Mødedato: 07.12.2006, kl. 15:00

Høring om udvidelse af Borgerrådgiverens kompetence med adgang til at iværksætte undersøgelser på eget initiativ

Se alle bilag

Høring om udvidelse af Borgerrådgiverens kompetence med adgang til at iværksætte undersøgelser på eget initiativ

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 7. december 2006

 

 

Sager til beslutning

 

4.      Høring om udvidelse af Borgerrådgiverens kompetence med adgang til at iværksætte undersøgelser på eget initiativ

 

SOU 405/2006  J.nr.  35/2003

 

 

INDSTILLING

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender vedlagte bilag 2 som udvalgets høringssvar til Økonomiforvaltningen om udvidelse af Borgerrådgiverens kompetence.

 

 

 

 

RESUME

Økonomiudvalget tiltrådte på sit møde den 14. november 2006 (ØU 403/2006) en indstilling fra Økonomiforvaltningen om at anbefale Borgerrepræsentationen fra 1. januar 2007 at udvide Borgerrådgiverens kompetence med adgang til at iværksætte undersøgelser på eget initiativ (egen driftsfunktion), herunder at tage visse sager op af egen drift, tage initiativ til at der gennemføres større undersøgelser på udvalgte forvaltningsområder og at foretage inspektion af områder, der hører under Borgerrepræsentationens virksomhed.

 

Økonomiudvalget tiltrådte ligeledes, at indstillingen om udvidelse af Borgerrådgiverens kompetence sendes til høring i blandt andet de stående udvalg, således af udvalgenes høringssvar kan indgå ved Borgerrepræsentationens behandling af sagen.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender vedlagte udkast til høringssvar, hvoraf det fremgår at Sundheds- og Omsorgsudvalget kan anbefale, at Borgerrådgiverens kompetence udvides som foreslået. Det anbefales samtidigt, at Borgerrådgiverens virksomhed koordineres med anden tilsynsvirksomhed inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets område.

 

Fristen for afgivelse af høringssvar er fastsat til den 8. december 2006.

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

 

Gældende regler for Borgerrådgiveren

Der er efter Styrelsesvedtægten for Københavns Kommune § 24  etableret en borgerrådgiverfunktion direkte under Borgerpræsentationen.

Borgerrådgiveren skal efter bestemmelsen bistå Borgerrepræsentationen med dennes tilsyns- og kontrolfunktioner i forhold til udvalg, borgmestre og forvaltninger samt varetage nærmere af Borgerrepræsentationen fastsatte opgaver om borgerrådgivning og borgervejledning.

 

Borgerrådgiverens virksomhed er af samme karakter som Folketingets Ombudsmands og kan ikke erstatte gældende klagemuligheder og lovpligtige tilsyn på det kommunale område.

 

Borgerrådgiverens grundlæggende opgaver er således at behandle klager over kommunens sagsbehandling, personalets optræden og den faktiske forvaltningsvirksomhed (udførelsen af opgaverne). Borgerrådgiveren kan således ikke behandle klager over kommunens afgørelser eller klager over det politisk vedtagne serviceniveau.

 

Borgerrådgiverens vigtigste reaktionsmulighed består i at tilkendegive sin opfattelse i form af en udtalelse, herunder i givet fald kritisere, hvad der er sket og/eller henstille, at f.eks. sager tages op til fornyet behandling eller, at nærmere konkrete forhold udbedres.

 

Borgerrådgiveren udarbejder herudover en årsberetning til Borgerpræsentationen, hvor der peges på mere generelle problemstillinger i forhold til den kommunale virksomhed.

 

Opfølgning på Borgerrådgiverens kritik og henstillinger sker dels ved Borgerrepræsentationens, de stående udvalgs og forvaltningernes behandling af Borgerrådgiverens årsberetning, dels i de konkret sager.

 

Økonomiforvaltningens indstilling

Økonomiudvalget tiltrådte på mødet den 14. november 2006 (ØU 403/2006) en indstilling fra Økonomiforvaltningen om blandt andet at anbefale Borgerrepræsentationen at beslutte,

at Borgerrådgiveren med virkning fra 1. januar 2007 får udvidet sin kompetence med adgang til at iværksætte undersøgelser på eget initiativ (egen driftsfunktion), herunder

1.      adgang til at tage sager op af egen drift, når der må formodes at foreligge et principielt aspekt, eller såfremt der efter de foreliggende oplysninger må antages at være tale om grove eller væsentlige fejl,

 

2.      adgang til at gennemføre generelle undersøgelser af udvalgte forvaltningsområder efter samråd med Borgerrådgiverudvalget og

3.      adgang til som en stikprøvekontrol at foretage inspektion af institutioner eller virksomheder samt tjenestesteder, der hører under Borgerrepræsentationens virksomhed, og

at indstillingen om udvidelse af Borgerrådgiverens kompetence sendes i høring i Borgerrådgiverudvalget og de stående udvalg, således at udvalgenes høringssvar kan indgå ved Borgerrepræsentationens behandling af sagen.

 

Fristen for afgivelse af høringssvar er fastsat til den 8. december 2006.

Baggrunden for Økonomiforvaltningens indstilling er et behov for at sikre et uafhængigt tilsyn og en uafhængig behandling af klager over grove og væsentlige fejl på plejehjemsområdet og generelt i kommunen.

Indholdet i udvidelsen af Borgerrådgiverens kompetence

1. Adgang til at tage sager op af egen drift, når der må formodes at foreligge et principielt aspekt, eller såfremt der efter de foreliggende oplysninger må antages at være tale om grove eller væsentlige fejl

Udvidelse af Borgerrådgiverens kompetence giver mulighed for - blandt andet på baggrund af sager omtalt i medierne eller på baggrund af enkelte klager - at tage sager op af egen drift og indebærer bedre mulighed for, at grove og væsentlige mangler i eksempelvis plejen og omsorgen på kommunale institutioner samt mere principielle forhold i forbindelse med den kommunale sagsbehandling mv. vil blive undersøgt.

 

2. Adgang til at gennemføre generelle undersøgelser af udvalgte forvaltningsområder efter samråd med Borgerrådgiverudvalget.

Borgerrådgiverudvalget kan med hjemmel i udvalgets kommissorium til enhver tid pålægge Borgerrådgiveren at iværksætte nærmere undersøgelse af udvalgte forvaltningsområder.

Udvidelse af Borgerrådgiverens kompetence med en adgang til i samråd med Borgerrådgiverudvalget at foretage generelle undersøgelser legitimerer, at Borgerrådgiveren tager initiativ til at foreslå gennemførelse af større undersøgelser af udvalgte forvaltningsområder. 

 

3. Adgang til som en stikprøvekontrol at foretage inspektion af institutioner eller virksomheder samt tjenestesteder, der hører under Borgerrepræsentationens virksomhed

Inspektionerne vil blive gennemført som en stikprøvekontrol i en dybtgående form med efterfølgende udarbejdelse af en inspektionsrapport. Værdien af inspektionsvirksomheden ligger dels i en grundig undersøgelse af udvalgte institutioner og lign., dels i opfølgningen og vejledningen konkret og generelt i den efterfølgende inspektionsrapport.

Inspektionerne kan planlægges dels ud fra generelle kriterier om institutionernes karakter og betydning for borgerne, deres størrelse, beliggenhed og repræsentativitet mv., dels ud fra konkrete indikationer på utilfredsstillende forhold.

 

Udvidelsen af Borgerrådgiverens kompetence med en adgang til at foretage inspektioner gælder - i lighed med ordningen for Folketingets Ombudsmand - generelt for alle institutioner eller virksomheder samt tjenestesteder, der hører under Borgerrepræsentationens virksomhed.

 

Selvejende plejehjem med driftsoverenskomst med Københavns Kommune vil således være omfattet af Borgerrådgiverens egen drifts kompetence.

 

En inspektion gennemført af Borgerrådgiveren vil svare til Folketingets Ombudsmands inspektioner, ligesom vurderingsgrundlaget for Borgerrådgiveren vil være det samme som Ombudsmandens, nemlig skreven ret, god forvaltningsskik og overordnede humanitære eller medmenneskelige betragtninger. Hertil kommer Københavns Kommunes værdigrundlag.

 

Udkast til høringssvar

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller på baggrund af foranstående at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender vedlagte udkast til høringssvar.

Som det fremgår af udkastet indstilles det, at udvidelsen af Borgerrådgiverens kompetence anbefales, dog således at der forudsættes at ske en koordinering med anden tilsynsvirksomhed inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets område.

 

ØKONOMI

Udvidelsen af Borgerrådgiverens kompetence forudsættes ikke at medføre væsentligt forøgede administrative byrder for de respektive udvalgsområder.

 

MILJØVURDERING

Sagen er ikke omfattet af Sundheds- og Omsorgsudvalgets positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

HØRING

Ingen.

 

BILAG

1.      Udkast til høringssvar til Økonomiforvaltningen

2.      Høringsbrev af 15. november 2006 fra Økonomiforvaltningen bilagt indstillingen til Økonomiudvalget

 

 

Hanne Baastrup

 

/ Lars Matthiesen

 

 


 

Til top