Godkendelse af indgåelse af aftale om kommunal bistand til smitteopsporing
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller overfor Sundheds- og Omsorgsudvalget,
- at godkende, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen på vegne af Københavns Kommune indgår ny aftale med Styrelsen for Patientsikkerhed om at bistå styrelsen i arbejdet med smitteopsporing til forebyggelse af smittespredning
- at godkende, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen delegeres kompetence til at forny aftale med Styrelsen for Patientsikkerhed om at bistå styrelsen i arbejdet med smitteopsporing til forebyggelse af smittespredning.
Problemstilling
Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte den 21. januar 2021, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indgik aftale med Styrelsen for Patientsikkerhed om at bistå styrelsen i arbejdet med smitteopsporing. Samarbejdet har haft god effekt på smitteudviklingen, da flere borgere er blevet smitte-opsporet og har fået råd og vejledning om isolation. Aftalen ophørte med udgangen af august 2021.
På baggrund af stigende smitte nationalt og særligt i København og en række kommuner på Vestegnen, har Styrelsen for Patientsikkerhed et ønske om, at Københavns Kommune igen bistå med smitteopsporing. KL og Styrelsen for Patientsikkerhed har derfor udarbejdet en ny aftale om kommunal bistand til smitteopsporing, forebyggelse og smittespredning gældende for 14 dage ad gangen. Kommunerne kan således bistå Styrelsen for Patientsikkerhed med at løse styrelsens opgaver.
Det følger af epidemilovens § 3, stk. 1, at det påhviler enhver forvaltningsmyndighed efter anmodning at yde vejledning til og bistå Styrelsen for Patientsikkerhed og andre myndigheder, der varetager opgaver efter denne lov, med at varetage de pligter og beføjelser, som disse efter loven er tillagt, og med at gennemføre foranstaltninger efter denne lov. Det fremgår af lovbemærkningerne til § 3, stk. 1, at pligten til at yde bistand også vil kunne omfatte eksempelvis kommunernes bistand med at foretage smitteopsporing.
For at kommunen kan bistå en anden myndighed i at varetage dennes myndighedsopgaver, skal der også være selvstændigt hjemmel til, at kommunen kan varetage opgaven. Der er hjemmel til opgaven i sundhedslovens § 119, stk. 2, om forebyggende og sundhedsfremmende tilbud og i sundhedslovens § 210 a om kommunale isolationsfaciliteter.
Opgaven er en kan-opgave, og er dermed ikke pålagt kommunen, hvorfor der skal tages politisk stilling til om at kommunen vil påtage sig opgaven.
Løsning
Aftalen med Styrelsen for Patientsikkerhed giver mulighed for, at der i særlige situationer, hvor smitten med COVID-19 er høj i en kommune eller et sogn/lokalområde, kan indgås en midlertidig aftale, 14 dage ad gangen, om smitteopsporing.
Den kommunale smitteopsporingsindsats indebærer at bistå Styrelsen for Patientsikkerhed i at opnå kontakt til de smittede borgere i kommunen, som det ikke er lykkedes Styrelsen for Patientsikkerhed selv at komme i kontakt med inden for 24 timer efter testsvar. Den nye aftale med styrelsen rummer mulighed for, at kommunens opgave i smitteopsporingen alene består af telefonisk forsøg på kontakt, men kan også indeholde en frivillig opsøgende indsats.
Opnår kommunen kontakt til de smittede borgere består den kommunale opgave herefter i at informere om Sundhedsstyrelsens retningslinjer om bl.a. selvisolation og rådgive om adfærd, når man er smittet samt rådgivning og vejledning om kommunale tilbud til den smittede og de nære kontakter mhp. at sikre at isolation kan opretholdes i den anbefalede periode. Borgerne vil efter behov også blive tilbudt ophold på de kommunale isolationsfaciliteter.
Kommunen kan ligeledes bistå Styrelsen for Patientsikkerhed i at varetage isolationsopfølgning på tredjedagen efter første kontakt. Her følges der ved en telefonisk samtale op på, om borgeren har kunnet overholde isolationen, og om borgeren har været i kontakt med sine ’nære kontakter’.
Ved begge opgaver forpligter kommunen sig til at dokumentere kontakten til den smittede borger og registrere status på borgerens smittesituation. Dokumentationen returneres dagligt til Styrelsen for Patientsikkerhed.
Kommunen kan på sigt også bistå med at opspore nære kontakter, men det er frivilligt i aftalen, og vil afhænge af omfang af kommunens smittetal.
Københavns Kommune vil i første omgang tilrettelægge indsatsen, så der alene tages telefonisk kontakt til den smittede borger og til borgere i isolation (isolationsopkald). Kontakten vil blive håndteret i almindelig dagstid mandag til fredag, men kommunen vil arbejde hen i mod, at aftalen kan udvides til også at omfatte weekender, da det er et ønske fra Styrelsen for Patientsikkerhed.
Som følge af opgavens sundhedsfaglige og forebyggende karakter er hovedansvaret for organiseringen af indsatsen internt i Københavns Kommune placeret i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Den nærmere tilrettelæggelse og udførelse af opgaven vil ske med inddragelse af de øvrige forvaltninger. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har allerede haft en indledende dialog med forvaltningerne herom.
Delegation af kompetence
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foreslår, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at forvaltningen får kompetence til at forny aftalen med Styrelsen for Patientsikkerhed.
Aftalen har en løbetid på 14 dage, og ved at delegere kompetencen undgår udvalget at skulle tage stilling hvert 14. dag til fornyelse af aftalen, hvis der er tale om en længerevarende periode, hvor kommunen hjælper Styrelsen for Patientsikkerhed med smitteopsporing. Delegationen rummer også, at aftalerne fornyes selvom, det ikke sker i forlængelse af sammen-hængende tidsperioder.
Forslaget om at delegere kompetence til forvaltningen bygger også på den aktuelle udvikling af smitte med COVID-19 i hovedstadsområdet, herunder i Københavns Kommune, hvor der kan være et behov for at aftalen forlænges eller fornyes på et senere tidspunkt, hvis smitten igen stiger.
Sundheds- og Omsorgsudvalget kan til hver en tid tilbagekalde delegationen, hvis enten udvalget ønsker at stoppe eller ændre samarbejdet med Styrelsen for Patientsikkerhed.
Delegationen omfatter kun, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen kan forny den foreliggende aftale, jf. bilag 1.
Ønskes aftalen ændret, vil det kræve en fornyet behandling i Sundheds- og Omsorgsudvalget. Ligeledes omfatter delegationen kun mandat til at forny aftalen, så længe forvaltningens udgifter kompenseres fra statslig side.
Økonomi
De kommunale udgifter, der er forbundet med den kommunale bistand til smitteopsporingsarbejdet, er omfattet af regeringens tilkendegivelse om, også for 2021 at være indstillet på at sikre de nødvendige ressourcer til at finansiere COVID-19-indsatsen i kommunerne.
Indstillingen har således ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Med Sundheds- og Omsorgsudvalgets godkendelse vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i første omgang indgå en 14 dags aftale med Styrelsen for Patientsikkerhed om at bistå styrelsen med smitteopsporingen i Tingbjerg sogn. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil i samarbejde med kommunens øvrige forvaltninger organisere og iværksætte indsatsen med udgangspunkt i de ovenfor beskrevne rammer.
Den kommunale smitteopsporingsindsats i København forventes igangsat umiddelbart efter godkendelsen i Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Katja Kayser
/Helle Hartmann-Madsen