Mødedato: 07.08.2003, kl. 15:00

Høring om miljøpolitik i Københavns Kommune

Høring om miljøpolitik i Københavns Kommune

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 7. august 2003

 

15. Høring om miljøpolitik i Københavns Kommune

SOU 194/2001 J.nr. 32/2001

 

INDSTILLING

Sundhedsfovaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at nærværende indstilling fremsendes som høringssvar til Miljø- og Forsyningsudvalget om "Miljøpolitik for København".

 

RESUME

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har i samarbejde med de øvrige forvaltninger udarbejdet et forslag til miljøpolitik for Københavns Kommune. Forslaget har tidligere (december 2002) været i høring i de øvrige forvaltninger. Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede herefter på møde den 12. maj 2003 (MFU 106/2003) at sende "Miljøpolitik for København" i høring i de øvrige udvalg. Svarfristen er den 15. august 2003.

Formålet med "Miljøpolitik for København" er at opstille en fælles ramme for miljøarbejdet i København og for arbejdet med miljøcertificering. Miljøpolitikken sammenfatter de forpligtelser, som forvaltninger og institutioner i forvejen er underlagt i henhold til Dogme 2000 og andre kommunale mål og beslutninger.

Sundhedsforvaltningen støtter i princippet miljøpolitikken. Sundhedsforvaltningen ønsker dog samtidig at pointere, at den praktiske implementering af flere af miljøpolitikkens mål vil kræve en omprioritering af forvaltningens ressourcer. En sådan omprioritering skal ses i forhold til forvaltningens øvrige forpligtigelser og prioriteringer, hvorfor det må forventes at blive vanskeligt at opnå disse mål.

Dette gælder specielt to forhold, som Sundhedsforvaltningen påpegede i sit høringssvar i december 2002:

  • Kravet, der er fastsat i Dogme 2000, om at 75% af kommunens fødevareforbrug skal være økologisk. Sundhedsforvaltningen har fra økologiprojekter på to plejehjem erfaring med, at omlægning til økologisk drift medfører merudgifter.
  • Målet om at opbygge miljøkompetence hos medarbejderne. Implementeringen af dette mål bør ses i forhold til forvaltningernes samlede ressourcer til kompetenceudvikling.

Sundhedsfovaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at nærværende indstilling fremsendes som høringssvar til Miljø- og Forsyningsudvalget om "Miljøpolitik for København".

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Med henblik på at skabe en samlet miljøpolitik for Københavns Kommune, som de enkelte forvaltninger og institutioner kan indpasse egne miljøpolitikker under, har Miljø- og Forsyningsforvaltningen i samarbejde med de øvrige forvaltninger udarbejdet forslaget "Miljøpolitik for København" (se bilag). Forslaget har tidligere (december 2002) været sendt i høring i de øvrige forvaltninger, og er herefter blevet drøftet og revideret i en arbejdsgruppe med politikere og embedsmænd fra Miljø- og Forsyningsudvalget og -forvaltningen. Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede på møde den 12. maj 2003 (MFU 106/2003 – se bilag for indstilling og beslutningsprotokol) at sende "Miljøpolitik for København" i høring i de øvrige udvalg. Svarfristen er den 15. august 2003.

Formål

Formålet med "Miljøpolitik for København er at opstille en fælles ramme for miljøarbejdet i København og for arbejdet med miljøcertificering.

Indhold

Miljøpolitikken sammenfatter de forpligtelser, som forvaltninger og institutioner i forvejen er underlagt i henhold til det forpligtende Dogme 2000 samarbejde, som København indtrådte i juni 2001, samt andre kommunale mål og beslutninger.

Miljøpolitikken er opbygget i to dele. Dels en overordnet del med visionen om, at udviklingen i København skal ske på et bæredygtigt grundlag, og dels en mere konkret del, som indeholder retningslinier for, hvad København som kommune vil gøre for at fremme bæredygtighed. Miljøpolitikken dækker således hele kommunen og gælder for alle kommunens forvaltninger og institutioner.

Kommentarer til "Miljøpolitik for København"

Sundhedsforvaltningen støtter i princippet miljøpolitikken. Sundhedsforvaltningen ønsker dog samtidig at pointere, at den praktiske implementering af flere af miljøpolitikkens mål vil kræve en omprioritering af ressourcer. En sådan omprioritering skal ses i forhold til forvaltningens øvrige forpligtigelser og prioriteringer, hvorfor det må forventes at blive vanskeligt at opnå disse mål.

Dette gælder specielt to forhold, som Sundhedsforvaltningen påpegede i sit høringssvar i december 2002:

  • Kravet, der er fastsat i Dogme 2000, om at en større del (75%) af kommunens fødevareforbrug skal være økologisk, vil medføre merudgifter til Sundhedsforvaltningens produktion af mad til ældre. Sundhedsforvaltningen har kørt økologiprojekter på to plejehjem, og det er erfaringen herfra, at omlægning til økologisk drift medfører merudgifter både til indkøb, til selve omlægningsprocessen og til uddannelse af personale. Det skal dog tilføjes, at kravet om, at 75% af kommunens fødevareforbrug skal være økologisk, ikke er nævnt specifikt i miljøpolitikken men er et mål i "Dogme 2000", som miljøpolitikken refererer til.
  • Målet om at opbygge miljøkompetence hos medarbejderne. Implementeringen af dette mål bør ses i forhold til forvaltningens samlede ressourcer til kompetenceudvikling.

Sundhedsfovaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at nærværende indstilling fremsendes som høringssvar til Miljø- og Forsyningsudvalget om "Miljøpolitik for København".

MILJØVURDERING

Høringssvar til Miljø- og Forsyningsudvalget om "Miljøpolitik for København" vurderes ikke at have miljømæssige konsekvenser. Dog kan implementeringen af selve miljøpolitikken på længere sigt have en positiv effekt på miljøet.

ØKONOMI

H&osla sh;ringssvar til Miljø- og Forsyningsudvalget om "Miljøpolitik for København" vurderes ikke at have økonomiske konsekvenser. En implementering af miljøpolitikken vil dog kræve økonomiske omprioriteringer.

HØRING

-

BILAG

Bilag: Materiale vedr. høring indeholdende

    • Brev angående høring
    • Beslutningsprotokol MFU 106/2003
    • Indstilling til Miljø- og Forsyningsudvalgsmøde den 12. maj 2003 om "Miljøpolitik for København"
    • "Miljøpolitik for København"
    • Notat, Uddybning af miljøpolitik for København

 

Ib Haurum

/Jens Egsgaard

 

 

Til top