Revisionsprotokollat nr. 10/2002 vedrørende økonomistyringen på plejehjemmene
Revisionsprotokollat nr. 10/2002 vedrørende økonomistyringen på plejehjemmene
Sundheds- og Omsorgsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde torsdag den 7. august 2003
6. Revisionsprotokollat nr. 10/2002 vedrørende økonomistyringen på plejehjemmene
SOU 201/2003 J.nr. J. nr. 23/2003
INDSTILLING OG BESLUTNING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager vedlagte revisionsprotokollat om økonomistyringen på Sundhedsforvaltningens plejehjem til efterretning.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 7. august 2003
Sundheds- og Omsorgsudvalget tog revisionsprotokollatet om økonomistyringen på plejehjemsområdet til efterretning.
RESUME
Revisionsdirektoratet har undersøgt plejehjemmenes økonomistyring i forhold til de af Økonomiforvaltningen fastlagte 5 faser:
- Udarbejdelsen af vision, målsætninger, mål og resultatkrav
- Budgetlægningen
- Styringen i årets løb
- Regnskabsaflægningen
- Den efterfølgende vurdering af målopfyldelsen og evaluering
I forbindelse med undersøgelsen af første fase af økonomistyringen er det Revisionsdirektoratets opfattelse, at Sundhedsforvaltningen er forholdsvis langt med implementeringen af målstyring i forhold til andre steder i kommunen. Revisionsdirektoratet bemærker endvidere, at der er stor variation i kvaliteten af målstyring på plejehjemmene. Derudover har direktoratet bemærket, at der er et mindre antal plejehjem der ikke har udarbejdet målsætninger. Endelig tilslutter Revisionsdirektoratet sig Sundhedsforvaltningens fremtidige brug af kontrakter og Balanced Scorecard.
Ved indførslen af de nye styringsværktøjer i hele forvaltningen kombineret med etableringen af ældrekontorerne har Sundhedsforvaltningen fået mulighed for at styrke dialogen mellem udførerled og administrativt led. Derved vil der blive opstillet løsningsmodeller for de tilbagevendende problemer med de 5-10 plejehjem, der skal sikre at også disse plejehjem får styrket mål- og økonomistyringen.
I forhold til økonomistyringens anden fase vedrørende budgetlægning bemærker Revisionsdirektoratet, at der har været stor utilfredshed med den tidligere budgetmodel. Derudover finder Revisionsdirektoratet, at plejehjemmene i højere grad bør inddrage personale og eventuelt beboere og pårørende i budgetprocessen. Sundhedsforvaltningen vil udarbejde retningslinier vedr. dette punkt, således at personale og beboere sikres bedre information og i sidste ende indflydelse på budgettets fordeling på hver enkelt institution.
I forhold til styringen i årets løb beklager Revisionsdirektoratet, at 5-10 plejehjem ikke foretager alle de månedlige budgetopfølgninger. Derudover er det ikke alle plejehjem, der foretager opfølgninger på målsætninger, hvilket er en forudsætning for styringsværktøjernes anvendelighed. Der henvises til kommentarer vedr. udarbejdelse af vision, målsætninger etc.
Vedrørende fasen om regnskabsaflæggelsen finder Revisionsdirektoratet det beklageligt, at de selvejende institutioners regnskab ikke bliver formelt godkendt. Derudover beklager direktoratet manglende kommunale kasse- og beholdningseftersyn.
Sundhedsforvaltningen har iværksat arbejdet med at løse problemet vedr. finansposter, således at Sundhedsforvaltningens formelle godkendelse af selvejende institutioners regnskaber kan finde sted. Med hensyn til manglende kasse- og beholdningseftersyn har Sundhedsforvaltningen løbende foretaget elektroniske kasseeftersyn i 2002. For 2003 har forvaltningen udarbejdet besøgsplan, således at alle plejehjem under forvaltningen får foretaget uanmeldte kasse- og beholdningseftersyn.
Om plejehjemmenes vurdering af målopfyldelse og evaluering konstateres, at næsten alle plejehjem foretager vurdering og evaluering i forhold til forbrug. Derudover foretager hovedparten af plejehjemmene en vurdering og evaluering med hensyn til målopfyldelse. Revisionsdirektoratet har ingen yderligere bemærkninger til Sundhedsforvaltningens økonomiske tilsyn med plejehjemmene.
Afslutningsvis bemærker Revisionsdirektoratet, at der generelt er et højt kvalitetsniveau i økonomistyringen på plejehjemmene. Dog er der 5-10 plejehjem, der adskiller sig med hensyn til den beskrevne cyklus. Det henstilles til Sundhedsforvaltningen, at der drages omsorg for, at de berørte plejehjem lever op til de foreskrevne krav og standarder.
Det er Sundhedsforvaltningens intention at leve op til de foreskrevne henvisninger og anbefalinger fra Revisionsdirektoratet. Dette vil først og fremmest ske ved yderligere udbredelse af styringsværktøjerne kontrakter og Balanced Scorecard, endelig etableringen af ældrekontorer og administrationscenter, samt den endelige implementering af BUM på plejehjem.