Mødedato: 09.06.2011, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Evaluering af Sundhedshuse

Se alle bilag

I budgetforliget for 2011 blev det aftalt, at de eksisterende sundhedshuse skulle evalueres.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager Evaluering af sundhedshuse (bilag 1) til efterretning,

2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender evalueringens anbefalinger om,

a) at Sundhedshuse konsolideres i en struktur, der består af fem område-sundhedshuse, fem tilhørende satellit-sundhedshuse og tre bydækkende sundhedshuse, og

b) at etablering af et område-sundhedshus på Østerbro påbegyndes,

3. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager til efterretning, at der i Sundheds- og Omsorgsforvaltningens forslag til Sundheds- og Omsorgsudvalgets ønsker til budget 2012 indgår budgetønske om finansiering af udgiften til videreførelse og udrulning af den ny struktur.

Problemstilling

I juni 2009 blev konceptet for sundhedshuse godkendt af Sundheds- og Omsorgsudvalget. Det blev besluttet, at der skulle etableres 10 sundhedshuse. Der blev aftalt en faseopdeling startende med fem område-sundhedshuse – ét i hvert af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens fem lokalområder og derefter fem sundhedshuse i de resterende bydele.

 

I budgetaftalen for 2011 blev det besluttet at afsætte midler til etablering af Sundhedshus Nørrebro i lokalområde Nørrebro-Bispebjerg, samt at der skulle gennemføres en evaluering af de etablerede sundhedshuse. I forlængelse heraf blev der i Borgerrepræsentationens møde den 26. maj 2011 i sagen om ”København i Vækst – Overførselssag 2011” afsat midler til etablering af et sundhedshus på Østerbro. Midlerne blev betinget af evalueringens resultater.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal derfor tage stilling til evalueringens anbefaling om at konsolidere struktur for sundhedshuse med fem område-sundhedshuse og fem satellit-sundhedshuse, samt om etableringen af sundhedshus Østerbro skal påbegyndes. 

I Sundheds- og Omsorgsforvaltningens forslag til Sundheds- og Omsorgsudvalgets ønsker til budget 2012 indgår budgetønske om finansiering af udgiften til videreførelse og udrulning af den ny struktur, der behandles på dette møde som dagsordenspunkt 2 ”Reformprogrammet – Aktiv og tryg hele livet”. Budgetnotatet vedr. sundhedshuse herfra er også vedlagt denne sag som bilag 2.

Løsning

De kommunale sundhedsopgaver, defineret af det gældende lovgrundlag og de lovbestemte sundhedsaftaler, er siden 2007 vokset kontinuerligt. Det skyldes bl.a. kommunalreformens opgaveoverdragelse fra hospital til kommune, nye arbejdsdelinger med hospitalerne, øget specialisering og hurtigere udskrivning på hospitalerne, den fortsatte vækst i almene genoptræningsplaner fra hospitalerne samt en stadig voksende andel borgere med kronisk sygdom.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens evaluering af sundhedshuse, viser at: 

Sundhedshusene løser en kapacitetsmæssig udfordring på en økonomisk hensigtsmæssig måde
Bl.a. skaber sundhedshusene ikke i sig selv yderligere behov for serviceydelser på sundhedsområdet, men udgør en nødvendig fysisk ramme for placering af de lovbundne sundhedsopgaver inden for genoptræning, indsats overfor borgere med kronisk sygdom og sygepleje.

De kommunale sundhedsopgaver er i fortsat vækst
Alene på genoptræningsområdet er antallet af forløb i kommunale træningscentre tredoblet fra 4.695 i 2006 til et forventet antal på 13.858 i 2011.

Sundhedshusene udgør den rigtige driftsunderstøttende struktur
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at den nuværende placering af de hidtil etablerede sundhedshuse er den mest hensigtsmæssige ift. økonomi, herunder at det ikke vil give økonomisk gevinst at sprede indsatsen på flere adresser.

Den optimale struktur for sundhedshusene har 3 niveauer
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at den optimale struktur for sundhedshuse udgøres af tre typer af sundhedshuse, differentieret på baggrund af det nødvendige befolkningsgrundlag for tilbudene indeholdt i sundhedshusene:

                1. Bydækkende sundhedshuse - Dækker hele København; befolkningsgrundlag over 100.000
                    borgere
               
                2. Fem område-sundhedshuse - Dækker to bydele; befolkningsgrundlag = 100.000 borgere
                
                3. Fem satellit-sundhedshuse/sygeplejeklinikker - Dækker én bydel; befolkningsgrundlag 
                    under 100.000 borgere

På baggrund heraf, er hovedanbefalingen:

At sundhedshuse konsolideres i en struktur med specialiserede bydækkende sundhedshuse, fem område-sundhedshuse og fem satellit-sundhedshuse (jf. 2. at-punkt), og at der tilføres den nødvendige finansiering for at udrulle og konsolidere sundhedshusstrukturen.

Med den anbefalede struktur følges således Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning om placering af ét sundhedshus i hver bydel, med fem område-sundhedshuse og fem satellit-sundhedshuse, jf. følgende oversigt.

Oversigt over struktur for sundhedshuse   

Område-sundhedshuse

Satellit-sundhedshuse

(afventer beslutning)

Bydækkende sundhedshuse

(etableret)

Sundhedshus Vesterbro-Kgs. Enghave (etableret)

Satellit-sundhedshus Valby

Sundhedscenter for Kræftramte

Sundhedshus Amager (etableret)

Satellit-sundhedshus Amager Øst

Neurologi- og Rehabiliteringscenter København (i samarbejde med Socialforvaltningen)

Sundhedshus Vanløse (indvies 14. juni 2011)

Satellit-sundhedshus Brønshøj/Husum

Ryg- og Genoptræningscenter København

Sundhedshus Nørrebro (etableres forår 2013)

Satellit-sundhedshus Bispebjerg (etableret)

 

Sundhedshus Østerbro  (afventer beslutning)

Satellit-sundhedshus Indre By

 

   










Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i dag tre område-sundhedshuse i drift, ét område-sundhedshus på vej samt overvejelser om et femte område-sundhedshus. Der er etableret en sygeplejeklinik i Bispebjerg, der kan fungere som satellit-sundhedshus. For at tilgodese den i evalueringen anbefalede struktur, foreslår Sundheds- og Omsorgsforvaltningen derfor etablering af et femte område-sundhedshus samt fire satellit-sundhedshuse. 

Område-sundhedshuse

Kerneopgaverne i område-sundhedshuse omfatter; Genoptræning, rehabilitering af borgere med kronisk sygdom og sygeplejeklinikker.

 

Herudover anbefales det i øvrigt i evalueringen, at Københavns Kommunes sundhedstilbud på alkoholområdet og beskæftigelsesområdet indplaceres i sundhedshuse. Sundhedshuse er for hele København og der bør derfor søges yderligere integration af sundhedstilbud på tværs af forvaltninger. Sundhedsplejen har ligeledes været overvejet indplaceret i satellitsundhedshuse. Børne- og Ungdomsforvaltningen har udarbejdet en business case vedrørende potentialerne ved sundhedsplejen i sundhedshuse. Børne- og Ungdomsforvaltningen peger på, at der ikke umiddelbart er potentialer i at placere sundhedsplejen i sundhedshuse. Der peges dog samtidig på, at en række af de udgående borgerrettede funktioner i sundhedsplejen kan foregå i sundhedshuse. Der arbejdes videre på sagen i det pågældende direktørforum.

 

  

Desuden anbefales det, at samlokalisering med almen praksis prioriteres i område-sundhedshusene ligesom det er oplagt, at udvalgte ambulante hospitalsfunktioner integreres i område-sundhedshusene, samtidig med at område-sundhedshusene danner udgangspunkt for et øget telemedicinsk samarbejde med hospitalerne.

 

Satellit-sundhedshuse

På baggrund af evalueringen anbefaler Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at område-sundhedshusene og de bydækkende sundhedshuse suppleres med satellit-sundhedshuse til sikring af den størst mulige tilgængelighed for borgerne. Med sygeplejeklinikker som kernen i satellit-sundhedshuse vil tilbudene i satellit-sundhedshuse være følgende: Sygeplejeklinikker, borgerrettet forebyggelse, sundhedsrådgivning, praktiserende læger, øvrige sygesikringsydere og patientforeninger.

 

I en fremtidig placering af satellit-sundhedshuse skal afvejes betydningen af tilgængelighed, og at sygeplejeklinikkerne placeres i boligområder med en stor ældre population. Satellit-sundhedshusene skal placeres i bydele uden område-sundhedshuse. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen anbefaler, at satellit-sundhedshusene fagligt og ledelsesmæssigt kobles på et område-sundhedshus.

 

En række sundhedsopgaver bør kun løses et sted i København for at sikre den nødvendige kapacitet i opgaveløsningen. Der er derfor etableret tre specifikke bydækkende sundhedshuse; Sundhedscenter for Kræftramte, Neurologi- og Rehabiliteringscenter København og Ryg- og Genoptræningscenter København, der efter planen flyttes til Sundhedshus Nørrebro i 2013.

Økonomi

Fuld udrulning af struktur for sundhedshuse vil have følgende økonomiske konsekvenser (jf. bilag 2):

  • Etablering af fire nye satellit-sundhedshuse / sygeplejeklinikker. Satellit-sundhedshusene er betinget af, om finansiering søges fremmet i budgetforhandlingerne for 2012, som behandles som dagsordenspunkt 2 på dette møde.

  • Tilførsel af varig driftsfinansiering fra budget 2014 og frem mhp. fastholdelse af nuværende serviceniveau.

  • Etablering af Sundhedshus Østerbro. Etableringen af Sundhedshus Østerbro er finansieret gennem overførselssagen 2011 ”København i vækst”.




 

1.000 kr. – 2012 p/l

2012

2013

2014

2015

Budgetønsker 2012: Anlæg

 

 

 

 

Etablering af 4 nye sygeplejeklinikker

2.000

2.000

 

 

Budgetønsker 2012: Serviceudgifter

 

 

 

 

Sikring af sundhedshusenes kapacitet

 

 

22.800

22.800

Budgetønsker 2012 I alt

2.000

2.000

22.800

22.800

Anlægsudgifter:

 

 

 

 

Etablering af sundhedshus Østerbro – finansieret af København i Vækst

15.000

 

 

 

 

Udgifter I alt

17.000

2.000

22.800

22.800

Videre proces

Under forudsætningen af godkendelse i Sundheds- og Omsorgsudvalget vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejde videre på udrulningen af sundhedshuse baseret på den i Evaluering af sundhedshuse beskrevne struktur samt etableringen af Sundhedshus Østerbro. Etablering af de fire sattelit-sundhedshuse afventer budgetforhandlingerne for budget 2012.

 

         Anne Mette Fugleholm

                                                                  /Jens Egsgaard

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top