Mødedato: 09.02.2012, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Statusrapport 2011 for sundhedspolitikken 2011-14 - 'Længe Leve København'

Se alle bilag

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal drøfte statusrapport 2011 for Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2011-2014 ’Længe Leve København’, herunder forvaltningens anbefalinger til indsatser i 2012-2013.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter statusrapport 2011 for Københavns Kommunes Sundhedspolitik ’Længe Leve København’, herunder forvaltningens anbefalinger til kommende indsatser 2012-2013.

Problemstilling

Den 26. maj 2011 vedtog Borgerrepræsentationen Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2011-2014. ’Længe Leve København’, der er en tværgående sundhedspolitik med en vision om, at København i 2020 er blandt de storbyer i Europa, der giver borgerne de bedste muligheder for et godt, sundt og langt liv. Der udarbejdes en årlig status for sundhedspolitikken, som forelægges Borgerrepræsentationen til orientering. Denne statusrapport udgør den første årlige afrapportering. Statusrapporten er sendt i administrativ høring hos de øvrige forvaltninger.

På baggrund af udvalgets drøftelse af status og forslag til kommende aktiviteter, samt forvaltningernes høringssvar, udarbejder Sundheds- og Omsorgsforvaltningen budgetnotater til budgetseminaret den 29. februar–1. marts 2012.

Løsning

Status for sundhedspolitikken afrapporteres for hvert af de overordnede strategiske sigtelinjer beskrevet i fire spor, som skal sikre: ’Mere liv – Bedre byliv’, ’Sund og aktiv hverdag’, ’Mere lighed i sundhed’ og ’Bedre forebyggelse og behandling’. Sporene rummer tilsammen 16 specifikke målsætninger med i alt 47 konkrete indsatser, som er vedtaget i 2011.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har foretaget en konkret vurdering af fremdriften i de enkelte indsatser, og kommer på den baggrund med en kort, samlet vurdering af fremdrift for hvert af de fire spor, jf. (bilag 1), som indeholder en detaljeret oversigt over status for samtlige indsatser i sundhedspolitikken.

Herefter kommer forvaltningen med eksempler på fremtidigt behov for indsatser under hvert spor, baseret på vurdering af den hidtidige indsats sammenholdt med sundhedspolitikkens mål. Eksemplerne er ikke tænkt som en udtømmende liste, men skal alene være med til at inspirere den indledende drøftelse i Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer på baggrund af denne første status, at de vedtagne indsatser i sundhedspolitikken udgør centrale indsatser i forhold til at nå de fastsatte mål. På den baggrund omhandler eksemplerne primært forslag til igangsættelse af indsatser, som ikke opnåede finansiering i budget 2012, samt opskalering af eksisterende indsatser. Der er desuden enkelte eksempler, der går på helt nye indsatser. Der er i alt 15 anbefalinger, som har budgetmæssig betydning.

Spor 1’Mere liv – Bedre byliv’


Samlet vurdering af fremdrift
Der er igangsat indsatser rettet mod de specifikke mål om at ’forbedre mulighederne for at gå og cykle’, ’indrette byen til leg og bevægelse’ samt ’øge københavnernes muligheder for at være aktive i foreningslivet’. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at der generelt er god fremdrift i de igangsatte indsatser. Indsatsen vedrørende ’Sikre Skoleveje-programmet’ opnåede kun delvis finansiering og er tilpasset hertil.

Næste skridt - eksempler på indsatser
Fra den vedtagne sundhedspolitik mangler der at blive afsat midler til indsatserne vedrørende:

Der er igangsat indsatser rettet mod de specifikke mål om at ’forbedre mulighederne for at gå og cykle’, ’indrette byen til leg og bevægelse’ samt ’øge københavnernes muligheder for at være aktive i foreningslivet’. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at der generelt er god fremdrift i de igangsatte indsatser. Indsatsen vedrørende ’Sikre Skoleveje-programmet’ opnåede kun delvis finansiering og er tilpasset hertil. Fra den vedtagne sundhedspolitik
  • Etablering af lokale netværk af fodgængerruter. Der blev søgt i alt 25 mio. kr. i budget 2012 i perioden 2012-2014.
  • Projekt vedrørende afprøvning af model for bevægelsesfremmende indretning af kommunale institutioner i forbindelse med nybyggeri, renovering og vedligeholdelse. Der blev søgt 3 mio. kr. i budget 2012 i perioden 2012-2014.
  • Igangsættelse af konkrete initiativer i handleplan for Grøn Mobilitet.

For at nå de fastsatte mål foreslår Sundheds- og Omsorgsforvaltningen derudover, at der sker en opskalering af følgende indsats:

  • Forlænge det eksisterende ’Sikre Skoleveje-program’ til 2015 og udvide til at omfatte sikre gå- og cykelruter til fritidsfaciliteter. Programmet har pr. oktober 2011 samarbejde med ca. 70 af byens skoler og institutioner.

Spor 2 ’Sund og aktiv hverdag’

Samlet vurdering af fremdrift
Der er igangsat i alt 17 indsatser rettet mod de seks specifikke mål om ’bevægelse, sund mad og trivsel som del af hverdagen på skoler og institutioner’, ’sundere alkohol- og rusmiddelkultur blandt elever i ældste klassetrin’, ’sundere rammer på kommunale arbejdspladser’, ’støtte til ældre i at leve et aktivt og selvstændigt liv’, ’sundhed som del af beskæftigelsesindsatsen’ samt ’bedre sundhed og livskvalitet på aktivitets- samværstilbud og væresteder’. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at der er god fremdrift i de enkelte indsatser, hvoraf nogle har karakter af egentlige projekter/modelarbejde, fx sundhedsledelse på otte arbejdspladser, mens andre indsatser er rettet mod omstilling af hele ydelser, fx hverdagsrehabilitering på ældreområdet.

Næste skridt - eksempler på indsatser
Fra den vedtagne sundhedspolitik mangler der at blive afsat midler til indsatserne vedrørende: 

  • Sundhed som led i beskæftigelsesindsatsen. Indsatsen indebærer sundhedsvejledning målrettet matchgruppe 3 samt kvinder med anden etnisk baggrund end dansk. Indsatserne indgår i den politisk vedtagne BIF-SUF-SOF strategi for syge og udsatte borger. Der blev søgt 5 mio. kr. i 2012.
  • Udbygge tilbud til børn i 0.-6.-klasse med ”Move@school” og Skolesport fra henholdsvis 35 og 17 skoler til 68 skoler med fysisk aktivitet i, og i forlængelse af, skoletiden. De igangværende indsatser er finansieret af puljen til ’Øget sundhed for børn’. Der blev søgt 8 mio. kr. i budget 2012 for perioden 2012-2015 for at gøre indsatserne bydækkende.

For at nå de fastsatte mål foreslår Sundheds- og Omsorgsforvaltningen at supplere med følgende nye indsatser:

  • Afsætte en pulje til at arbejde med at sikre sunde rammer på ungdomsuddannelser, via fx politikker for rygning, alkohol og rusmiddelbrug, samt styrke tidlig opsporing af alkoholafhængighed på ungdomsuddannelser og etablere tilbud om behandling
  • Begrænse unges alkoholforbrug ved at reducere antal steder og tidspunkter for udskænkning, uddanne barpersonale i ansvarlig udskænkning og styrke kommunens samarbejde med politiet i forhold til håndhævelse af forbud mod salg og udskænkning af alkohol til unge.

Spor 3 ’Mere lighed i sundhed’

Samlet vurdering af fremdrift
Der er igangsat otte indsatser rettet mod de specifikke målsætninger om ’bedre integration af sundhed og mulighed for fysisk aktivitet i områdebaserede indsatser i bydele med stor ulighed i sundhed’ samt ’bedre støtte til københavnere i bydele med stor ulighed i sundhed til et liv uden røg og for stort alkoholforbrug’. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at der er god fremdrift i de enkelte indsatser. Der afprøves en række opsøgende og bolignære indsatser målrettet de konkrete sundhedsudfordringer, der findes på Amager, Nørrebro/Bispebjerg og Vesterbro/Kgs. Enghave. Der er ligeledes afprøvet model for aktivering og fastholdelse af motionsuvante børn i Brønshøj-Husum. Indsatser i sporet vedr. ’Sund og aktiv hverdag’ omkring sundhedsvejledning til kontanthjælpsmodtagere, samt sundhed som led i beskæftigelsesindsatsen, bidrager også til at mindske social ulighed i sundhed. På tilsvarende vis bidrager indsatser i sporet vedrørende ’Forebyggelse og behandling’ til at nå sundhedspolitikkens mål omkring rygning, alkohol og fysisk inaktivitet, som er de væsentligste faktorer i forhold til social ulighed i københavnernes sundhed.

Næste skridt - eksempler på indsatser
Fra sporet ’Sund og aktiv hverdag’ indgår en anbefaling om at afsætte midler til sundhedsvejledning målrettet matchgruppe 3, samt kvinder med anden etnisk baggrund end dansk. 

For at nå de fastsatte mål foreslår forvaltningen derudover, at der sker en opskalering af følgende indsats:

  • Etablering af et varigt tilbud til skoler og daginstitutioner i udsatte bydele (Vesterbro/Kgs. Enghave, Nørrebro, Bispebjerg, Amager Vest, Brønshøj og Husum) med udgangspunkt i erfaringerne fra 'Klar Parat Husum', så motionsuvante børn kan få bedre mulighed for at bevæge sig.

Spor 4 ’Bedre forebyggelse og behandling’

Samlet vurdering af fremdrift
Der er igangsat 12 ud af de i alt 13 aftalte indsatser under sporets fire specifikke mål om ’tidligere opsporing af børn med sundheds- og trivselsudfordringer’, ’mindske antallet af forebyggelige indlæggelser’, ’rådgivning og støtte til københavneren om sund livsstil’ samt ’fremme forskning og anvendelsen af teknologiske løsninger’. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at der generelt er god fremdrift i de enkelte indsatser, som dækker en styrket indsats over for børn, forebyggelse hos borgere i risiko for livsstilsrelaterede sygdomme, rehabilitering af borgere med kronisk sygdom og en sammenhængende indsats på tværs af sektorer om tidlige opsporing og at forebygge indlæggelser.

Der er igangsat 12 ud af de i alt 13 aftalte indsatser under sporets fire specifikke mål om ’tidligere opsporing af børn med sundheds- og trivselsudfordringer’, ’mindske antallet af forebyggelige indlæggelser’, ’rådgivning og støtte til københavneren om sund livsstil’ samt ’fremme forskning og anvendelsen af teknologiske løsninger’. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at der generelt er god fremdrift i de enkelte indsatser, som dækker en styrket indsats over for børn, forebyggelse hos borgere i risiko for livsstilsrelaterede sygdomme, rehabilitering af borgere med kronisk sygdom og en sammenhængende indsats på tværs af sektorer om tidlige opsporing og at forebygge indlæggelser.

Næste skridt - eksempler på indsatser
Fra den vedtagne sundhedspolitik mangler der at blive afsat midler til indsatserne vedrørende:

  • Pilotprojekt om udvikling og evaluering af model for fastholdelse af sundhedsgevinst gennem systematisk aktiv udslusning i alle de borgerrettede tilbud fra sundhedshusene til lokale idrætsforeninger. Der blev søgt 3,9 mio. kr. i budget 2012 i perioden 2012-2014.
  • Udarbejdelse af forløbsprogram for ældre medicinske patienter. Der blev søgt 14.6 mio. kr. i perioden 2012-2014.
  • Fuld udrulning af forebyggelsestilbud i de fem forebyggelsescentre. Der blev søgt 5,5 mio. kr. årligt og opnået finansiering i 2012 og 2013 på 3 mio. kr. stigende til 5 mio. kr. i 2014 og 2015.

For at nå de fastsatte mål foreslår Sundheds- og Omsorgsforvaltningen at supplere med følgende nye indsatser:

  • Udvide BørneVægtsCenterets alderskriterier fra 8 til 6 år, så en effektiv indsats påbegyndes inden børnene udvikler svær overvægt. Dette giver en yderligere målgruppe på 40 børn.
  • Udvikle model for internetbaseret støtte til livsstilsændringer, herunder rygestop, nedsættelse af alkoholforbrug og hjemmetræning/fysisk aktivitet, samt udvikle virtuel genoptræning (telerehabilitering) rettet mod den yngre sportspatient, samt den ældre medicinske patient.
  • Pilotprojekt med øget fokus på ældre med stort forbrug af alkohol gennem kompetenceudvikling af medarbejdere i hjemmeplejen på Østerbro/Indre by samt Bispebjerg/Nørrebro.

Økonomi

Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser. De anbefalede indsatser forudsætter, at der afsættes midler i budget 2013, for at de kan iværksættes.

Videre proces

Statusrapporten er sendt i høring hos samtlige forvaltninger i perioden fra den 27. januar til den 10. februar 2012. Med udgangspunkt i udvalgets drøftelse af sundhedspolitikkens status og forvaltningens anbefalinger vedr. indsatser for 2012 – 2013, vil forvaltningen fremlægge en række budgetnotater på Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetseminar 29. februar – 1. marts 2012. Indkomne høringssvar fra forvaltningerne vil ligeledes blive indarbejdet i en revideret statusrapport til Sundheds- og Omsorgsudvalgets godkendelse den 1. marts 2012, hvorefter statusrapporten fremsendes til Borgerrepræsentationen til orientering. Derudover vil den nuværende kvartalsrapport til Sundheds- og Omsorgsudvalget fra 1. kvartal 2012 blive udvidet med et nyt kapitel, som indeholder en kvartalsvis status på fremdriften i sundhedspolitikken.

 
        


        Anne Mette Fugleholm

                                                                      /Bjarne Rasmussen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

 


Status skal vurderes i forhold til, om kategorierne rød/gul/grøn er anvendt rigtigt.

 

Til top