Mødedato: 08.05.2000, kl. 15:00

Høring vedr. forslag til Københavns Kommunes overordnede integrationspolitik

Høring vedr. forslag til Københavns Kommunes overordnede integrationspolitik

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 8. maj 2000

 

5. Høring vedr. forslag til Københavns Kommunes overordnede integrationspolitik

SOU 175/2000 J.nr. 21/2000

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller

at Sundheds- og Omsorgsudvalget fremsender nedenstående bemærkninger som udvalgets høringssvar til Økonomiudvalget.

 

 

RESUME

Det Rådgivende Integrationsudvalg har nedsat en tværforvaltningsmæssig projektgruppe, hvis arbejde ligger til grund for Det Rådgivende Integrationsudvalgs indstilling. Det Rådgivende Integrationsudvalgs indstilling til overordnet integrationspolitik er af Økonomiudvalget sendt i høring i de politiske udvalg, en række etniske foreninger samt i ældrerådene. For Sundheds- og Omsorgsudvalgets område er det gennemgående, at der er behov for dagtilbud til denne gruppe borgere samt for – i hvert fald på sigt – at tilvejebringe plejeboliger o.l., der tilgodeser disse borgeres særlige behov. Tilsvarende er blevet fremført af Integrationsrådet på de 2 fællesmøder med Det Rådgivende Integrationsudvalg. Endvidere kan der peges på, at der i forslaget til folkesundhedsplan er foreslået en række indsatser overfor etniske minoritetsgrupper.

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Efter høring af de stående udvalg besluttede Det Rådgivende Integrationsudvalg den 5. april 2000 at indstille til Økonomiudvalget at anbefale Borgerrepræsentationen at vedtage en overordnet integrationspolitik for Københavns Kommune i overensstemmelse med udvalgets forslag hertil, samt at Borgerrepræsentationen fastlægger fem indsatsområder, som der skal arbejdes tværgående med i de stående udvalg og økonomiudvalget i budgetåret 2001.

Det Rådgivende Integrationsudvalg har sendt følgende til høring:

Et forslag til overordnet integrationspolitik for Københavns Kommune,

et forslag til fem indsatsområder for budgetåret 2001,

1. "børns liv og fremtid"

2. "beskæftigelse"

3. "kommunikation"

4. "hvordan støttes det frivillige og foreningsbaserede engagement i integrationsarbejdet ?"

5. "det boligsociale område",

samt retningslinier for arbejdet med indsatsområderne.

Sundhedsforvaltningen har i sine overvejelser i de senere år været opmærksom på, at etniske minoritetsgrupper i kommunen har særlige behov, der ikke umiddelbart tilgodeses gennem de kendte servicetilbud.

Sundhedsforvaltningen er således enig i, at der umiddelbart forekommer at være et behov for dagtilbud til ældre fra etniske minoriteter og har derfor også sådanne tilbud med i indeværende års budget. Endvidere fremgår det af Det Rådgivende Strukturudvalgs rapport fra 1996 om boligtilbud til ældre og psykisk syge i København, at "der arbejdes videre med specialiserede løsningsforslag, der kan imødekomme behovene hos ældre fra etniske minoriteter og i forhold til grupper med andre livsformer". Det er samtidig Sundhedsforvaltningens opfattelse, at disse tilbud skal tilvejebringes i nært samarbejde med de forskellige etniske grupper.

I folkesundhedsplanlægningen for Københavns Kommune er der sat særligt focus på behovene for sundhedsfremmende indsatser målrettet etniske minoriteter. Baggrunden er, at der er behov for viden om sundhedstilstand og sundhedsvaner blandt forskellige etniske grupper. Forslagene går ud på, at vidensniveauet om sundhedstilstanden og sundhedsvaner blandt de forskellige etniske grupper skal øges, der skal udvikles målrettede forebyggende tilbud, og der skal udvikles en politik for folkesundhedsarbejdet i forhold til etniske minoritetsgrupper i samarbejde med disse. I folkesundhedsplanen for Indre Nørrebro Bydel, som er udarbejdet som en del af folkesundhedsplanlægningen for Københavns Kommune, foreslås der også en række indsatser og aktiviteter, som bl.a. har til formål at fremme motion og sunde kostvaner.

Det er således Sundhedsforvaltningens forslag, at Sundheds- og Omsorgsudvalget besvarer Økonomiudvalgets høring med, at udvalget i forbindelse med udarbejdelsen af kommende budgetforslag overvejer at medtage initiativer, rettet mod etniske minoritetsgrupper.

ØKONOMI

Skal medtages i forbindelse med de årlige budgetlægninger.

BILAG

Økonomiudvalgets beslutningsprotokol for mødet d. 11. april 2000 med bilag.

 

 

Jesper Maarbjerg

/ Ole Faber

 

 

Til top