Mødedato: 08.12.2016, kl. 15:30
Mødested: Se mail

Medlemsforslag vedr. styrket fokus på sorg og kompliceret sorg blandt ældre

Det foreslås, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen gennemfører den fornødne faglige rammesætning og opkvalificering i ældreplejen, herunder også kommunens plejecentre, i forhold til at sikre behørig skelnen mellem normal og kompliceret sorg.
Det foreslås,
  1. at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejder en plan for et styrket fokus på forebyggelse og opsporing af forskellige typer sorg blandt ældre med henblik på at sikre den rette indsats for borgere i sorg.
      
  2. at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen undersøger mulighederne for at indgå i et samarbejde med det nationale sorgcenter, så der i tilknytning til den opgave, centret med midler fra satspuljeaftalen for 2016-19 har fået, udvikles faglige værktøjer, der kan understøtte Københavns Kommunes indsatser vedr. forebyggelse og støtte/omsorg til ældre borgere i sorg.

  3. At planen for en styrket indsats samt finansieringen fremlægges for udvalget i februar 2017.

(Stillet af Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Dansk Folkeparti)         

MOTIVERING

KORA og Ensomme Gamles Værn udgav i september 2016 rapporten ”Enkestand – hvad fører det med sig? Sociale, helbredsmæssige og psykiske følger af at miste en ægtefælle” – Læs her.

I rapporten konkluderer og bekræfter man eksisterende antagelser om, at langvarig psykisk mistrivsel er den største konsekvens for ældre, der mister deres ægtefælle.  De ældre har lavere psykisk velbefindende; for enker op til 2 år og for enkemænd op til 4 år efter tabet samt flere kontakter til psykolog og det mest markante resultat er, at både enker og enkemænd har et større forbrug af antidepressivt og smertestillende medicin end andre ældre. Således konkluderer rapporten:

”Langt flere kvinder end mænd bruger et antidepressivt produkt, og langt flere enker og enkemænd (henholdsvis 39 % blandt enker og 27 % blandt enkemænd) end gifte (25 % blandt gifte kvinder og 16 % blandt gifte mænd) bruger et antidepressivt lægemiddel”. KORAs rapport viser at brugen af antidepressive midler (SSRI) stiger markant omkring tidspunktet for ægtefællens død. Rapporten viser endvidere at ældre enker/enkemænd i større byer i højere grad får antidepressiv medicin efter ægtefælles dødsfald end ældre enker/enkemænd, der bor udenfor de større byer.

Formålet med medlemsforslaget er helt konkret:

  • at formindske antallet af ældre, som mistrives psykisk som følge af ægtefællens død
  • at reducere brugen af antidepressiv medicin, som udgør en fejlbehandling af kompliceret sorg[1] 

  • at være fagligt på forkant som kommune med de krav, som WHO’s kompliceret sorg diagnose vil afstedkomme på ældreområdet.



 

[1] “At forstå sorg – teoretiske og praktiske perspektiver ” Jesper Mogensen og Preben Engelbrekt, Samfundslitteratur 2013, p 136,

Beslutning

Medlemsforslaget blev godkendt med bemærkning om, at forvaltningens forslag også skal indeholde særligt fokus på borgere med anden etnisk oprindelse end dansk.

 

Til top