Grønne budgetmål
Grønne budgetmål
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 8. december 2005
Sager til beslutning
6. Grønne budgetmål
SOU 400/2005 J.nr. 60/2005
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at denne indstilling fremsendes til Miljø- og Forsyningsudvalget som udvalgets høringssvar vedrørende grønne budgetmål,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler, at økologi og miljøcertificering fastholdes som de eneste miljøindsatser i 2007 og at udvalget i den sammenhæng tager forbehold for, at de økonomiske vilkår afklares før målene for 2008 kan realiseres.
RESUME
Borgerrepræsentationen godkendte den 28. april 2005 modellen for grønne budgetter og at de grønne budgetter skal indarbejdes fra og med budget 2006, samt at økologi og miljøcertificering er de prioriterede miljøindsatsområder for 2006 (BR 236/05).
Fra og med budgetåret 2007 udvælger Borgerrepræsentationen eventuelt nye miljøindsatsområder efter indstilling fra Miljø- og Forsyningsudvalget. Miljø- og Forsyningsudvalget har på sit møde den 10. oktober 2005 (MFU 225/2005) indstillet, at økologi og miljøledelse fastholdes som budgetmål i 2007 og sender nu dette i høring i de øvrige udvalg
Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget fastholder økologi og miljøcertificering som de eneste prioriterede miljøindsatsområder i 2007. Sundhedsforvaltningen anbefaler dog fortsat (SOU 5/2005), at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager forbehold for indsatsområderne, såfremt der ikke findes finansiering til disse uden for udvalgets budgetramme i 2007.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Formålet med de grønne budgetter er at sikre, at de enkelte forvaltninger årligt får fastlagt mål, som tilsammen sikrer, at kommunens fælles miljømål nås. Borgerrepræsentationen udvælger få højt prioriterede miljømål, som meldes ud til forvaltningerne. Efterfølgende fastlægger forvaltningerne de grønne budgetmål på de centralt udmeldte miljømål. Borgerrepræsentationen har den 7. marts 2005 besluttet, at de prioriterede indsatsområder i de grønne budgetter for 2006 er økologi og miljøcertificering. Målet for økologi er, at 75 procent af den mad, der serveres i kommunens køkkener, skal være økologisk inden udgangen af 2008. For miljøcertificering er målet, at alle kommunens forvaltninger er certificerede inden udgangen af 2008.
Fra og med budgetåret 2007 udvælger Borgerrepræsentationen eventuelt nye miljøindsatsområder efter indstilling fra Miljø- og Forsyningsudvalget. Det foregår ved, at Miljø- og Forsyningsforvaltningen udarbejder en indstilling, som sendes i høring i de øvrige udvalg, for efterfølgende at blive godkendt i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Forvaltningerne fastlægger efterfølgende deres grønne budgetmål ud fra de centralt udmeldte indsatsområder. For at koordinere og støtte forvaltningerne i dette arbejde er der nedsat en styregruppe med repræsentanter fra samtlige forvaltninger.
Styregruppen har drøftet mulige nye miljøindsatsområder for 2007 herunder specielt energiforbrug. Erfaringerne fra forvaltningerne viser imidlertid, at arbejdet med de eksisterende indsatsområder – økologi og især miljøcertificering – er meget tidskrævende og har vist sig som en meget stor opgave. Det er derfor forvaltningernes generelle holdning, at der for 2007 ikke bør introduceres nye indsatsområder. For at sikre en bedre implementering af de eksisterende miljøindsatsområder, er det derfor styregruppens anbefaling at fastholde økologi og miljøledelse som de eneste indsatsområder i 2007. Miljø- og Forsyningsudvalget anbefaler i indstillingen, at økologi og miljøcertificering fastholdes som de prioriterede miljøindsatsområder i 2007.
Sundheds- og Omsorgsudvalget har 13. januar 2005 (SOU 5/2005) afgivet
høringssvar vedrørende konvertering af Energipuljen til miljø- og energiledelse
i forvaltningerne. Udvalget tilkendegav i høringssvaret, at der ikke blev
stillet garanti for, at der vil findes finansiering fra kommunens side til at
opfylde miljømålsætninger. Indstillingen om konvertering af Energipuljen (BR
234/05) blev tiltrådt af Borgerrepræsentationen den 28. april 2005. I
indstillingen fremgår det netop, at der omplaceres i alt 3 mio. kr. Det
forudsættes samtidig, at udgifterne til miljøcertificering kan dækkes af de
omprioriterede midler, og at eventuelle udgifter, der ikke kan dækkes af disse
midler, skal holdes inden for det enkelte udvalgs budgetrammer. Derfor
fastholder Sundhedsforvaltningen bekymringen over finansieringen af såvel
indførelse af miljøcertificeringen som den efterfølgende drift af miljøledelse.
I Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar (SOU 5/2005) anbefalede udvalget desuden, at de økonomiske konsekvenser af overgang til 75 procent økologi skulle belyses. Årsagen til dette er, at Sundhedsforvaltningen har gennemført en række forsøgsprojekter med økologisk kost på plejehjem. Erfaringerne fra disse projekter er, at der er væsentlige omkostninger forbundet med at vælge økologisk fødevareproduktion. Omkostningerne består både i, at udgifterne til økologiske fødevarer ligger 20-25 procent over de normale fødevareudgifter, og at der er behov for en relativt stor efteruddannelsesindsats sammen med omstruktureringer af den daglige arbejdsgang i køkkenet. Sundhedsforvaltningen er ikke bekendt med, at der er gennemført en analyse af de økonomiske konsekvenser. Forvaltningen fastholder derfor bekymringen over finansieringen af indførelsen af økologi.
I budget 2006 har Sundheds- og Omsorgsudvalget vedtaget, at udvalgets grønne budgetmål er at gennemføre ét forsøgsprojekt med miljøcertificering for en frivillig enhed i 2006. Det betyder, at Sundheds- og Omsorgsudvalget skal iværksætte en større indsats i 2007 og 2008 for både økologi og miljøledelse, hvis kommunens samlede målsætninger skal nås på sundheds- og omsorgsområdet. På denne baggrund er Sundhedsforvaltningens bekymring om omkostningerne og finansieringen ikke aftaget siden høringssvaret i januar 2005.
Sundhedsforvaltningen anbefaler derfor også, at økologi og miljøcertificering fastholdes som de eneste miljøindsatser i 2007.
MILJØVURDERING
Sagen er miljøvurderet, da den er omfattet af Miljø- og Forsyningsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes. Sagstypen er koblet til følgende miljømål:
· Alle forvaltninger i Københavns Kommune skal være miljøcertificeret inden udgangen af 2008.
· 75 procent af den mad, som serveres i kommunens køkkener og kantiner, skal være økologisk inden udgangen af 2008.
ØKONOMI
Omkostningerne ved og finansieringen af miljøindsatserne er ikke belyst og afklaret.
HØRING
Ingen
BILAG
Miljø- og Forsyningsudvalgets indstilling til Miljø- og Forsyningsudvalget vedrørende grønne budgetmål 2007.
Jesper Fisker
/Hanne Baastrup