Mødedato: 08.11.2007, kl. 14:00

Orientering om selvmordstruede ældre

Orientering om selvmordstruede ældre

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 8. november 2007

 

 

10.      Orientering om selvmordstruede ældre

SOU 287/2007  J.nr. 22/2007

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

På baggrund af medlemsforslag stillet af Camilla Burgwald (F) om indsats overfor selvmordstruede ældre redegør forvaltningen for praksis på området og foreslår gennemførelse af et temamøde om emnet for ledere og medarbejdere med henblik på lokal inspiration.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1.                  At Sundheds- og Omsorgsudvalget tager redegørelsen til efterretning.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet d. 8. november 2007:

Udvalget tog indstillingen til efterretning.

 

 

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede den 1 9. marts 2007, at forvaltningen skulle undersøge og redegøre for, om kommunens personale i hjemmeplejen, forebyggelsesmedarbejderne og de frivillige har de fornødne redskaber til at genkende og håndtere personlige kriser og selvmordsadfærd blandt ældre. Forvaltningen skulle herefter fremlægge redegørelsen for udvalget til drøftelse af eventuelle videre foranstaltninger.

 

Løsning

I følge tal fra Center for Selvmordsforebyggelse var der i perioden 1989 til 2001 i alt 513 københavnere i aldersgruppen 60 til 80+, som begik selvmord. Heraf var 256 mænd og 257 var kvinder. Tallene har været stærkt faldende i perioden. Således var der i 1989 i alt 58 personer i alderen 60 til 80+, som begik selvmord. Heraf var 31 kvinder og 27 var mænd. I 2001 begik 25 personer i aldersgruppen selvmord. Heraf var 12 kvinder og 13 var mænd.

 

Forvaltningen har ved henvendelse til P/O-kontoerne og ældrekontorerne samt Ældreprogrammet i Folkesundhed København undersøgt, hvilke aktiviteter der findes i forhold til selvmordsforebyggelse samt hvilken kompetenceudvikling ledere og medarbejdere vurderer, at der er behov for.

 

Der er flere grupper af medarbejdere, for hvem det er relevant at kunne genkende og håndtere kriser og selvmordsadfærd blandt ældre. Det drejer sig om personale i hjemmeplejen og på plejehjem, forebyggende medarbejdere, visitatorer, personale i dagcentre og klubber samt frivillige i kommunens tilbud til ældre. Disse grupper af medarbejdere hører under ovennævnte enheder.

 

Aktiviteter med henblik på forebyggelse af selvmord

Henvendelsen viste, at medarbejderne generelt er uddannede til at observere og være opmærksomme på de ældres fysiske og psykiske tilstand, herunder også eventuelle tegn på personlig krise og selvmordsadfærd, og til at følge op på dette. For mange steders vedkommende gælder, at der ikke er særskilte aktiviteter vedrørende forebyggelse af selvmord. Det indgår som en del af den samlede indsats overfor den enkelte ældre. Bl.a. fordi der ikke er én enkel metode til at forebygge selvmord, det er en kompleks indsats bestående af mange elementer.

 

På plejehjemmene og i hjemmeplejen fremhæver flere desuden, at sygeplejersker med en bred faglig viden samt efteruddannelse indenfor psykiatrien og et samarbejde med en psykiater er med til at forebygge depression og kriser hos de ældre og dermed også selvmord. Igen gælder det, at formålet med indsatsen er bredere end at forebygge selvmord, målet er at sikre de ældre den bedst mulige livskvalitet.

 

Nogle steder har ledere og medarbejdere dog særlig fokus på problematikken – især i gruppen af forebyggende medarbejdere. En af grundene er, at de møder hjemmeboende ældre, der lige har mistet en ægtefælle, hvilket kan udløse en livskrise.

 

Det følgende er eksempler på lokale aktiviteter. I Vanløse/Brønshøj/Husum har sundhedskonsulenten og de forebyggende medarbejdere holdt en temadag om emnet, hvor også plejepersonale og visitatorer deltog. Generelt er de forebyggende medarbejdere i bydelen opmærksomme på selvmord og træthed af livet i deres sundhedsfremmende arbejde med de ældre, og man har lige startet et projekt med særlige besøgstilbud til enker og enkemænd. På Amager tilbyder de forebyggende medarbejdere besøg hos alle ældre fra 65 år, som har mistet en ægtefælle. Desuden har de forebyggende medarbejdere haft mulighed for at bruge præster i området, når ældre har været i livskriser. Områdechefen på Amager deltager i en følgegruppe på Amager Hospital om forebyggelse af selvmord blandt ældre.

 

Kompetenceudvikling af medarbejderne med henblik på forebyggelse af selvmord

I de fleste tilbagemeldinger svarer ledere og medarbejdere, at der ikke foregår specifik kompetenceudvikling med henblik på forebyggelse af selvmord, men at man som ovenfor nævnt hele tiden arbejder med, at medarbejderne har de fornødne kompetencer til at give de ældre den bedst mulige omsorg. Vurderingen er, at det også omfatter redskaber til at håndtere selvmordsadfærd og depression. Nogle ledere og medarbejdere har dog fokus på emnet og har deltaget i temadage om det.

 

I ca. en tredjedel af tilbagemeldingerne udtrykkes der interesse for og/eller decideret behov for kompetenceudvikling på området, og ønsket er, at initiativet skal komme fra centralt hold. Ingen giver dog udtryk for et stort og presserende behov. Man ønsker f.eks. at få introduceret "Kommunepakken" på et temamøde. "Kommunepakken – selvmordsforebyggelse blandt ældre. Inspirationshåndbog til ledelse og personale i social- og sundhedssektoren" er et materiale udgivet af Center for Selvmordsforskning i 2006. Det indeholder forslag til, hvordan kommunerne kan organisere og implementere en model til forebyggelse af selvmord blandt ældre via uddannelse af nøglepersoner.

 

På baggrund af tilbagemeldingerne vil forvaltningen gå videre med at gennemføre et temamøde for alle interesserede ledere og medarbejdere. På mødet giver Center for Selvmordsforskning en introduktion til centrets materiale til kommunerne, og derefter er der mulighed for erfaringsudveksling og drøftelse af mulige lokale initiativer.

 

 

Økonomi

Udgifterne afholdes inden for forvaltningens almindelige drift.

 

 

VIDERE PROCES

-

 

 

 

 

         Anne Mette Fugleholm                  /Jens Egsgaard

 

 


 

Til top