens nære sundhedstilbud.

Afrapporteringen fra turen fremlægges her til udvalget som oplæg til en drøftelse af den læring, der kan uddrages af turen. Regnskabet for turen er vedlagt som bilag 2.

Løsning

Inden for de fastlagte temaer; det nære sundhedsvæsen, ulighed i sundhed og kvalitetsarbejde besøgte udvalget en række skotske sundhedsinstitutioner på både lokalt og nationalt niveau. En afrapportering fra de enkelte besøg kan ses i bilag 1.

Af særlige læringsaspekter fra de forskellige besøg kan fremhæves:

Hospitals at home og udviklingen af TUE
Hospitals at home
er etableringen af behandling i borgerens hjem, som ellers traditionelt foregår på hospitalet. Indsatsen er baseret på en model, hvor hospitalets geriatriske speciallæge har ansvaret for patienten og er udkørende og derfor kommer i borgerens hjem.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er i øjeblikket i gang med at se på, hvordan den tværgående udredningsenhed på Bispebjerg Hospital (TUE) kan udvikles, så den i endnu højere grad kan imødekomme behov for behandling uden indlæggelse. Hospitals at home kan være en måde at udvikle TUE, så man kan foretage behandling i borgerens hjem i samarbejde mellem hospitalslæger, praksislæger og kommune. Flere af besøgene introducerede også spændende perspektiver for samarbejdet mellem kommune, praktiserende læger og hospitalets geriatriske speciallæger, som også kan tages med i udviklingen af TUE 

Link workers
For at styrke sammenhængen mellem de praktiserende læger og de øvrige tilbud bruges i Aberdeen såkaldte link-workers, som har overblikket over de mange sociale aktiviteter og sundhedsindsatser i borgerens lokalområde. De praktiserende læger kan så henvise hertil og behøver ikke selv at have overblikket over de mange forskellige aktiviteter. I Københavns Kommune er der ligeledes udfordringer med, at få borgerne henvist til de kommunale tilbud.

Our Voice - Patient opinion
Projektet Our Voice og i særdeleshed hjemmesiden Patient Opinion er spændende værktøjer til at inddrage borgerens oplevelser med de kommunale sundheds- og plejetilbud. Det giver god mulighed for at indhente feedback fra borgerne og etablere en dialog med medarbejderne. Det skotske projekt er nationalt og en fuld udrulning vil derfor kræve et nationalt initiativ i Danmark. Men der er potentiale for at dele af projektet kan implementeres på Københavns Kommunes enheder eller evt. i samarbejde med regionen.

Endvidere vil forvaltningen se nærmere på, hvordan man i driften kan arbejde med følgende:

Værktøjer til inddragelse af demente
I forbindelse med projektet Our Voice udvikles værktøjer til at indsamle oplevelser og feedback fra demente. Bl.a. gennem såkaldte Talking maps. Disse redskaber kan bruges i forbindelse med fx Brugerundersøgelserne (BRUS), men også i den daglige drift, hvor der er brug for at indsamle oplevelser og indtryk hos demente borgere, som har vanskeligt ved at udtrykke sig gennem sproget.

Co-design til udvikling af nye tilbud
Som en del af Our Voice benyttes Evidence based co-design til at udvikle sundhedstilbuddene på en måde, som tilgodeser både brugere og medarbejdere. Metoden indbefatter, at patienter/brugere samles og fortæller om deres oplevelser/ønsker/ideer. Herefter gør sundhedspersonalet det samme. Derefter bringes de to grupper sammen og hører hinandens fortællinger. Med dette udgangspunkt dannes mindre grupper, hvor deltagerne sammen skal udvikle ideer til, hvordan et tilbud kan sammensættes, så det imødekommer både brugere og sundhedspersonalets behov.
Denne type co-design kan indtænkes ved etablering af nye enheder som fx Diabeteshuset, sundhedshuse mv.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Omkostningerne til turen blev på 171.753,70 kr. hvilket holder sig inden for den godkendte budgetramme på 180.000 kr.

 

                         Katja Kayser             

                                                                    /Rikke Blom

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Udvalget bad forvaltningen arbejde videre med læringsaspekterne; ”Hospitals at home” og ”Our Voice”.


Til top