Mødedato: 07.12.2006, kl. 15:00

Status og plan for implementering af dosisdispensering i Københavns Kommune

Se alle bilag

Status og plan for implementering af dosisdispensering i Københavns Kommune

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 7. december 2006

 

 

Sager til efterretning

 

11.      Status og plan for implementering af dosisdispensering i Københavns Kommune

 

SOU 340/2006  J.nr. 41/2006

 

 

INDSTILLING

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status for Sundheds- og Omsorgsforvaltningens arbejde med implementering af dosisdispensering til efterretning.

 

 

RESUME

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har gennem de seneste år arbejdet på at implementere dosisdispensering med udgangspunkt i lovgivningen og Sundhedsstyrelsens anbefaling.

 

Dosisdispensering er en ordning, hvor apoteket ved hjælp af en maskine pakker medicinen til den enkelte borger. Denne form er en mere nøjagtig, sikker og hygiejnisk måde at ophælde medicin på end manuel medicindosering. Fordelene ved dosisdispensering er øget sikkerhed og kvalitet i medicinhåndteringen, mindre forbrug af tid til medicindosering, lavere udgifter til medicin for borgerne og mindre medicinaffald og spild.

 

Målet er, at alle plejehjemsbeboere er vurderede med henblik på dosisdispensering i løbet af 2007.  Det skønnes på baggrund af erfaringerne fra de plejehjem i Københavns Kommune, der allerede har implementeret dosisdispensering, at dosisdispensering vil være egnet hos minimum halvdelen af alle borgere på plejehjem.

 

Indførelse af dosisdispensering er tillige et af elementerne i den handleplan, som følger op på indstillingen "Bedre medicin til de ældre – kortlægning af medicinforbruget på plejehjemmene", som blev behandlet i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 23. november 2006.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Dosisdispensering

På baggrund af lovgivningen om dosisdispensering (2001) kom der i 2003 fra Lægemiddelstyrelsen en ny bekendtgørelse om dosisdispensering, som beskriver lovgrundlaget for dosisdispensering (Bekendtgørelse om dosisdispensering af lægemidler nr. 80 af 5. februar 2003).

 

Dosisdispensering er en ordning, hvor apoteket pakker den aftalte mængde medicin til den enkelte borger. Apoteket pakker medicinen maskinelt i dosispakker i den kronologiske rækkefølge, som medicinen skal tages. Maskinel pakning af medicin er en mere nøjagtig, sikker og hygiejnisk måde at ophælde medicin på end manuel medicindosering. Alle apoteker i Danmark er forpligtede til at fremskaffe og forhandle dosisdispenserede lægemidler. Ved dosisdispensering pakker apoteket billigste stykpris af et lægemiddel.

 

Fordelene ved dosisdispensering er øget sikkerhed og kvalitet i medicinhåndteringen, mindre forbrug af tid til medicindosering, lavere udgifter for den enkelte borger til medicin og mindre medicinaffald og spild. Sundheds- og Omsorgsforvaltningens informations- og vejledningsmateriale er vedlagt som bilag 4.

 

Dosisdispensering er egnet hos borgere, der

 

·        er i stabil medicinsk behandling gennem en til tre måneder

·        tager flere end tre lægemidler dagligt

·        tager tabletter og/eller kapsler

·        modtager hjælp til medicinindtagelse i eget hjem eller på plejehjem

·        allerede får doseret medicin.

 

Lægen vurderer og afgør, om dosisdispensering er egnet hos en borger. Hvis dosisdispensering er egnet hos en borger, er dosisdispensering kommunens tilbud til borgeren. 

 

Erfaringerne fra de plejehjem i Københavns Kommune, der allerede har implementeret dosisdispensering, viser, at implementeringen er tidskrævende, og at der ved anvendelse af dosisdispensering fortsat skal bruges tid til medicinhåndtering.

 

Det forventes dog, at der på sigt vil kunne spares tid ved indførelse af dosisdispense-ring, hvilket vil gøre det muligt at frigøre kompetencer til at varetage de stadig mere komplekse sygeplejeopgaver. 

 

Implementeringsplan

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har tilrettelagt arbejdet med implementering af dosisdispensering som et projekt. Fra projektets start har der været et tæt samarbejde med praktiserende læger og Apotekerforeningen samt udvalgte apoteker. Der er udarbejdet vejledningsmateriale og implementeringsredskaber til alle aktører og etableret en implementeringsgruppe med repræsentanter fra alle ældrekontorer for at forankre implementeringen i den enkelte bydel. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen monitorerer udbredelsen af dosisdispensering og udsender nyhedsbreve til ældrekontorerne 3 - 4 gange årligt.

 

Status for antallet af borgere, der får dosisdispenseret medicin, fremgår af figur 1.

 

Figur 1.

Antal personer, der får dosisdispenseret medicin i Københavns Kommune

År

Antal personer der får dosisdispenseret medicin

2001

261

2002

389

2003

738

2004

1243

2005

1431

 2006*

2124

    * Registeret antal ultimo oktober 2006, forventes at stige i resten af 2006.

 

 

Udover implementeringen på plejehjem er der flere steder i kommunen igangsat implementering af dosisdispensering i hjemmeplejen. I flere lokalområder er der opsat mål for, hvor mange af borgerne, der skal på dosisdispensering. Andre steder er der igangsat projekter med henblik på at implementere dosisdispensering.

 

Målet er, at alle plejehjemsbeboere er vurderede med henblik på dosisdispensering i løbet af 2007.  Det skønnes på baggrund af erfaringerne fra de plejehjem i Københavns Kommune, der allerede har implementeret dosisdispenserin g, at dosisdispensering vil være egnet hos minimum halvdelen af alle borgere på plejehjem.

 

 

Indførelse af dosisdispensering er tillige et af elementerne i den handleplan, som følger op på indstillingen "Bedre medicin til de ældre – kortlægning af medicinforbruget på plejehjemmene", som blev behandlet i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 23. november 2006.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Ved indførelsen af dosisdispensering i hjemmeplejen bevilliges der tid til information og vejledning af borgeren, den nødvendige kontakt til læge og apotek, samt opfølgning fra hjemmesygeplejen. 

 

Borgerens økonomi ved dosisdispensering

Ved dosisdispensering pakker apoteket altid den billigste medicin og alene den mængde, som borgeren skal have. Det betyder en mindre udgift til medicin, da man undgår at kassere medicin ved medicinændringer. Borgeren betaler for den medicin, der er i pakkerne og et gebyr for selve pakningen. Indenrigs- og Sundhedsministeriet fastsætter gebyret, der er 55,65 kr./uge (2006), før sygesikringstilskud.

 

Sygesikringen giver tilskud til dosisdispenseringsgebyret, når lægen har ordineret dosisdispensering. Hos de fleste borgere, der får dosisdispenseret medicin, vil mængden af medicinforbruget betyde, at borgeren opnår ca. 85 % tilskud fra Sygesikringen. I praksis bliver dosisdispenseringsgebyret for borgeren ca. 10 kr. pr. uge. Har borgeren helbredskort med højeste tilskudsprocent fra kommunen, bliver betalingen for dosisdispenseringsgebyret ca. 1,25 kr./uge.

 

HØRING

Ældrerådene er orienteret om planlægningen af implementering af dosisdispensering på et møde i september 2005.

 

H:S direktionen er orienteret om planlægningen af implementering af dosisdispensering i april 2006.

 

Indstillingen har været sendt i høring.

 

Der er modtaget høringssvar fra Ældrerådene og Ældresagen. Begge er positive over for dosisdispensering, og Ældresagen mener, at dosisdispenseringsgebyret er en ekstra udgift, der bør dækkes af offentlige kasser.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at den beskedne udgift til dosisdispenseringsgebyret ikke i det lange løb betyder, at borgeren får en merudgift. Besparelsen ved altid at få ophældt den billigste medicin og ikke at skulle kassere medicin, når ordinationen ændres, opvejer den lille egenbetaling.

 

Resume af høringssvarene med Sundheds- og Omsorgsforvaltningens kommentarer er vedlagt som bilag 2. De enkelte høringssvar er vedlagt i kopi som bilag 3.

 

BILAG

 

Bilag 1: Liste over indkomne høringssvar

Bilag 2: Resume af høringssvarene med Sundheds- og Omsorgsforvaltningens kommentarer

Bilag 3: Kopi af høringssvarene

Bilag 4: Sundheds- og Omsorgsforvaltningens informations- og vejledningsmateriale om dosisdispensering

 

 

Lene Sillasen

                                                                                                                                                                                                    / Lars Bo Bülow

 


 

Til top