Mødedato: 07.12.2006, kl. 15:00

Miljø- og arbejdsmiljøledelse i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen - implementering

Miljø- og arbejdsmiljøledelse i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen - implementering

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 7. december 2006

 

 

Sager til beslutning

 

3.      Miljø- og arbejdsmiljøledelse i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen - implementering

 

SOU 403/2006  J.nr. 58/2006

 

 

INDSTILLING

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager resultatet af afprøvning af standardkoncept for miljø- og arbejdsmiljøledelse i udvalgte enheder i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i efteråret 2006 til efterretning

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at indførelse af miljø- og arbejdsmiljøledelse i forvaltningens institutioner i løbet af 2007 og 2008 sker med udgangspunkt i det beskrevne standardkoncept.

 

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen vedtog på møde den 1. juni 2006, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen overfor Sundheds- og Omsorgsudvalget inden udgangen af 2006 skal redegøre for, hvordan forvaltningen inden udgangen af 2008 vil nå målet om at miljøcertificere forvaltningens institutioner (BR 347/06).

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede den 31. august 2006 (SOU 283/2006) at igangsætte afprøvning af et standardkoncept, og at erfaringerne med forsøget forelægges for udvalget i december 2006 sammen med de økonomiske konsekvenser, med henblik på implementering af miljø- og arbejdsmiljøledelse i alle forvaltningens institutioner i løbet af 2007 og 2008. 

 

Der er i løbet af efteråret 2006 sket en udvikling og afprøvning af konceptet med gode resultater. Standardkonceptet letter i væsentlig grad de enkelte enheders eget arbejde med at blive certificeret, ligesom den etablerede uddannelse med en mindre justering har vist sig egnet. Afprøvningen er også sket for at opnå et mere kvalificeret skøn over udgifter og timeforbrug forbundet med indførelse af miljø- og arbejdsmiljøledelse og efterfølgende certificering heraf. Udgifterne er skønnet til ca. 2000 kr. pr. enhed om året, og der vil pr. enhed være et ressourceforbrug ved selv indførelsen på 175-250 timer afhængig af enhedens størrelse, og hvor langt den enkelte enhed på forhånd er med at systematisere arbejdsmiljøarbejdet.  

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

 

Borgerrepræsentationen har med vedtagelsen af Agenda 21-planen tilkendegivet, at alle kommunens forvaltninger skal være miljøcertificerede inden udgangen af 2008.

 

Der er udviklet et standardkoncept for miljø- og arbejdsmiljøledelse af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens institutioner. Konceptet tager udgangspunkt i det standardmateriale, der allerede er udviklet og anvendt i kommunen, men er tilpasset de styrings- og kvalitetssikringssystemer, der anvendes i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, herunder Balanced Scorecard og kvalitetsstandarder. Konceptet er afprøvet af 5 enheder i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i efteråret 2006.

 

Ved udvikling og afprøvning af standardkonceptet har der været lagt vægt på at opbygge konceptet sådan, at mest muligt af papir-, kortlægnings-, registrerings- og dokumentationsarbejdet udføres centralt, så de enkelte enheder i så lille udstrækning som muligt belastes heraf. Standardkonceptet er derfor web-baseret, således at størstedelen af det skriftlige arbejde er lavet på forhånd og samlet, så det er tilgængeligt for alle på kknet.

 

Herudover består konceptet af et 25 timers uddannelsesforløb med rådgivning samt supplerende informationsmateriale. Uddannelsesforløbet er fordelt på 5 kursusgange, med ca. én måneds mellemrum, suppleret med hjemmeopgaver. Der deltager typisk 2-3 fra her enhed.

 

I tilknytning til standardkonceptet udarbejdes en vejledning og en let forståelig lokal folder, som beskriver, hvad den enkelte ansatte skal vide om systemet. De enkelte enheder modtager undervejs i forløbet konkret rådgivning fra Arbejdsmiljø København og fra Administrationscentrets miljøenhed til støtte for den enkelte enheds proces, og for at lette udbredelsen og forståelsen for miljø- og arbejdsmiljøledelsessystemet.

 

Erfaringerne med afprøvning af konceptet i pilotforsøget august til november 2006, har været gode.  Den skriftlige evaluering af uddannelsesforløbet og webkonceptet viser, at deltagerne har fået tilstrækkelig viden om deres ansvar og opgaver i ledelsessystemet om kommunens arbejdsmiljø- og miljøpolitikker samt hvilke krav deres arbejdsplads skal opfylde for at leve op til miljø- og arbejdsmiljøledelsesstandarderne. Håndbogen har vist sig at være brugbar i implementeringsforløbet.

 

Økonomiske konsekvenser

 

I pilotforsøget har tidsforbruget til uddannelse og implementering i den enkelte enhed varieret mellem 125 og 200 timer. Hertil skal lægges tiden til intern revision, ledelsens gennemgang og den eksterne audit. Tidsforbruget hertil anslås til ca. 50 timer pr. enhed. Alt i alt anslås tidsforbruget for implementering af miljø- og arbejdsmiljøledelsessystemet til at være mellem 175 og 250 timer, afhængig bl.a. af enhedens størrelse. Tidsforbruget svarer til erfaringerne fra andre af kommunens forvaltninger, der er i gang med at indføre miljøledelse.

 

Forvaltningens samlede direkte udgifter til certificeringen beløber sig til 250.000 kr. i 2007 og 400.000 kr. i 2008. Fra 2009 er der tale om årligt opfølgende audits, der anslås til 100.000 kr., dog 300.000 kr. hvert tredje år, hvor der er recertificering. Det svarer til en årlig gennemsnitlig udgift pr. enhed på 2000 kr.

Det er ved at blive undersøgt, om uddannelsesaktiviteterne i 2007 og 2008 kan etableres som AMU-kurser med deraf følgende økonomisk kompensation til den enkelte enhed.

I 2005 er der konverteret midler svarende til en fuldtidsstilling fra energipuljen til forvaltningerne til at indføre og drive miljøledelse. Det forventes at rådgivningsbehovet for 2007 og 2008 kan holdes inden for denne bevilling.

Plan for indførelse af miljø- og arbejdsmiljøledelse i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Miljø- og arbejdsmiljøledelsessystemet planlægges udrullet i Sundheds- og Omsorgsforvaltningens enheder med en opdeling i 3 blokke, hvor hver blok består af 2-3 geografiske områder. 2 blokke á 25-35 enheder starter i 2007 og den sidste blok i 2008, således at certificeringsforløbet kan være tilendebragt ved slutningen af 2008. Til hver blok er der planlagt uddannelsesforløb for de deltagende enheder. For de selvejende plejehjem er deltagelse frivillig.

 

Standardkonceptet, herunder uddannelsen, vil løbende blive justeret, baseret på de erfaringer, der indhøstes.

 

MILJØVURDERING

Indstillingen er miljøvurderet, da sagen er omfattet af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens positivliste. Til sagstypen er knyttet miljømålet "Alle forvaltninger i Københavns Kommune skal være miljøcertificeret inden udgangen af 2008". Afprøvningen af standardkonceptet har bidraget positivt til indfrielsen af dette mål, idet det på det korte sigt fører til en certificering af 5 enheder i forvaltningen og på det lange sigt understøtter implementeringen af miljøledelse på alle forvaltningens institutioner i 2007 og 2008, hvilket i særdeleshed vil medvirke til en opfyldelse af målet.

ØKONOMI

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens samlede direkte udgifter til certificeringen beløber sig til 250.000 kr. i 2007 og konteres på konto 4.62.88. Dertil skal lægges ressourceforbrug i den enkelte enhed i forbindelse med undervisning og implementering.

For 2008 anslås udgiften til 400.000 kr. Fra 2009 er der tale om årligt opfølgende revurderinger, der anslås til 100.000 kr., dog 300.000 kr. hvert tredje år, hvor der er recertificering.

Certificeringen svarer til en årlig gennemsnitlig udgift pr. enhed på 2.000 kr. over de første 5 år. Udgifterne vil blive afholdt indenfor de udmeldte bevillinger til Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil i 2007 og 2008 arbejde på at medarbejde på at uddannelsesaktiviteterne kan etableres som AMU-kurser med dertil følgende økonomisk kompensation til den enkelte enhed.

HØRING

Hovedarbejdsmiljøudvalg har på sit møde den 23. november 2006 tilsluttet sig projektet. Hovedsamarbejdsudvalg behandler projektet om miljø- og arbejdsmiljøledelse den 6. december 2006.

 

 

BILAG

Ingen

 

 

Lene Sillasen                                                                                     

                                                              / Kim Maskell

 


 

Til top