Mødedato: 09.02.2012, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Indtægtsbevilling og egenfinansiering til Projekt Færre Korte Bilture. Statslig cykelpulje, 2012-2014

Se alle bilag

Københavns Kommune er tildelt støtte fra Den Statslige Cykelpulje på 2 mio. kr. til projektet ”Færre Korte Bilture”. Støtten er tildelt under forudsætning af, at kommunen bidrager med egenfinansiering. Borgerrepræsentationen skal godkende den kommunale egenfinansiering, modtagelse af den tildelte støtte samt igangsættelse af projektet.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

    1. at Københavns Kommunes egenfinansiering, jf. økonomiafsnittet, på i alt 3,0 mio. kr. (2012 p/l) i
        forbindelse med projektet ”Færre Korte Bilture” godkendes, og der i den forbindelse omplaceres 
        0,8 mio. kr. (2012 p/l) i 2012 fra Sundheds- og Omsorgsudvalgets bevilling Sundhedsfremme 
        og forebyggelse, funktion 4.62.88.1 til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, 
        funktion 2.22.01.3.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

    2. at modtagelse af støtte på 2,0 mio. kr. (2012 p/l) fra Vejdirektoratet godkendes, og der gives en
        tillægsbevilling som en indtægts- og udgiftsbevilling på 2,0 mio. kr. (2012 p/l) på Teknik- og
        Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.22.01.3. Indtægtsbevillingen skal fordeles 
        med 0,8 mio. kr. i 2013, 0,8 mio. kr. i 2014 og med 0,4 mio. kr. i 2015. Udgiftsbevillingen 
        skal fordeles med 1,0 mio. kr. i 2013 og 1,0 mio. kr. i 2014.

    3. at der frigives anlægsbevilling på 2,8 mio. kr. (2012 p/l) til projektet "Færre Korte Bilture". 
        Bevillingen gives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.22.01.3.
        Anlægsbevillingen skal fordeles med 0,5 mio. kr. 2012, 1,3 mio. kr. 2013 og 1,0 mio. kr. 2014.
        Anlægsbevilling på den resterende del af de 5 mio. kr. er givet i regi af eksisterende projekter, 
        jf. økonomiafsnittet.

Problemstilling

Københavns Kommune er tildelt støtte fra statens ”Pulje til mere cykeltrafik” til projektet ”Færre Korte Bilture” - en indsats målrettet at konvertere korte bilture (op til ca. 5 km) til cykelture.

I alt beløber støtten sig til 2 mio. kr. Støtten udgør 40 % af projektets samlede finansiering og gives under forudsætning af, at Københavns Kommune egenfinansierer de resterende 60 %.

Der udestår politisk godkendelse af de foreslåede kilder til egenfinansiering, samt politisk godkendelse af om kommunen kan modtage den tildelte støtte. Hertil kommer, at igangsætning af projektet kræver frigivelse af anlægsbevilling.

Løsning

For at opnå den statslige støtte til projektet skal Teknik- og Miljøudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget samt Borgerrepræsentationen godkende, at kommunen vil modtage den tildelte statsstøtte samt godkende den kommunale finansieringskilde.
 

Projektets formål:

Københavns Kommune har som mål i Miljømetropolen at øge cyklens markedsandel på rejser til og fra studie og arbejde fra de aktuelle 35 % til 50 %. Samtidig har sundhedspolitikken et mål om, at andelen af voksne københavnere, som er fysisk aktive mere end en 1/2 time dagligt, skal stige fra 74 % til 82 %. Projektets hovedformål er derfor overflytning fra biltrafik til cykeltrafik med de heraf følgende positive effekter for miljø og sundhed samt reduktion af trængslen på vejene.

Korte bilture udgør et særligt potentiale for overflytning til cykling. Som udgangspunkt er barrieren ved at skifte til cykel lavere, jo kortere bilturen er. Overflyttede korte bilture kan fungere som løftestang til mere omfattende skift i transportvaner. Eftersom cyklens markedsandel allerede er høj og infrastrukturen relativt veludbygget, kræver det en særlig målrettet indsats at realisere en yderligere stigning. Projektet har særlig relevans netop nu pga. det omfattende anlægsarbejde i København i forbindelse med den nye Metroring, som vil give mange Københavnere og pendlere ind til byen anledning til at overveje deres trafikale vaner.

Projektbeskrivelse:

Projektet strækker sig over tre år fra 2012-2014 med årlige kampagneindsatser, der løbende tilpasses på baggrund af nye erfaringer. Aktiviteterne får et bredt fokus med afsæt i borgerinvolvering og vil bl.a. indeholde elementer som information om cykelforhold, konsekvenser af transportvalg, alternative medier i byrummet (se Bilag 1 om sammenlignelige kampagneindsatser) samt konkrete hjælpemidler til borgerne udvalgt på baggrund af viden om oplevede barrierer for at cykle.

I 2012 vil indsatsen primært finde sted i regi af projekt Sikre Skoleveje, hvor der er planlagt aktiviteter målrettet forældre/ skolebørns ture til skole. Mange korte bilture finder sted, når forældre kører børn i skole. I 2012 er der derudover fokus på at indsamle lokal viden om formål, placering og omfang af korte bilture samt barrierer for at cykle.

Der udvikles på den baggrund et koncept for indsatsen i 2013 og 2014.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen er fælles om projektet. Projektstyringen forankres i Center for Trafik i Teknik- og Miljøforvaltningen. Der oprettes en styregruppe på tværs af forvaltningerne.

Resultat og effekt:

Indsatsen er bl.a. baseret på positive erfaringer fra Malmö. Konceptet skal dog tilpasses Københavnske forhold. Malmøs kampagne blev set af 50 % af byens borgere, og andelen af korte bilture er mindsket fra 50 % til 38 % i Malmø siden 2007. København har på forhånd en noget højere cykelandel og må derfor forvente en mindre effekt.

Indsatser med ikke-fysiske virkemidler rettet mod specifikke målgrupper har vist sig som en cost-effektiv metode til at øge cykelandelen, såfremt de udføres i byer med infrastruktur af høj kvalitet. Det har fx vist sig i Malmø, Odense, München og Portland. København har bedt Konsulentfirmaet Trivector foretage en vurdering af potentialet i kampagnen baseret på deres erfaringer fra andre byer. På baggrund af Trivectors vurderinger anslås det, at den ovenfor beskrevne indsats rettet mod at reducere antallet af korte bilture kan afstedkomme en stigning i andelen af cykelture i kommunen på 1-1,5 % point og et tilsvarende fald i andelen af ture med andre transportmidler. Det svarer til 4.000-6.000 nye cyklister.

København har også positive erfaringer med indsatser for at øge cykelandelen rettet mod særlige målgrupper: I 2011 sendte Københavns Kommune velkomstpakker til 12.000 tilflyttere og nye studerende. Pakkerne indeholdt information om cykelmuligheder i byen, et pop up-cykelkort, klistermærker med dogmer for ”takt og tone på cykelstien” samt invitation til en cykel-event. Efterfølgende angav 20 % flere tilflyttere, der havde modtaget velkomstpakkerne, at de i høj grad har lyst til at cykle i fremtiden, sammenlignet med tilflyttere, som ikke havde modtaget en pakke.

Økonomi

Københavns Kommunes egenfinansiering stammer fra fire forskellige kilder:

  • Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Sundhedsfremme og forebyggelse: 0,8 mio. kr.
  • Teknik- og Miljøforvaltningen, Sikre Skolevej: 1,5 mio. kr., frigivet i regi af Projekt Sikre Skoleveje, (BR 17/9 2009, pkt. 32)
  • Teknik- og Miljøforvaltningen, Cykelprojekter: 0,7 mio. kr., frigivet via driftsbevilling og aktiviteter besluttet i regi af Cykelpakke 4 og 5 (Københavns Kommunes budgetaftale for hhv. 2011 og 2012), aktiviteter som naturligt kan indgå (også) som del af dette projekt.
Samlet egenfinansiering fra Københavns Kommunes er 3 mio. kr. Tilskuddet fra Den Statslige Cykelpulje/Vejdirektoratet udgør 2 mio. kr. Det samlede projektbudget er i alt på 5 mio. kr.

Videre proces

Når indstillingen er godkendt vil projektet blive igangsat. Projektets udformning og bemanding forventes at være på plads primo 2012. Herefter igangsættes proces med indsamling af viden og detaljeret fastlæggelse af indsatsen. Aktiviteter og effekter afrapporteres til Teknik- og Miljøudvalget samt Sundheds- og Omsorgsudvalget ved projektets afslutning. 

 

 

         

        Hjalte Aaberg                                   Lene Sillasen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

 


Sagen sendes videre til ØU og BR.
Til top