Mødedato: 08.12.2016, kl. 15:30
Mødested: Se mail

Tilskud til ældreklubber efter servicelovens § 79 for 2017

Se alle bilag
Udvalget orienteres om tildeling af midler efter servicelovens §79

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orientering om tilskud til ældreklubber efter servicelovens § 79 for 2017 til efterretning.

Problemstilling

Københavns Kommune giver årligt tilskud til aktiverende og sundhedsfremmende tilbud i ældreklubber efter servicelovens § 79 efter ansøgning. Der er i 2017 afsat 23.782.000 kr. til dette formål. Forud for tilbagemelding til klubberne om tilskud i 2017, orienteres Sundheds- og Omsorgsudvalget om tildeling af midlerne.

Løsning

Bevillingsproces og nyt kriterium
Sundheds- og Omsorgsudvalget har vedtaget retningslinjer for tilskud efter servicelovens § 79 og delegeret udmøntningen af tilskud til ældreklubber til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Udvalget har udpeget Caroline Stage (V) og Henrik Appel (S) som følgegruppe for bevillingsprocessen.

Sundheds- og Omsorgsudvalget vedtog nye kriterier for bevillinger til ældreklubber på møde i december i 2015. Der lægges vægt på samarbejde med ældreklubber om netværksskabelse og opsøgende indsats mod ensomhed. Der er desuden fokus på at understøtte nye grupper og aktiviteter og på, at ældre får mulighed for at være frivillige. Retningslinjerne for bevilling er vedlagt i Bilag 2.

Som grundlag for tildelingen af tilskud indgår oplysninger om antal medlemmer, medlemstilgang, fremmøde, åbningstimer og arten af tilbud. Herudover inddrages lokalområdernes sundhedsprofiler samt antal og geografisk spredning af tilbud. Forvaltningen lægger endvidere vægt på klubbens efterlevelse af kravet om, at en repræsentant for hver klub deltager i det lokale samarbejdsforum, hvor civile aktører og kommunale medarbejdere løbende mødes for at udveksle viden og etablere fælles indsatser og supplerende aktiviteter.

I forbindelse med budgetforhandlingerne for 2016 blev der tilført ekstra 2,5 mio. kroner til puljen til forebyggende aktiviteter i ældreklubber efter servicelovens § 79. De ekstra midler var målrettet forebyggelse af ensomhed og herunder blandt andet fælles aktiviteter med plejecentre. For at fremme dette er følgende tilføjet kriterierne for tilskud for 2017:

”Der kan gives tilskud, når en ældreklub:
- Er udviklende og opsøgende i forhold til at etablere samarbejde med plejecentre om besøg og aktiviteter. Det kunne eksempelvis være foredrag, eller samvær med plejecentrets beboere.”

Kriteriet indgår i vurderingen af ansøgerne ud fra de samlede retningslinjer og kriterier, der danner ramme for beregning af tilskud til ældreklubber i 2017.

Mere end halvdelen, 20 ud af 36 klubber, angiver i deres ansøgning eksplicit, at de har kontakt til plejecentre i forskellig grad. Nogle har få årlige arrangementer, andre har løbende initiativer som besøgsvenner og ture, arrangementer på plejecentret eller andre frivillige aktiviteter.

Ansøgerne
Ansøgningsmateriale for tilskud efter servicelovens § 79 for 2017 blev udsendt i juli 2016 med ansøgningsfrist den 15. september 2016. Der er modtaget 36 ansøgninger, som alle er indstillet til tilskud i 2017. I forhold til sidste år er der i år én ny klub blandt ansøgerne, foreningen Sabil i Nordvest, der bevilges tilskud til opstart. Udmøntningen forudsætter yderligere drøftelse og dokumentation af aktiviteterne.

Der er afsat midler til fortsættelse af partnerskabet med Seniorcenter Sankt Joseph, der blev etableret i 2010, og som forhandles hvert fjerde år. Københavns Kommune stiller lokaler til rådighed, og seniorcentret finansierer alle øvrige omkostninger i forbindelse med aktivitetstilbud til de omkring 800 brugere, der hovedsageligt er fra Nørrebro. Foreningen Hjertegymnastik på Rigshospitalet, der fik midler første gang i 2016, består fortrinsvis af hjertepatienter, der er behandlet på Rigshospitalet. Foreningen har fortsat ikke opnået at få 50 medlemmer, som er et af kriterierne for at få § 79 tilskud, men da medlemstallet forventes at vokse, og foreningen er en vigtig kanal for udslusning til andre klubber, tildeles foreningen midler igen i 2017.

En anden ny klub i 2016, Sundby Lokalhistoriske Erindringsværksted, har ikke søgt om § 79 støtte for 2017, men har valgt i stedet at indgå et samarbejde med Amager Seniorklub og Sløjfen.

Samlet set deltager 13.043 københavnere over 60 år i de støttede klubtilbud, hvilket svarer til 15,4 % af målgruppen. I 2016 har 1.788 flere fået glæde af aktiviteter i ældreklubber støttet efter § 79 i forhold til i 2015.

Bevillinger 2017
Af Bilag 1. fremgår fordelingen af bevillingerne for 2017. Bilaget viser blandt andet antal medlemmer, åbningstimer, og hvor stort et beløb, foreningen har til aktiviteter, når ejendomsudgifterne er betalt.

Økonomi

I 2017 udmøntes 23.134.000 kr. som direkte tilskud til ældreklubber og 648.000 kr. til administration, information og udvikling. Den samlede pulje for 2017 udgør dermed 23.782.000 kr.

Videre proces

Ældreklubberne informeres om bevilling for 2017 medio december.

Tilskud til ældreklubber udbetales i månedlige rater under forudsætning af,
at hver klub indsender månedlig fremmødestatistik.

 

Lars Gregersen

                                                    /Helle Schnedler

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning

Til top