Bevillinger efter servicelovens § 79 for 2018 og 2019
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orientering om tilskud til ældreklubber efter servicelovens § 79 for 2018 og 2019 til efterretning.
Problemstilling
Københavns Kommune giver årligt tilskud til aktiverende og sundhedsfremmende tilbud i ældreklubber efter servicelovens § 79. Der er i 2018 afsat 24.114.000 kr. til dette formål, som udmøntes efter ansøgning. Forud for svar til ansøgerne om tilskud orienteres Sundheds- og Omsorgsudvalget om fordelingen af midlerne.
Løsning
Bevillingsproces og ny mulighed for toårig bevilling
Sundheds- og Omsorgsudvalget har vedtaget retningslinjer for tilskud efter servicelovens § 79 og delegeret udmøntningen af tilskud til ældreklubber til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.
Udvalget har udpeget Caroline Stage (V) og Henrik Appel (A) som følgegruppe for bevillingsprocessen i denne bevillingsrunde.
Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte i juni 2017 muligheden for toårige bevillinger til ældreklubber efter servicelovens § 79, herunder også muligheden for at søge om yderligere to års bevilling allerede efter det første år i den toårige bevillingsperiode. På den måde får klubberne på sigt mulighed for at kende deres forventede tilskud tre år frem.
Til de toårige bevillinger tilføjes en klausul om, at bevillingen trækkes tilbage, såfremt den pågældende klub ikke fortsat opfylder kriterierne for tilskud efter servicelovens § 79. Da det samlede budget for tilskud efter servicelovens § 79 skal godkendes årligt af Sundheds- og Omsorgsudvalget, vil tilpasninger af de flerårige bevillinger i løbet af tilskudsperioden kunne forekomme. Derfor tilføjes de flerårige bevillinger ligeledes en klausul, som beskriver dette.
Muligheden for flerårige bevillinger gælder alene for klubber, som har modtaget en bevilling det foregående år. Nye ansøgere kan det første år kun gives en etårig bevilling.
I ansøgningsrunden for 2018 og 2019 har forvaltningen modtaget 44 ansøgninger, hvoraf 32 har ansøgt om en toårig bevilling. I besvarelsen af ansøgningerne informeres klubberne - i lighed med tidligere år - om tilsagn om tilskud for det kommende budgetår (2018). For de klubber, som har søgt om toårig bevilling, informeres også - som noget nyt - om det forventede tilskud i det følgende budgetår (2019) påført de klausuler, som beskrives ovenfor.
Kriterier
Sundheds- og Omsorgsudvalget vedtog nye kriterier for bevillinger til ældreklubber i december i 2015. Der lægges vægt på samarbejde med ældreklubber om netværksskabelse og opsøgende indsats mod ensomhed. Der er desuden fokus på at understøtte nye grupper og aktiviteter og på, at ældre får mulighed for at være frivillige.
I 2016 tilføjede Sundheds- og Omsorgsudvalget yderligere et kriterium, som sigter på, at klubberne er udviklende og opsøgende i forhold til at etablere samarbejde med plejecentre om besøg og aktiviteter. Kriteriet indgik første gang i vurderingen af ansøgerne til tilskud for 2017. Mere end halvdelen, 20 ud af de 37 ansøgere, der er indstillet til tilskud i 2018, angiver i deres ansøgning, at de har samarbejde med plejecentre. De samlede retningslinjer og kriterier for bevilling til ældreklubberne efter servicelovens § 79 findes i Bilag 3.
Som grundlag for tildelingen af tilskud indgår oplysninger om antal medlemmer, medlemstilgang, fremmøde, antal åbningstimer og arten af tilbud for de enkelte ansøgere. Herudover inddrages lokalområdernes sundhedsprofiler samt antal og geografisk spredning af tilbud. Forvaltningen lægger endvidere vægt på, at klubberne deltager i det lokale samarbejdsforum, hvor civile aktører og kommunale medarbejdere løbende mødes for at udveksle viden og etablere fælles indsatser og supplerende aktiviteter i lokalområderne.
Bevillinger
Ansøgningsmateriale for tilskud efter servicelovens § 79 for 2018-2019 blev udsendt i juli 2017 med ansøgningsfrist den 18. september 2017. Forvaltningen har modtaget 44 ansøgninger, hvoraf 32 har søgt og fået en toårig bevilling.
Der er otte nye ansøgere, hvoraf syv gives afslag og en bevilges tilskud. De nærmere begrundelser for tilsagn og afslag fremgår af bilag 2.
Af bilag 1 fremgår fordelingen af bevillingerne for 2018 og de forventede bevillinger for 2019 for så vidt angår de klubber, som har ansøgt om toårige bevillinger. Bilaget viser blandt andet antal medlemmer, åbningstimer og hvor stort et beløb, som foreningen har til aktiviteter, når ejendomsudgifterne er betalt. Fordelingen af midler baserer sig på de ovenfor nævnte kriterier. Dermed er der også lagt vægt på at sikre en geografisk spredning af tilbud samt hensynet til at sikre tilbud til en bred målgruppe af borgere, herunder med fokus på sundhedsprofiler og borgere med anden etnisk baggrund.
Samlet set deltager 13.419 københavnere over 60 år i de støttede klubtilbud, hvilket svarer til 16 % af målgruppen. I 2017 deltog yderligere 376 borger i aktiviteter i ældreklubber støttet efter § 79 i forhold til i 2016.
Forlængelse af partnerskab
Forvaltningens partnerskabsaftale med Seniorcenter Sankt Joseph, der blev etableret i 2010 og som forhandles hvert fjerde år, er blevet forlænget for perioden 2018-2021. Københavns Kommune stiller lokaler til rådighed, og seniorcentret finansierer alle øvrige omkostninger i forbindelse med aktivitetstilbud til de omkring 800 brugere, der hovedsageligt er fra Nørrebro.
Økonomi
I 2018 udmøntes 23.439.000 kr. som direkte tilskud til ældreklubber og 675.000 kr. til administration, information og udvikling. Den samlede pulje for 2018 udgør dermed 24.114.000 kr. Den samlede pulje for 2019 kendes først i efteråret 2018 i forbindelse med vedtagelse af Københavns Kommunes budget for 2019.
Videre proces
Medio december 2017 informeres ansøgerne om tilskud for 2018 og forventet tilskud for 2019 for så vidt angår de klubber, som har ansøgt om toårige bevillinger. Herunder sikres grundig information til de relevante klubber om de beskrevne klausuler på den forventede bevilling for 2019.
Lars Gregersen
/Helle Schnedler