Mødedato: 08.12.2016, kl. 15:30
Mødested: Se mail

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens effektiviseringsbehov i 2018

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal drøfte effektiviseringsbehovet på ældre- og sundhedsområdet med henblik på at sikre udvalgets prioriteringsmuligheder i forbindelse med Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetbidrag til Budget 2018.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. drøfter forvaltningens effektiviseringsbehov samt bevillingsophør på udvalgets område i 2018.
  2. godkender niveauet for effektiviseringsforslag ud over det forvaltningsspecifikke effektiviseringsmåltal, som skal sikre udvalgets prioriteringsmuligheder i forbindelse med Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetbidrag til Budget 2018.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte på mødet den 17. september 2015 en ny proces, som indebærer en tidlig drøftelse af behovet for yderligere forslag til forvaltningsspecifikke effektiviseringer. Dette med henblik på at sikre udvalgets prioriteringsmuligheder i forhold til effektiviseringskataloget samt eventuel dækning af bevillingsudløb på udvalgets område. 

Løsning

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal på baggrund af de aktuelle forventninger til effektiviseringsbehovet i forbindelse med udvalgets budgetbidrag til 2018 samt bevillingsophør i 2018 drøfte og tage stilling til niveauet for effektiviseringsforslag ud over det forvaltningsspecifikke effektiviseringsmåltal, som skal sikre udvalgets prioriteringsmuligheder i forbindelse med Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetbidrag til Budget 2018, herunder evt. dækning af bevillingsophør.

Forventet effektiviseringsbehov i 2018

For at finansiere de demografibetingede udgifter samt for at give mulighed for at prioritere nye tiltag på kernedriften inden for den fastsatte serviceramme er der behov for løbende at gennemføre effektiviseringer.

De politiske udvalgs måltal for effektiviseringer i budget 2018 fastlægges i Indkaldelsescirkulæret, der vedtages på Økonomiudvalgets seminar den 24. - 25. januar 2017. Det er Sundheds- og Omsorgsforvaltningens umiddelbare forventning, at effektiviseringsmåltallet for Københavns Kommune som udgangspunkt vil være på samme niveau som til budget 2017. Der er dog på nuværende tidspunkt en række usikkerheder, som kan påvirke effektiviseringsmåltallet for Sundheds- og Omsorgsudvalget, herunder:

  • Den konkrete håndtering af kommunens bidrag til det nye reform- og moderniseringsprogram, jf. økonomiaftalen, som skal reducere kommunernes loft for serviceudgifter med 500 mio. kr., hvilket svarer til godt 50 mio. kr. for Københavns Kommune. Såfremt Københavns Kommunes bidrag indarbejdes i indkaldelsescirkulæret og fordeles mellem udvalgene efter deres andel af serviceudgifterne, vil Sundheds- og Omsorgsudvalget skulle finde effektiviseringer for yderligere ca. 10 mio. kr.

  • Fastlæggelse af evt. måltal for tværgående effektiviseringer.
  • Fastlæggelse af fordelingsnøgle for forvaltningsspecifikke effektiviseringer.

Derudover vil der skulle være rum til intern omstilling og dækning af bevillingsudløb, idet det fremgår af tidligere års indkaldelsescirkulærer, at fagudvalgene i forbindelse med budgetbidraget skal tage stilling til, hvorvidt de driftsbevillinger, som har bevillingsophør det kommende år, skal indarbejdes i udvalgets budgetramme gennem interne omstillinger.

Indkaldelsescirkulæret lægger dermed vægt på, at udvalgene foretager en prioritering inden for udvalgets område, herunder forslag til interne omstillinger, som en integreret del af udvalgets budgetbidrag. Dermed sikres en sammenhængende drøftelse og prioritering af udvalgets område.

Sundheds- og Omsorgsudvalget har foretaget interne omprioriteringer til dækning af bevillingsudløb i både 2015 og 2016.

Endelig skal Sundheds- og Omsorgsudvalget have et prioriteringsrum i forhold til de fremlagte forslag.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forventer på baggrund af ovenstående, at effektiviseringsmåltallet for Sundheds- og Omsorgsudvalget som udgangspunkt vil være ca. 55-65 mio. kr. Stigende profiler fra tidligere års politisk besluttede effektiviseringer er opgjort til ca. -10 mio. kr., mens bevillingsophør i 2018 samlet udgør knap 8 mio. kr., jf. nedenstående.

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal drøfte niveauet for udvalgets prioriteringsrum i forhold til effektiviseringsforslag på udvalgets område, herunder mulighed for evt. dækning af bevillingsudløb gennem interne omprioriteringer. 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foreslår, at der for at sikre udvalgets prioriteringsmuligheder i forbindelse med Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetbidrag til Budget 2018 frem mod budgetseminaret den 1. marts udarbejdes ekstra effektiviseringsforslag ud fra nedenstående principper:

  • Ekstra effektiviseringsforslag svarende til 15 pct. af det forvaltningsspecifikke effektiviseringsmåltal for 2018 fratrukket stigende profiler af tidligere års politisk besluttede effektiviseringer.
  • Ekstra effektiviseringsforslag svarende til 50 pct. af bevillingsophør i 2018.

På baggrund af disse principper vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen på budgetseminaret den 1. marts fremlægge et effektiviseringskatalog med effektiviseringsforslag for 50 mio. kr., dvs. 10 mio. kr. ud over det forventede behov for nye effektiviseringer til budget 2018, jf. tabel 1.

Såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalgets effektiviseringsmåltal fastsættes højere, vil udvalgets prioriteringsrum og muligheder for eventuel dækning af bevillingsudløb blive reduceret, mens det omvendte vil være tilfældet i tilfælde af et lavere effektiviseringsmåltal.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil dog som minimum på budgetseminaret fremlægge et effektiviseringskatalog som kan opfylde udvalgets fastsatte effektiviseringsmåltal.

Tabel 1 - Estimat for Sundheds- og Omsorgsudvalgets effektiviseringsbehov.

Estimat for effektiviseringsbehov til Budget 2018

Mio. kr.

Forventet KK måltal ved nuværende effektiviseringsniveau

315

SOU effektiviseringsmåltal (SOUs andel af KK måltal)

55-65

Stigende profiler fra tidl. effektiviseringer

-10

Behov for nye effektiviseringer

45-55

Ekstra prioriteringsrum for SOU samt pulje til evt. dækning af bevillingsophør

11-12

Forventet måltal for SOU effektiviseringskatalog

56-67

Bevillingsophør i 2018
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har udarbejdet en oversigt over bevillingsophør i 2018 på sundheds- og ældreområdet. Bevillingsophør i 2018 er opgjort til 7,6 mio. kr., hvoraf 3,2 mio. kr. vedrører ophør af to midlertidige indsatser finansieret af ældrepuljemidler.

Bevillingsophør i 2018 på Sundheds- og Omsorgsudvalgets område:

  • 2,7 mio. kr. vedrører Kom-Trygt-Hjem indsatsen (projekt finansieret af ældrepuljemidler)
  • 1,6 mio. kr. vedrører bortfald af midler til internationalt forskningscenter for sundheds- og velfærdsløsninger, jf. sundhedspakke. (Budgetaftale 2014)
  • 0,9 mio. kr. vedrører ophør af forsøg med weekend-åbent på aktivitetscenter (Budgetaftale 2016)
  • 0,8 mio. kr. vedrører ophør af projektindsatser i forhold til implementering af sundhedsaftale med Region Hovedstaden (Budgetaftale 2016)
  • 0,6 mio. kr. vedrører ophør af midler til seksualvejleder (Budgetaftale 2014)
  • 0,5 mio. kr. vedrører  ophør af årlig idrætsdag (projekt finansieret af ældrepuljemidler)
  • 0,4 mio. kr. vedrører bortfald af midler til styrket HIV-forebyggelse (Check Point) (Budgetaftale 2015)

Bevillingsophør i 2018 på Sundheds- og Omsorgsudvalgets område er nærmere beskrevet i Bilag 1.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er opmærksom på og arbejder for at sikre, at evalueringer af relevante projekter bliver forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget, så det passer med budgetprocessen.

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal drøfte en beløbsramme til evt. dækning af bevillingsophør.

Økonomi

Indstillingen indeholder ingen økonomiske konsekvenser, idet disse indgår i budgetprocessen for 2018.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejder frem mod budgetseminaret og forhandlingsmødet i marts et effektiviseringskatalog. 

Hanne Baastrup

                                                                     /Søren Winther Rasmussen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt, idet udvalget godkendte et niveau for effektiviseringsforslag på 15 mio. over det forvaltningsspecifikke effektiviseringsmåltal.

Til top