Mødedato: 08.08.2002, kl. 15:00

Praksisområdeinddeling

Praksisområdeinddeling

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 8. august 2002

 

6. Praksisområdeinddeling

SOU 159/2002 J.nr. 25/2002

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget giver Københavns Kommunes medlemmer af samarbejdsudvalget vedr. almen praksis i Københavns Kommune mandat til at godkende ændringen af praksisområdeinddelingen i samarbejdsudvalget.

RESUME

Det er lov om Offentligt Sygesikring og landsoverenskomst om almen lægegerning, der regulerer de praktiserende lægers forhold.

De praktiserende læger i Københavns Kommune er geografisk fordelt over hele byen i mindre geografiske områder. Disse områder betegnes praksisområder. Områdeopdelingen følger i de fleste tilfælde den bydelsopdeling, der kendes fra Pensions- og Omsorgskontorerne under Sundhedsforvaltningen og lokalcentrene under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

En praktiserende læge er i henhold til landsoverenskomsten forpligtet til at drive praksis i et bestemt praksisområde og kan ikke flytte sin praksis til et andet praksisområde.

I henhold til landsoverenskomsten skal samarbejdsudvalget foretage en opdeling af kommunen i praksisområder. Den nuværende praksisområdeinddeling er fra 1989.

De praktiserende læger i kommunen har fremsat ønske om, at den nuværende praksisområdeinddeling ændres. Københavns Kommune er i dag inddelt i 13 praksisområder. Det foreslås, at der fremover etableres 5 praksisområder. Lægerne begrunder deres ønske med, at større praksisområder vil det gøre det nemmere for lægerne at finde egnede praksislokaler og etablere flerlægepraksis. Sundhedsforvaltningen støtter de praktiserende lægers forslag.

Ændringen af praksisområderne vil ikke få betydning for borgerne, idet de fortegnelser over læger i kommunen, som er tilgængelig for borgerne, stadig vil være bydelsopdelte. Borgere der i forbindelse med en flytning ikke selv vælger læge og administrativt får tildelt en læge, vil fortsat få tildelt en læge i den bydel, hvor de bor. Forslaget har ikke økonomiske konsekvenser.

SAGSBESKRIVELSE

Regelgrundlag.

Det er Lov om Offentligt Sygesikring og landsoverenskomst om almen lægegerning indgået mellem Sygesikringens Forhandlingsudvalg (SFU) og Praktiserende Lægers Organisation (PLO), der regulerer de praktiserende lægers forhold.

Der er i henhold til landsoverenskomsten nedsat et paritetisk sammensat samarbejdsudvalg med repræsentanter fra Praksisudvalget i Københavns Kommune (lokalafdeling af PLO) og repræsentanter fra Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Inddeling i og ændring af praksisområder.

I henhold til landsoverenskomstens § 13 skal samarbejdsudvalget foretage en inddeling af amtet (her Københavns Kommune) i praksisområder. Grundlaget for områdeinddelingen er en beskrivelse af de faktiske praksisforhold f.eks. praksistype. Praksisområdeinddelingen skal revideres, hvis der sker ændringer i dens forudsætninger.

Når der sker ændringer i praksisområdeinddelingen, skal ændringen først godkendes i samarbejdsudvalget og herefter i landssamarbejdsudvalget for almen (paritetisk sammensat med repræsentanter fra SFU og PLO).

 

Praksisområde (definition).

De praktiserende læger i Københavns Kommune er geografisk fordelt over hele byen i mindre geografiske områder. Disse områder betegnes praksisområder. Områdeopdelingen følger i de fleste tilfælde den bydelsopdeling, der kendes fra Pensions- og Omsorgskontorerne under Sundhedsforvaltningen og lokalcentrene under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

De praktiserende læger i Københavns Kommune har nu fremsat ønske om at ændre inddelingen af praksisområder.

Begrundelse for forslag om ændring af praksisområderne

I henhold til landsoverenskomstens bestemmelser er de praktiserende læger forpligtiget til at drive praksis i et bestemt praksisområde.

Den nuværende praksisområdeinddeling i Københavns Kommune er fra 1.1.1989.

Lægernes ønske om at ændre inddelingen af praksisområde er begrundet i følgende:

Ønske om at etablere flerlægepraksis.

De praktiserende læger i Københavns Kommune har et ønske om at kunne etablere flerlægepraksis enten som kompagniskabspraksis eller samarbejdspraksis. Den nuværende inddeling i 13 mindre praksisområder begrænser de praktiserende læger i deres mulighed for at finde kollegaer, de kan indgå praksisfællesskab med. Det er vurderingen, at større praksisområder vil gøre det nemmere for lægerne at etablere flerlægepraksis.

 

Nemmere at finde egnede lokaler.

Indtil august 1998 var praksis i kommunen, at der blev givet tilladelse til at praktiserende læger kunne nedsætte sig i beboelseslejligheder på maksimalt 100 m2. Der blev endvidere givet tilladelse til, at 2 eller flere læger kunne indrette sig i beboelseslejligheder på maks. 150 m2. De læger, der allerede har fået tilladelse til at drive lægepraksis fra beboelseslejligheder, kan ansøge om at overføre disse tilladelser til køber, når de sælger deres praksis.

I august 1998 besluttede Bygge- og Teknikudvalget at ændre denne praksis. Ændringen blev blandt andet begrundet med, at der havde været en udvikling i retning af, at lægerne snarere som hovedregel end som undtagelse valgte at etablere lægepraksis i beboelseslejligheder, og at man ikke ønskede at skære i boligmassen. Ifølge de praktiserende læger er det siden 1998 blevet vanskeligere at finde egnede lokaler, hvorfra der kan drives lægepraksis. Det er vurderingen, at større praksisområder vil gøre det nemmere at finde velegnede lokaler.

Det bemærkes, at spørgsmålet om lokaler til de praktiserende læger er drøftet på møde i samarbejdsudvalget den 24. juni 2002. Det blev besluttet, at Sundhedsforvaltningen iværksætter en undersøgelse af omfanget af tilstrækkelige erhvervslokaler i kommunen, der kan anvendes til lægepraksis.

Justering af praksisområderne.

Der er i dag 9 praktiserende læger i kommunen, der i dag har praksis i ét praksisområde, selvom de klassifikationsmæssigt hører til et andet praksisområde. Situationen er opstået i forbindelse i slutningen af 80'erne og begyndelsen af 90'erne som følge af at Københavns Kommune har flyttet bydelsgrænser. Når disse læger sælger deres praksis, skal den læge, der overtager praksis flytte praksis til det område, hvor praksis klassifikationsmæssigt hører til. Det kan forventes, at de også for disse læger bliver vanskeligt at finde egnede lokaler.

Konkret forslag til ændring af praksisområderne

Det foreslås konkret, at de nuværende 13 praksisområder reduceres til 5.

Der henvises til vedlagte bilag, der beskriver de nye praksisområder.

Det foreslås, at de nye praksisområder er:

Praksisområde 1 (Indre By, Indre Østerbro og Ydre Østerbro)

Praksisområde 2 (Indre og Ydre Nørrebro)

Praksisområde 3 (Vesterbro, Kgs. Enghave og Valby)

Praksisområde 4 (Vanløse, Brønshøj/Husum og Bispebjerg)

Praksisområde 5 (Sundby Nord og Sundby Syd). Det bemærkes, at Amager allerede i dag betragtes som ét praksisområde.

Der er med den fremtidige inddeling taget højde for at de tidligere nævnte 9 læger, der har praksis i et område men er klassificeret i andet, nu kommer til at have praksis i et område, som de også tilhører iflg. klassifikationen.

Sundhedsforvaltningens holdning

Sundhedsforvaltningen støtter Praksisudvalgets ønske om en ændret praksisområdeinddeling, idet det er forvaltningens vurdering, at større praksisområder vil skabe bedre muligheder for etablering af flerlægepraksis og for at finde egnede lokaler.

Pligt til at drive praksis i et bestemt område.

I henhold til landsoverenskomstens bestemmelser er en læge forpligtiget til at drive praksis i et bestemt område. Der må ikke ske flytning af en praksis fra et praksisområde til et andet, idet der som det fremgår af nedenstående sker nøje beregninger af, hvor mange læger der skal være i et praksisområde. En praktiserende læge kan med samarbejdsudvalgets godkendelse flytte sin praksis inden for praksisområdet.

Større praksisområder vil gøre det nemmere for de praktiserende læger at finde egnede lokaler og mulighed for at etablere flerlægepraksis.

Klassifikation af praksisområder.

En gang årligt skal der foretages en beregning (klassifikation) af lægedækningen af i et praksisområde. Beregningen foretages på baggrund af antallet af gruppe 1 sikrede i et praksisområde. Såfremt lægedækningen ikke er tilstrækkelig, kan der nedsættes flere læger. Klassifikationsberegningen for Københavns Kommune har de seneste år vist, at lægedækningen er tilstrækkelig i alle praksisområder. Der er derfor ikke blevet nedsat flere læger siden 1999. Det vurderes ikke, at større praksisområder vil ændre ved beregningen af lægedækningen.

Praksisplan vedr. almen praksis i Københavns Kommune.

Den nuværende praksisplan er fra foråret 1999. Planen er godkendt i samarbejdsudvalget.

Den nuværende praksisplan indeholder dels en beskrivelse af organisation og kapacitet af almen praksis i Københavns Kommune, og dels en række anbefalinger der vedrører kvalitetsudvikling og forebyggelse i almen praksis. En af praksisplanens anbefalinger er, at etableringen af flerlægepraksis skal støttes. Større praksisområder vil som tidligere anført understøtte etableringsmulighederne for flerlægepraksis.

Betydning for borgerne

Lægefortegnelse.

I henhold til landsoverenskomstens § 28 skal kommunen udarbejde en fortegnelse over de læger, der er i kommunen. Listen skal indeholde skriftlige oplysninger om blandt andet lægernes navn, køn, alder, konsultationsadresse og praksisform.

I Københavns Kommune opdateres lægefortegnelsen en gang om måneden.

Af hensyn til overskueligheden for borgerne er lægefortegnelse opdelt efter bydele. Det gælder både i forhold til papirudgaven af lægefortegnelsen, udgaven på Københavns Kommunes hjemmeside www.kk.dk og i forhold til den elektroniske selvbetjening på kommunens hjemmeside, bliver borgerne ligeledes præsenteret for en lægefortegnelse opdelt efter bydele.

I forbindelse med den foreslåede ændring, er det Sundhedsforvaltningens opfattelse at lægefortegnelsen fortsat skal opdeles efter bydele, idet det giver borgerne et bedre overblik over, hvilke læger der bor i deres lokalområde.

Administrativ tildeling af læge.

Når en borger flytter, er der mulighed for at vælge ny læge. Borgerne kan vælge en læge inden for 5 kilometer fra deres bopæl.

I henhold til Lov om Offentlig Sygesikring og landsoverenskomsten skal gruppe 1 sikrede være tilmeldt en praktiserende læge. Såfremt en borger ikke i forbindelse med flytning vælger læge, bliver borgeren administrativt tildelt en læge af kommunen.

I 2001 var der i alt flytninger 110.963 flytninger, hvor der skulle eller kunne foretages lægevalg. I forbindelse med flytningerne blev der foretaget ca. 8.000 administrative tildelinger af læge. Efter tur tildeles lægerne disse patienter, dog således at læger, der har mere end 1.780 gruppe 1 sikrede incl. børn tilmeldt deres praksis ikke indgår i den administrative tildeling.

Det er Sundhedsforvaltningens opfattelse, at borgere der administrativt får tildelt en læge, fortsat skal have tildelt en læge i den bydel, hvor de bor. Den nye praksisområdeinddeling vil således ikke blive anvendt i forbindelse med den administrative tildeling.

Konklusion

Sundhedsforvaltningen anbefaler, at Sundheds- og Omsorgsudvalget giver Københavns Kommunes medlemmer af samarbejdsudvalget vedr. almen praksis mandat til at godkende, at de nuværende 13 praksisområder i København sammenlægges til 5 praksisområder.

Sammenlægningen gennemføres for at give de praktiserende læger bedre muligheder for at etablere flerlægepraksis og at finde egnede praksislokaler.

Praksisområdeændringen har ikke konsekvenser for borgerne.

MILJØVURDERING

Det vurderes ikke, at ændringen af praksisområderne vil gøre det vanskeligere for borgerne at få en læge i nærheden af deres bopæl.

ØKONOMI

Der er ingen økonomiske konsekvenser af forslaget.

HØRING

Ingen.

BILAG

Oversigt over de nye praksisområder

 

Ib Haurum

/Karis Hagild

 

 

 

Til top