Mødedato: 09.06.2011, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Beretning 2010 om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret

Se alle bilag

Beretning 2010 om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsret.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager beretning 2010 (bilag 1) om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret til efterretning.

Problemstilling

I henhold til servicelovens bestemmelser skal Sundheds- og Omsorgsudvalget følge udviklingen i anvendelse af magt og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret. Der skal årligt forelægges en beretning herom til Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Løsning

Beretning for 2010, som er vedlagt som bilag 1, indeholder en gennemgang af servicelovens regler om anvendelse af magt og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret, herunder en nærmere beskrivelse af de typer samt antal af indgreb, som er ansøgt om og indberettet til forvaltningen i 2010. I beretningen redegøres (afsnit 1, side 5) endvidere for de tiltag, der har været taget for, at servicelovens regler på området til stadighed kendes og efterleves.

Forvaltningen har i 2010 registreret og behandlet i alt 272 ansøgninger og indberetninger om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret, hvilket er en stigning på 111 i forhold til 2009, hvor det samlede tal var 161 registrerede indberetninger og ansøgninger om magtanvendelse.

 

Stigningen i 2010 af registrerede udførte magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret kan overvejende forklares med, at der pr. 1. juli 2010 trådte en ændring af serviceloven i kraft, som præciserer indberetningspligten, hvilket i praksis har medført, at alle magtanvendelsesindgreb skal registreres og indberettes til forvaltningen (Juridisk afdeling).  Tidligere var det alene indgreb udøvet i akut nødværge som udførerenhederne indberettede til forvaltningen, og ikke indgreb som følge af en allerede forud godkendt og dermed tilladt magtanvendelse i en tidsbegrænset periode. Der redegøres i beretningen nærmere for antallet af magtanvendelsessager behandlet og registreret i 2010.

 

Plejen af og omsorgen for svært demensramte borger kan være en kompleks plejeopgave og kan nødvendiggøre, at plejepersonalet må anvende magt eller andre indgreb i den demensramte borgers selvbestemmelsesret for at kunne yde den påkrævede pleje og omsorg for borgeren i overensstemmelse med kommunens lovbestemte omsorgspligt for at undgå omsorgssvigt.

 

Forvaltningen arbejder kontinuerligt med at forebygge situationer, hvor brug af magt og andre indgreb i selvbestemmelsesretten bliver nødvendige bl.a. inden for rammerne af Kommunens Demenspolitik, som blev vedtaget af udvalget i mødet den 22. oktober 2009. Forvaltningen oplever, at det øgede fokus på bl.a.  magtanvendelsesområdet har medført et betydeligt kvalitetsløft i forhold til plejepersonalets overholdelse af procedurereglerne i forbindelse med indgreb i voksnes selvbestemmelsesret.

 

Forvaltningen fortsætter indsatsen for at forebygge og vejlede om magtanvendelse for at sikre, at ledelse, plejepersonale og visitatorer løbende har det nødvendige kendskab til servicelovens retssikkerhedsgarantier og procedureregler mv. i forbindelse med iværksættelse af, ansøgninger om, registrering af og indberetning om indgreb i voksnes selvbestemmelsesret.

 

Ved samtlige tilsyn, der blev udført i 2010, var der ikke anmærkninger omhandlende magtanvendelsesområdet, ligesom tilsynet konstaterede, at der var tilgængelige og kendte procedurer om magtanvendelse.

 

Høring

Beretning 2010 om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret har været i høring i De Københavnske Ældreråd.

 

De Københavnske Ældreråd har i deres høringssvar af den 16. maj 2011 bemærket følgende:

 

  ”Ældrerådene, der har fået beretning til høring, drøftede den på sit møde i Omsorgsudvalget den 26. april 2011. Udvalget stillede på mødet en række spørgsmål, som efterfølgende er afklaret efter kontakt til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Rådet har herefter noteret sig følgende:

  • Baggrund for, at alle ansøgninger og indberetninger er imødekommet er, at der forud har været telefonisk kontakt mellem udførerenhederne og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, hvor eventuelle tvivlsspørgsmål er blevet afklaret, herunder om problemer kan klares på en måde, så magtanvendelse undgås
  • Alle ansøgninger og indberetninger – på nær sager om flytning – modtages i Demensteamet, der foretager den sundhedsfaglige vurdering i det enkelte tilfælde, samt rådgiver den pågældende udførerenhed
  • Sundheds- og Omsorgsforvaltningens juridiske afdeling foretager alene den juridiske vurdering

Man finder det i øvrigt meget væsentligt, at forvaltningen fortsætter indsatsen med at forebygge og vejlede om magtanvendelse.

Afslutningsvis bemærkes, at rådene ønsker, at der bliver indført en ordning, hvor det er et uafhængigt organ, der tager stilling til sagerne på dette område.

Ældrerådene har herudover ikke bemærkninger til sagen.”

I forhold til Ældrerådenes ønske om et uafhængigt organ, der tager stilling til sagerne på dette område, skal det bemærkes, at afgørelser om magtanvendelse mm. er en kommunal myndighedsopgave, der ikke kan overdrages til aktører uden for det kommunale regi.
Det kan dog supplerende oplyses, at Borgerrådgiverudvalget den 27. august 2010 godkendte en ny model for Borgerrådgiverens inspektionsvirksomhed på Sundheds- og Omsorgsforvaltningens område. I denne model indgår det nu som fast procedure, at forvaltningen fremsender beretningen om magtanvendelse til Borgerrådgiveren til brug for hans uafhængige tilsynsfunktion.







 

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

Videre proces

Beretning 2011 om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret vil blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget i 2. kvartal 2012.

            
            Hanne Baastrup            
                                                                    /Lars Matthiesen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top