Mødedato: 07.06.2007, kl. 14:00

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens internationale handlingsplan 2007- 2009

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens internationale handlingsplan 2007- 2009

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 7. juni 2007

 

 

8.      Sundheds- og Omsorgsforvaltningens internationale handlingsplan 2007- 2009

 

SOU 150/2007  J.nr. 38/2003

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal beslutte, om det vil godkende Sundheds- og Omsorgsforvaltningens internationale handlingsplan 2007-2009

 

Beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forslag til international handlingsplan for Sundheds- og Omsorgforvaltningen 2007-2009.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 7. juni 2007

Udvalget godkendte den internationale handlingsplan med en bemærkning om, at udvalget ønsker en årlig status.

 

 

Problemstilling

Københavns Kommunes internationale strategi pålægger hvert fagudvalg at vedtage en international handlingsplan, der konkretiserer den internationale strategi. Første generation af handlingsplaner blev udarbejdet for perioden 2004-2006. I løbet af vinteren 06/07 har fagforvaltningerne udarbejdet anden generation af internationale handlings­planer gældende fra 2007-2009.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltninger fremlægger forslag til Sundheds- og Omsorgsforvaltningens internationale handlingsplan 2007-2009, som Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende. Aktiviteterne i den internationale handlingsplan afholdes indenfor rammerne af forvaltningens budget.

 

Løsning

I overensstemmelse med Københavns Kommunes Internationale Strategi er målsætningen for udbyttet af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens internationale arbejde; læring, indflydelse og vækst.

 

Den internationale handlingsplan 2007-2009 har fokus på fem fokusområder, hvor Sundheds- og Omsorgsudvalget og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen dels har et læringsperspektiv og dels har mulighed for at brande området. Fokusområderne er:

 

·        Sundhedsfremme og forebyggelse 

·        Sammenhængende patientforløb med fokus på rehabilitering af kroniske syge

·        Branding af ældreområdet

·        Demensområdet

·        Det multietniske samfund med fokus på ældre med etnisk minoritetsbaggrund.

 

Hvert fokusområde indeholder en række målsætninger, der konkretiserer forvaltningens internationale arbejde indenfor området.

 

 

Fokusområde

 

 

Målsætninger

Sundhedsfremme og forebyggelse

1.         Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil arbejde aktivt for at leve op til forpligtelserne i Fase 4 af WHO's sundhedsprogram "Sundhed for alle i det 21. århundrede".

 

2.         Sundheds- og Omsorgforvaltningen vil holde sig ajour med den nyeste internationale viden på sundhedsfremme- og forbyggelsesområdet og bygge videre på internationale erfaringer i udviklingen af tilbud af sundhedsfremmende og forebyggende indsatser.

 

3.         Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil markedsføre København som sund by for alle borgere ved at placere København i første række på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Sammenhængende patientforløb med fokus på rehabilitering af kroniske syge

 

1.         Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil bygge på internationale erfaringer ved udvikling af sammenhængende patientforløb ved kroniske sygdomme.

 

2.         Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil markedsføre København som en by, der tilbyder vidensbaserede og nytænkende tilbud til borgere med kronisk sygdom.

 

3.         Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil indgå i internationalt samarbejde om programmer til rehabilitering af borgere med kronisk sygdom.

 

Branding af

ældreområdet

1.      Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil profilere forskningsenheden på plejecentret Sølund på europæisk plan samt sikre, at resultaterne formidles internationalt.

 

2.      Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil arbejde på, at Københavns Kommunes satsning på kompetenceudvikling af personalet på ældreområdet og klippekortmodellen bliver kendt internationalt.

 

3.      Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil tage initiativ til national og international videndeling og erfaringsudveksling om, hvordan civilsamfundet kan inddrages i løsning af opgaver indenfor ældreområdet.

Demensområdet

 

1.         Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil holde sig ajour med den nyeste internationale viden på demensområdet og benytte internationale erfaringer i arbejdet med den videre udvikling af demensindsatserne.

 

2.         Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil arbejde på at brande København som førende på demensområdet i Europa.

 

3.         Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil udvikle koncept for venskabsbyer på demensområdet mhp. videndeling og erfaringsudveksling.

Ældre med etnisk minoritetsbaggrund

 

1.         Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil indhente og gøre brug af internationale erfaringer og viden om pleje og omsorg for ældre med etnisk minoritetsbag­grund herunder kompetenceudvikling af personalet, der varetager opgaven.

 

2.         Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil indgå i forskningsprojekter på tværs af landegrænser med henblik på erfaringsbaserede udviklingstiltag for ældre med etnisk minoritetsbaggrund.

 

Målsætningerne udmøntes i konkrete aktiviteter i 'International aktivitetsplan', og forvaltningen sikre facilitering, koordinering og formidling af internationale aktiviteter jf. bilag 1 i Sundheds- og Omsorgsforvaltningens internationale handlingsplan 2007-2009.

 

Økonomi

Det internationale arbejde skal integreres i de aktiviteter, der er skitseret i forvaltningens og de enkelte forvaltningsenheders virksomhedsplaner. Den internationale handlingsplan skal realiseres inden for rammerne af disse aktiviteter uden ekstra tilførsel af ressourcer. Som udgangspunkt afsætter Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ressourcer til internationale aktiviteter i overensstemmelse med den nuværende praksis.

 

Videre proces

Den internationale koordinator har ansvar for rapportering af status til Sundheds- og Omsorgsudvalget. Afrapportering vil ske ultimo 2009. Statusrapporten skal have særligt fokus på vurdering af målopfyldelsen på hvert af handlingsplanens fokusområder.

 

I henhold til Borgerrepræsentationens beslutning om Københavns Kommunes Internationale Strategi skal Økonomiforvaltningen udarbejde en årlig statusrapport til Økonomiudvalget. Desuden forventes Økonomiudvalget at evaluere implementeringen og virkningen af den internationale strategi og forvaltningernes handlingsplaner ved udgangen af strategiperioden 2007-2009.

 

Bilag

1. Sundheds- og Omsorgsforvaltningens internationale handlingsplan 2007-2009

 

         Anne Mette Fugleholm

                                                         /Jens Egsgaard

 


 

Til top