Mødedato: 08.05.2000, kl. 15:00

Mål for H:S i 2000. (Fortsat behandling fra mødet den 28. marts 2000)(Ny indstilling)

Mål for H:S i 2000. (Fortsat behandling fra mødet den 28. marts 2000)(Ny indstilling)

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 8. maj 2000

 

3. Mål for H:S i 2000. (Fortsat behandling fra mødet den 28. marts 2000)(Ny indstilling)

SOU 170/2000 J.nr. 5/2000

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller:

at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler at godkende mål for Hovedstadens Sygehusfællesskab (H:S) i 2000.

 

RESUME

Hovedstadens Sygehusfællesskab (H:S) har sendt Mål for H:S i 2000 til høring i Københavns- og Frederiksberg Kommuner med henblik på justeringer.

På mødet i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 28. marts d.å. blev det besluttet at sende udvalgsindstillingen om H:S mål til høring i ældrerådene (SOU 120/2000).

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Hovedstadens Sygehusfællesskab (H:S) har sendt Mål for H:S i 2000 til høring i Københavns- og Frederiksberg Kommuner med henblik på justeringer. Kommunernes bemærkninger vil efterfølgende indgå i H:S's drøftelser om budgettet for H:S for 2001 og de kommende år.

På mødet i Sundheds- og Omsorgsudvalget tirsdag den 28. marts d.å. blev det besluttet at sende udvalgsindstillingen om mål for H:S i 2000 til høring i ældrerådene (SOU 120/2000)

Sundhedsforvaltningen har modtaget bemærkninger til mål for H:S i 2000 fra Ældrerådenes Fællesudvalg for København og 9 ældreråd.

Ældrerådene anser det for positivt, at H:S har opstillet konkrete mål på en række områder. Ældrerådet i Bispebjerg er dog af den opfattelse, at især den servicemæssige kvalitet i dag ikke lever op til målsætningen. Bispebjerg giver udtryk for, at ældre borgere ikke får samme adgang til sygehusvæsenets ydelser, som yngre borgere – især genoptræning efter hjerneblødning.

Ældrerådet i Bispebjerg fremhæves ligeledes, at ventetiderne på skadestuerne især efter lukningen af skadestuen på Rigshospitalet ikke er blevet kortere, og at ventetiden for kræftpatienter fra undersøgelse til besked fra hospitalet er umenneskelig lang. Herudover tages der afstand fra besparelser på personale til pleje og rengøring.

H:S målet om at inddrage brugerne i en undersøgelse af patienttilfredsheden hilses velkommen af ældrerådet i Bispebjerg med begrundelsen, at brugernes kritik vil højne kvaliteten, fremme det menneskelige og være til gavn for både brugere og personale.

Ældrerådet i Bispebjerg anser det også for særdeles positivt, at der lægges op til en styrkelse af forebyggelsesområdet de kommende år. Det understreges, at letforståelig information ville hjælpe mange.

Det påpeges også af Ældrerådenes Fællesudvalg, at der er behov for en yderligere udbygning af mål for samarbejdet mellem kommunen og H:S.

Ældrerådenes Fællesudvalg og ældrerådene i Vanløse/Grøndal, Bispebjerg, Indre Østerbro og Amagerbro fremhæver især problemer i forhold til samarbejdsaftalen på ældreområdet mellem H:S, Københavns- og Frederiksberg Kommuner.

Af høringssvarene fremgår det bl.a., at:

  • Hospitalerne er for længe om at give tilbagemeldinger til den praktiserende læge/hjemmeplejen, når en patient udskrives fra hospitalet. Det opleves stadig, at borgere ligger i eget hjem i dage, uden at hjemmehjælpen er kontaktet.
  • Der udskrives patienter til eget hjem, som venter på plejehjemsplads og som burde blive på hospitalerne.
  • H:S aftalen om højst 50 "færdigbehandlede" på hospitalerne ikke retfærdiggør hjemsendelse af disse patienter.

Derudover udtrykker ældrerådene i Valby, Bispebjerg og på Indre Østerbro utilfredshed med, at geriatriske genoptræningspatienter med hoftebrud m.v. ikke er nævnt i mål for H:S i 2000. Ældrerådet på Indre Østerbro fremhæver, at det i forbindelse med kommunehospitalets lukning blev lovet at oprette geriatriske afdelinger på alle hospitaler under H:S. Rigshospitalets manglende planer om at oprette en geriatrisk afdeling med genoptræningsfaciliteter betegnes dermed som løftebrud.

Sundhedsforvaltningen er enig i, at samarbejdsaftalen på ældreområdet, herunder især kontakten mellem hospital og hjemmepleje ved udskrivning ikke i alle situationer fungerer optimalt. Det er dog Sundhedsforvaltningens opfattelse, at der er sket væsentlige forbedringer, og at der både fra H:S's og Københavns Kommunes side fortsat arbejdes systematisk for at forbedre rammerne for ældre borgere, der indlægges på somatiske afdelinger i H:S og efterfølgende udskrives til eget hjem med behov for ydelser fra hjemmeplejen/plejehjem. Der henvises til arbejdsgruppen om arbejdsdelingen mellem H:S, Københavns- og Frederiksberg Kommuner, som specielt fokuserer på arbejdsdelingen på ældreområdet, og som forventer at afslutte sit arbejde med udgangen af maj måned 2000.

I arbejdsgruppen om arbejdsdeling foretages også en vurdering af muligheden for at ændre på arbejdsdelingen mellem hospitalerne og primærsektoren i relation til trænings- og genoptræningsfunktioner overfor store sygdomsgrupper som apopleksi, hoftebrud og geriatrisk genoptræning. Det vurderes, at arbejdsgruppens arbejde vil resultere i forslag om ændret arbejdsdeling på genoptræningsområdet. Et arbejde som kan blive grundlaget for målformulering om genoptræning i H:S.

 

ØKONOMI

Ingen

 

BILAG

Høringssvar fra Ældrerådenes Fællesudvalg for København og 9 ældreråd.

 

 

Ib Haurum

/Jens Egsgaard

 

 

Til top