Mødedato: 09.06.2005, kl. 15:30

Samvirkende Menighedsplejers Omsorgsgruppe

Samvirkende Menighedsplejers Omsorgsgruppe

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 9. juni 2005

 

 

Sager til beslutning

 

8.      Samvirkende Menighedsplejers Omsorgsgruppe

 

SOU 106/2005  J.nr. 9/2000

 

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender

 

at tilskuddet til De Samvirkende Menighedsplejers Omsorgsgruppe i en forsøgsperiode fra 1. juli 2005 til 31. december 2006 overføres fra Servicelovens § 65-pulje og administreres via PO kontoret for Brønshøj/Husum/Vanløse.

 

 

 

RESUME

Som opfølgning på mødet i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 18. november 2004 (SOU 168/2004) forelægger  Sundhedsforvaltningen nu en selvstændig indstilling vedrørende afklaring af behovet for støtte blandt besøgsmodtagerne og en vurdering af hvorvidt opgaverne har en sådan karakter, at de bedst udføres af Omsorgsgruppen.

 

De Samvirkende Menighedsplejers Omsorgsgruppe udfører opsøgende arbejde blandt særligt vanskeligt stillede borgere. Dette arbejde udføres af lønnede medarbejdere og er hidtil finansieret via Servicelovens § 65.

Med henvisning til mødet i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 18. november 2004 indstiller Sundhedsforvaltningen til Sundheds- og Omsorgsudvalget at koordineringen af visitering og vurdering for hele byen lægges midlertidigt ud til P/O kontoret i Vanløse/Brønshøj/Husum som et forsøg, der varer til udgangen af 2006 med henblik på kvalitetssikring og udarbejdelse af visitationskriterier. P/O kontoret i Vanløse/Brønshøj/Husum koordinerer denne indsats for hele byen.

P/O kontoret i Vanløse/Brønshøj/Husum administerer bevillingen af midler til Omsorgsgruppen. En samlet sum til aktiviteterne overføres således fra § 65 til P/O kontoret og udgør kr. 475.000 for 2. halvår af 2005. For 2006 udgør beløbet til aktiviteterne kr. 950.000, der overføres til P/O kontoret i Vanløse/Brønhøj primo 2006.

Sundhedsforvaltningen evaluerer Omsorgsgruppens arbejde i forhold til visiteringen ultimo 2006, hvorefter Sundheds- og Omsorgsudvalget træffer beslutning om hvorvidt samarbejdet med De Samvirkende Menighedsplejers Omsorgsgruppe skal fortsætte.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Personalet i De Samvirkende Menighedsplejers Omsorgsgruppe besøger personer som generelt har svært ved at have kontakt med andre på sædvanlig vis og derfor har helt særlige problemer.  De Samvirkende Menighedsplejer beskriver arbejdet som intenst psykosocialt arbejde, som kræver medarbejdere med særlige kompetencer. Støtten kan være i form af hjælp til at gennemføre almindelige daglige aktiviteter som at læse breve fra offentlige myndigheder, samtale om de svære ting i livet og/eller gå- og indkøbsture.

 

Omsorgsgruppens arbejde udføres af lønnede medarbejdere og er hidtil finansieret via Servicelovens § 65.

 

Den daglige leder af Omsorgsgruppen foretager visitation af henvendelser med henblik  på om den pågældende har behov for en frivillig besøgsven, eller en person blandt Omsorgsgruppens 3 ½ lønnede medarbejdere. Almindeligvis gives besøg af 1-2 timers varighed hver 14. dag. I perioder kan hyppigheden være ugentlig.

 

Det samlede antal besøgsmodtagere ligger stabilt på 135-140 (137 p.t.), men antallet af personer, der modtager besøg, varierer stærkt over bydelene. Omsorgsgruppen har eksempelvis ikke mange besøg i Kgs. Enghave, hvor Københavns Kommunes Sundhedsprofiler viser, at der er behov for en særlig indsats. Omsorgsgruppens besøg dækker kun en del af behovet og der angives at være venteliste. En gennemgang af 19 modtagere af besøg i Brønshøj/Husum/Vanløse viste, at 18 af de 19 samtidig modtog kommunal hjemmepleje.

                                                                             

Sundheds- og Omsorgsudvalget tog i december 2003 (SOU 381/2003) til efterretning at de opgaver, der udføres af de Samvirkende Menighedsplejeres Omsorgsgruppe ikke hører under Servicelovens § 65 og burde drøftes i Sundhedsforvaltningen. Det er løbende drøftet i 2004 og som opfølgning på mødet i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 18. november 2004 (SOU 168/2004) forelægger  Sundhedsforvaltningen nu en selvstændig indstilling vedrørende afklaring af behovet for støtte blandt besøgsmodtagerne og en vurdering af hvorvidt opgaverne har en sådan karakter, at de bedst udføres af Omsorgsgruppen.

På den baggrund indstiller Sundhedsforvaltningen til Sundheds- og Omsorgsudvalget at vurderingen af opgaverne sker gennem en visitering af de borgere, der modtager besøg og en vurdering af, hvem der skal  udføre opgaven fremover. Det indstilles at koordineringen af visitering og vurdering for hele byen lægges midlertidigt ud til P/O kontoret i Vanløse/Brønshøj/Husum som et forsøg, der varer til udgangen af 2006 samt at P/O kontoret administrerer bevilling af midler til Omsorgsgruppen til udgangen af 2006.

 

Ved at indgå en samarbejdsaftale mellem PO kontoret i Vanløse/Brønshøj/Husum og De Samvirkende Menighedsplejer kan indsatsen prioriteres i forhold til hvilke borgere, der har mest behov for besøg i de forskellige bydele. Der kan gennemføres en revisitering, udarbejdes visitationskriterier og indsatsen kan generelt kvalitetssikres. Endvidere kan PO kontoret i Vanløse/Brønshøj/Husum være i tæt dialog med både De Samvirkende Menighedsplejers Omsorgsgruppe og med de øvrige PO kontorer på tværs af kommunen omkring dette arbejde.

 

Det er Sundhedsforvaltningens vurdering, at det arbejde, der udføres af Omsorgsgruppen, retter sig mod en særlig gruppe borgere med behov for en speciel omsorgsindsats. Hermed udfører Omsorgsgruppen en lang række opgaver i en gråzone mellem de kommunale tilbud og det, almindelige frivillige besøgsvenner kan magte.

 

Det er ligeledes Sundhedsforvaltningens vurdering, at indsatsen udføres kvalificeret og rettes mod en meget begrænset gruppe borgere med ganske særlige behov. Omsorgsgruppens arbejde vurderes at være tryghedsskabende for borgerne og derved plejehjemsforebyggende og ressourcebesparende i forhold til ydelserne i hjemmeplejen.

Det er dog nødvendigt at afklare, i hvilken udstrækning denne indsats ligger ud over det, Københavns Kommune normalt kan tilbyde indenfor gældende retningslinier i det offentlige system.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Sundhedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

For 2. halvår af 2005 overføres 475.000 kr.

fra Servicelovens § 65-pulje til P/O Vanløse/Brønshøj/Husum til finansiering af forsøgsprojektet

 

For 2006 overføres 950.000 kr.

fra Servicelovens § 65-pulje til P/O Vanløse/Brønshøj/Husum til finansiering af forsøgsprojektet.

 

HØRING

Sagen har været i høring hos Ældrerådene. Ældrerådenes Sundhedsudvalg har afgivet høringssvar på vegne af Ældrerådene. Høringssvaret er vedlagt som bilag.

 

Ældrerådene er enige i at Omsorgsgruppens aktiviteter ikke bør dækkes af § 65 midlerne.

Ældrerådene tager afstand fra, at der overføres en sum fra § 65 midlerne til P/O Vanløse/Brønshøj/Husum til aktiviteterne i forsøgsperioden.

Ældrerådene gør opmærksom på nødvendigheden af fokus på grænsen mellem frivilligt arbejde og de opgaver, der er kommunens ansvar.

Herudover nævner Ældrerådene at de Samvirkende Menighedsplejers Omsorgsgruppe udfører et vigtigt arbejde og støtter, at det videreføres.

 

Til høringssvarene skal bemærkes, at Omsorgsgruppens arbejde har været finansieret via § 65 i flere år. Flytningen vil således ikke betyde, at den resterende § 65 pulje reduceres, eller at der bliver et mindre beløb til fordeling blandt de øvrige § 65 modtagere.

Sundhedsforvaltningen er enig med Ældrerådene i, at det er vigtigt at have fokus på grænsen mellem frivilligt arbejde og kommunalt ansvar.

Det skal bemærkes, at bevillingen til de Samvirkende Menighedsplejers Omsorgsgruppe ikke anvendes til frivilligt arbejde men til administration og lønnede medarbejdere. Sundhedsforvaltningen er enig med Ældrerådene i, at de Samvirkende Menighedsplejers Omsorgsgruppe udfører et vigtigt arbejde.

Forsøgsordningen har ikke baggrund i en reduktion af midlerne til en gruppe mennesker med helt særlige problemer. Der er alene tale om afdækning af behov, koordinering og kvalitetssikring i de forskellige bydele og en vurdering af, hvorvidt opgaverne har en sådan karakter, at de bedst udføres af Omsorgsgruppen.

 

 

 

BILAG

Høringssvar fra Ældrerådene

 

 

Ib Haurum                                               

                                                                                                                                                                                                                          /Kirsten Lee

 

 

 


 

Til top