Mødedato: 08.05.2000, kl. 15:00

Forslag til beslutning om, at der i Københavns Kommune oprettes et aktivitetscenter for ældre indvandrere (stillet af Wallait Khan, F og Hellen Hedemann, F)

Forslag til beslutning om, at der i Københavns Kommune oprettes et aktivitetscenter for ældre indvandrere (stillet af Wallait Khan, F og Hellen Hedemann, F)

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 8. maj 2000

 

7. Forslag til beslutning om, at der i Københavns Kommune oprettes et aktivitetscenter for ældre indvandrere (stillet af Wallait Khan, F og Hellen Hedemann, F)

SOU 149/2000 J.nr. 64/99

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, at der i forbindelse med behandlingen af ønskerne til omstillingspuljen i forslaget til budget 2001 sikres,

at der etableres et aktivcenter for etniske ældre over 50 år

at bestående dagcentre opnormeres til efter behov at kunne oprette mindre enheder for specifikke etniske grupper

at der på relevante sprog udarbejdes skriftligt materiale om omsorgstilbud til etniske ældre

at der ansættes flersproget konsulentbistand og

at der årligt afsættes et beløb til støtte for klubber og projekter for etniske ældre.

 

RESUME

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede i sit møde den 31. januar 2000 at anmode Det Rådgivende Integrationsudvalg om en udtalelse om Sundhedsforvaltningens notat af 10. januar 2000, hvori det foreslås, at der søges etableret et aktivcenter for etniske ældre og tilvejebragt dagcentertilbud inden for rammerne at et eksisterende dagcenter mv.

Efter høring af Det Rådgivende Integrationsudvalg og Indre Nørrebro Bydel indstiller Sundhedsforvaltningen at der etableres aktivitetstilbud til etniske ældre.

 

SAGSBESKRIVELSE

Forslaget til beslutning stillet af borgerrepræsentanterne Wallait Khan og Hellen Hedemann blev i Borgerrepræsentationens møde den 23. september 1999 henvist til Sundheds- og Omsorgsudvalget:

"Det foreslås, at der i Københavns Kommune oprettes et aktivitetscenter for ældre indvandrere".

Motivering:" For at undgå, at ældre indvandrere bliver isolerede, er det vigtigt at sørge for forhold, hvor ældre indvandrere kan mødes og deltage i aktiviteter, der passer deres alder og kultur".

I notat af 10. januar 2000 har Sundhedsforvaltningen i anledning af beslutningsforslaget undersøgt eksisterende og ønskede aktivitetstilbud til etniske ældre i København.

På det grundlag foreslås det at arbejde videre med notatets forslag, der især koncentrerer sig om etablering af et aktivcenter i medborgerhuset i Nørre Allé 7, og en mulighed for i et eksisterende dagcenter at etablere bedre muligheder for at modtage etniske ældre.

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede i sit møde den 31.januar 2000 at anmode Det Rådgivende Integrationsudvalg om en udtalelse om Sundhedsforvaltningens notat af 10.januar 2000 om "Aktivitetsmuligheder for etniske ældre".

I sit høringssvar tilsluttede Integrationsudvalget sig Sundhedsforvaltningens indstilling om, at der ikke i de kommende år indrettes egentlige selvstændige dagcentre for etniske brugere, at der udvikles et aktivitetstilbud til gruppen og at der udarbejdes informationsmateriale om ældrerettede tilbud på relevante sprog. Integrationsudvalget mener også det bør overvejes at ansætte en etnisk ældrekonsulent i Sundhedsforvaltningen.

Integrationsudvalget er dog betænkelig med hensyn til forslaget om særlige kønsopdelte " enklaver" for specifikke etniske grupper på dagcenterområdet. Udvalget finder det vigtigt at de etniske ældres behov for samvær med ligestillede respekteres, men udvalget ønsker omvendt ikke at tilskynde til en isolering i forhold til de øvrige brugere af dagcentrene.

Til forslaget om oprettelse af særskilte etniske klubber for ældre bemærker Integrationsudvalget, at dannelse af sådanne lukkede klubber og foreninger bør finde sted på privat basis og at kommunen vil kunne indgå i arbejdet med oprettelse af åbne klubber og foreninger med et egentligt integrationsformål.

Integrationsudvalget henleder endvidere opmærksomheden på, at Integrationsrådet for tiden arbejder med temaet " ældre indvandrere" og at udvalget derfor har sendt notatet til orientering i rådet.

Indre Nørrebro Bydel har på tilsvarende måde fået forelagt Sundhedsforvaltningens notat. Indre Nørrebro Bydel støtter i sin tilbagemelding Sundhedsforvaltningens forslag, men peger herudover på, at der ikke heri er medtaget efteruddannelse af relevante personalegrupper i daghjem og dagcentre. Indre Nørrebro Bydel foreslår derfor at personalet opkvalificeres til opgaven, ligesom bydelen foreslår, at der gøres en indsats for at ansætte tokulturelle medarbejdere på de relevante institutioner.

Sundhedsforvaltningen indstiller, at notatets forslag fastholdes, idet undersøgelser har vist at de eksisterende dagcentertilbud ikke dækker de etniske ældres særlige behov. Det er derfor opfattelsen, at oprettelse af en lille etnisk gruppe i et dagcenter er en måde hvorpå man kan få gruppen i tale, og dermed kan danne udgangspunkt for en integrering, som ellers ikke ville finde sted. Denne indstilling er også i tråd med motiveringen for forslaget om at det " For at undgå at ældre indvandrere bliver for isolerede er (det) vigtigt at sørge for forhold, hvor ældre indvandrere kan mødes og deltage i aktiviteter, der passer deres alder og kultur."

Sundhedsforvaltningen ønsker på tilsvarende måde at støtte mindre aktivitetstilbud for at sikre at også de etnisk ældre får mulighed for at anvende kommunens aktiverende omsorgstilbud til ældre, da en række hidtidige ældreprojekter for etniske ældregrupper, enten er blevet lukket eller er lukningstruede på grund af manglende ressourcer.

ØKONOMI

Udgifterne er medtaget i ønskerne til omstillingspuljen i forvaltningens forslag til budget 2001. De udgifter, der skal tilvejebringes for 2001 skønnes at ville andrage ca. 2 mio. kr. Udgifterne i de følgende år kan anslås til ca. 1,7 mio. kr.

HØRING

Sundhedsforvaltningens notat af 10. januar 2000 er sendt til høring i Det Rådgivende Integrationsudvalg og i Indre Nørrebro Bydel.

BILAG

Brev af 23. februar 2000 fra Det Rådgivende Integrationsudvalg og brev af 11. februar 2000 fra Indre Nørrebro Bydel.

Jesper Maarbjerg

/ Lars Bo Bülow

 

 

Til top