Mødedato: 09.06.2005, kl. 15:30

Ingen titel

Ingen titel

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 9. juni 2005

 

 

Sager til beslutning

 

3.      Økonomisk kompensation til beboere ved ombygning af plejeboliger

 

SOU 150/2005  J.nr. 16/2005

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager vedlagte advokatredegørelse om hjemmel til at kompensere for flytteudgifter og øget husleje ved ombygning af plejehjem til efterretning (bilag 1).

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at Sundhedsforvaltningen retter henvendelse til Indenrigsministeriet med anmodning om en dispensationstilladelse til at kompensere borgere for højere huslejeudgifter i forbindelse med moderniseringsprojektet vedrørende kommunens utidssvarende plejeboliger.

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at Sundhedsforvaltningen, indtil der foreligger en endelig tilkendegivelse fra ministeriet, tilbyder ældre, der genhuses som følge af modernisering af kommunens plejeboliger, en midlertidig kompensationsordning på grundlag af principperne i byfornyelsesloven.

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at godtgørelsen for udgifter til indretning af den nye plejebolig skal bero på en individuel, konkret vurdering.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 9. juni 2005

Indstillingen blev godkendt.

 

 

RESUME

I maj 2004 besluttede Sundheds- og Omsorgsudvalget, at ombygningen af to plejehjem skulle påbegyndes. Herunder blev det besluttet, at de berørte borgere skulle kom­penseres for flytning, højere husleje, mv. I ældreplanen er der afsat 8.000 kr. pr. plads til en flytning samt 8.000 kr. pr. nedlukket plads til huslejekompensation.

 

De to hjem, Dronning Ingrids Hjem og Røde Kors Hjemmet, er de første i en række af plejehjem i kommunen, der skal moderniseres de kommende år.

 

I forbindelse med forvaltningens udmøntning af beslutningen om, at beboeren ikke skal have udgifter som følge af moderniseringen, har der rejst sig en række tvivlsspørgsmål. Herunder har spørgsmålet været, hvilke typer udgifter forvaltningen må afholde i relation til både flytning og som følge af øget husleje efter flytningen. Derfor har forvaltningen bedt om en advokatredegørelse.

 

Advokatens konklusion er:

 

1.      At kommunen har hjemmel til at give tilskud til flytteudgifter.

 

2.      At kommunen næppe har hjemmel til at kompensere fuldt ud for vedvarende merudgifter til husleje, som praksis er i dag. Dog er der mulighed for at kompensere borgeren i et vist omfang.

 

På grund af det politiske ønske om, at borgere ikke skal få merudgifter ved genhusning, indstiller forvaltningen, at kommunen sender en dispensationsansøgning til Indenrigsministeriet om en dispensationstilladelse til at kompensere borgere for højere huslejeudgifter i forbindelse med moderniseringsprojektet vedrørende kommunens utidssvarende plejeboliger.

 

En huslejestigning forekommer typisk, når en borger flytter fra et plejehjem, der administreres efter serviceloven til et moderne plejehjem, der administreres efter lov om leje af almene boliger. Stigningen er almindeligvis på mellem 300-1.000 kr. om måneden (netto efter boligydelse) i forhold til det, borgeren betalte i husleje på plejehjem efter serviceloven. Huslejeberegningen er formue/indtægtsbestemt.

 

På baggrund af advokatens redegørelse indstiller Sundhedsforvaltningen desuden, at udgifter til flytning o.l. fortsat kompenseres. Dog har forvaltningens hidtidige erfaringer vist, at der er behov for at få præciseret, at godtgørelsen til udgifter til indretning af den nye plejebolig skal bero på en individuel, konkret vurdering.


 

Til top