Mødedato: 09.02.2017, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Plan for styrket fokus på sorg og kompliceret sorg hos ældre i Københavns Kommune

Se alle bilag
Forvaltningen fremlægger plan for en styrket indsats for ældre, der oplever sorg og kompliceret sorg. Baggrund er et medlemsforslag fra møde den 8. december 2016.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at godkende forslag til plan for et styrket fokus på forebyggelse og opsporing af forskellige typer sorg blandt ældre i Københavns Kommune.

  2. at tage til efterretning, at der er udarbejdet et budgetnotat vedr. styrket indsats på sorgområdet i samarbejde med Det Nationale Sorgcenter (bilag 1).

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte på møde den 8. december 2016 et medlemsforslag fra Enhedslisten, SF, Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Venstre og Dansk Folkeparti om en styrket indsats for ældre som oplever sorg og kompliceret sorg.

Medlemsforslaget pålægger forvaltningen at fremlægge en plan for et styrket fokus på sorg og kompliceret sorg blandt ældre, herunder at forvaltningen undersøger mulighed for samarbejde med Det Nationale Sorgcenter. Forvaltningen skal endvidere fremlægge forslag til finansiering.

Løsning

Baggrund
WHO arbejder med at fastsætte en diagnose for kompliceret sorg, hvilket forventes at ske i 2018. Dette øger relevansen af et øget fokus i forvaltningen på både sorg og kompliceret sorg hos ældre borgere. For et øget fokus på sorg, herunder opsporing og forebyggelse af kompliceret sorg, taler endvidere:

  • Ny undersøgelse fra KORA viser, at enkeblevne har flere kontakter med psykolog og med praktiserende læge, øget brug af antidepressive og smertestillende midler samt øget sandsynlighed for at få behov for kommunal støtte og pleje
  • Det estimeres, at otte pct. af enkeblevne udvikler kompliceret sorg
  • Det forventes, at SUFs medarbejdere med det nye koncept for forebyggende hjemmebesøg i højere grad fremadrettet end tidligere, vil møde borgere i sorg (enkeblevne), hvilket antages at øge behov for viden om sorg og kompliceret sorg

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at følgende indsatser udgør planen for et styrket fokus på sorg. En yderligere styrkelse af forvaltningens fokus og indsats på sorgområdet kunne ske gennem etablering af et samarbejde med Det Nationale Sorgcenter, hvilket imidlertid vil kræve afsat økonomi jf. det udarbejdede budgetnotat.

Plan for et styrket fokus

Med den nye lovgivning fra januar 2016 om forebyggende hjemmebesøg får alle borgere over 65 år, som har mistet ægtefælle, tilbudt forebyggende hjemmebesøg. Forebyggerne støtter borgeren i at komme i behandlingsforløb, og kan også hjælpe borgeren til at komme tilbage til et aktivt liv fx ved at etablere kontakt til klubtilbud, tilbud i patient- og andre organisationer og til kommunens egne tilbud i aktivitetscentre.

Ældre, som har mistet en ægtefælle inden for det seneste halve år, kan blive visiteret til kommunens indsats ”psykisk pleje og omsorg”, hvor der bl.a. gives vejledning om adgang til professionel sorg- og krisehjælp.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udgiver et magasin, ”Efter”, for efterladte ældre. Formålet er dels at aftabuisere sorg, give lettilgængelig viden om sorgreaktioner og beskrive handlemuligheder. Den første udgivelse forventes distribueret via praktiserende læger, forebyggerne, hjemmepleje mm. i februar 2017. Udgivelsen er allerede i sit pdf-format efterspurgt af de professionelle og faglige aktører, fx har Professionshøjskole Metropol, som i samarbejde med det nationale sorgcenter planlægger en sorguddannelse, vist stor interesse for udgivelsen. Forvaltningen planlægger udgivelse af et nyt ”Efter” i september 2017.

I samarbejde med Ensomme Gamles Værn oprettede Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i 2015 et antal fortællegrupper. I dag er der 11 aktive fortællegrupper i kommunen. Flere af deltagerne oplever forløbet som et meningsfuldt tilbud for bearbejdning af sorg. Indsatsen hedder Fortæl for livet.

Behov for kompetenceløft

I forbindelse med de nye forebyggende hjemmebesøg til borgere, som har mistet ægtefælle, er der brug for et kompetenceløft for medarbejderne. Faggruppen skal opnå kompetencer i at kunne skelne mellem en almindelig sorg og kompliceret sorg. Derudover skal forebyggerne understøttes i at have et særligt fokus på borgere med anden etnisk baggrund end dansk. Som en del af den foreslåede plan for styrket fokus på sorgområdet vil et kompetenceløft for forebyggerne i 2017 blive finansieret indenfor rammen af forvaltningens centrale kompetencemidler.

Endvidere er det forvaltningens opfattelse, at der er potentiale for at indgå dialog med frivillige organisationer om, hvordan de kan støttes i at spille en rolle i opsporing, forebyggelse og indsats mod sorg. Forvaltningen vil som en del af planen for en styrket indsats prioritere en sådan dialog og støtte via midler fra eksisterende midler under ensomhedsindsatsen, da efterladte udgør en af de største risikogrupper ift. langvarig ensomhed.

Forslag til yderligere indsats i samarbejde med Det Nationale Sorgcenter, inkl. budgetforslag

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at et samarbejde med Det Nationale Sorgcenter om udvikling af værktøjer og viden kunne kvalificere og bidrage yderligere til en styrket, effektiv indsats af høj kvalitet for borgere i sorg. Et sådant samarbejde kunne rumme følgende elementer:

  • Kortlægning af relevante faggruppers eksisterende viden med henblik på at vurdere det aktuelle kompetenceudviklingsbehov
  • Udvikling af koncept for kompetenceudvikling af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens medarbejdere samt relevante frivillige aktører, eksempelvis ældreklubber og frivilligorganisationer.
  • Udvikling af faglige værktøjer, der kan understøtte indsatser vedrørende forebyggelse og støtte/omsorg til ældre borgere i sorg 
  • Gennemførelse af kompetenceudvikling af relevante medarbejdere samt frivillige aktører.

Der er udarbejdet et budgetforslag (bilag 1) som beskriver en yderligere indsats i et samarbejde med det Nationale Sorgcenter.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at et samarbejde med Det Nationale Sorgcenter om udvikling af faglige værktøjer og koncept for kompetenceudvikling vil være et væsentligt bidrag til kommunens plan for fokus forskellige typer af sorg blandt ældre borgere og for at styrke en kvalificeret og vidensbaseret indsats på området.

Økonomi

Finansieringen af et styrket fokus på sorgområdet gennem dels kompetenceudvikling af de medarbejdere, der udfører de forebyggende hjemmebesøg, dels dialog med og støtte til relevante aktører på frivilligområdet kan ske inden for Sundheds- og Omsorgsforvaltningens egen ramme. Samtidig er der udarbejdet et budgetforslag, der såfremt det måtte blive vedtaget, vil kunne bidrage til og kvalificere forvaltningens fokus på og arbejde med sorgområdet yderligere.

Videre proces

Budgetnotatet vedr. Styrket indsats på sorgområdet i samarbejde med Det Nationale Sorgcenter (bilag 1) fremlægges til godkendelse på udvalgets møde i juni sammen med de øvrige budgetønsker frem mod i de politiske forhandlinger om budget 2018.

 

Lars Gregersen

                                                       /Helle Schnedler     

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

Indstillingens 2. at-punkt blev taget til efterretning med bemærkning om, at budgetnotatet tilrettes, så der fremlægges flere skalerede modeller.

Til top