Mødedato: 07.06.2007, kl. 14:00

Tyverier i plejeboliger og i hjemmeplejen

Tyverier i plejeboliger og i hjemmeplejen

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 7. juni 2007

 

 

10.      Tyverier i plejeboliger og i hjemmeplejen

 

SOU 153/2007  J.nr. 65/2006

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Til orientering forelægger Sundheds- og Omsorgsforvaltningen en redegørelse om tyverier fra beboere i plejeboliger og borgere tilknyttet hjemmeplejen.

 

Beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om tyverier i plejeboliger og i hjemmeplejen i 2005 og 2006 til efterretning,

2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget beslutter, at redegørelsen om tyverier fra 2008 og fremover indgår som en del af afrapporteringen i Sundheds- og Omsorgsforvaltningens årsrapport.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning på mødet den 7. juni 2007

Udvalget tog første at til efterretning og godkendte andet at.

 

 

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget har besluttet (SOU 131/2003), at udvalget årligt får en redegørelse om tyverier fra beboere på plejehjem, plejeboliger og beskyttede boliger og fra borgere tilknyttet hjemmeplejen.

Denne indstilling er baseret på oplysningerne i vedlagte bilag 1,2 og 3. 

Antal tyverier*

2003

2004

2005

2006

I plejeboliger

73

66

74

43

I hjemmeplejen

  3

17

10

20

I alt

76

83

84

63

*Der er tale om anmeldte tyverier, hvoraf meget få bliver opklaret.

I perioden 2005 - 2006 er der rejst tiltale mod en enkelt medarbejder, som blev kendt skyldig i to forhold.

Set i lyset af antal medarbejdere i forvaltningen og antal borgere, der modtager ydelser er antallet af tyverier meget beskedent.

 

Løsning

Det er forvaltningens opfattelse, at det ikke er muligt at sikre alle beboere i plejeboliger og borgere, der modtager hjemmehjælp mod, at de kan blive udsat for tyveri. For begge parter gælder, at der er tale om borgernes eget hjem, og de kan naturligvis give andre end Sundheds- og Omsorgsforvaltningens medarbejdere adgang til hjemmet.

Samtidig må det erkendes, at disse borgere er særligt udsatte, fordi de er afhængige af andres hjælp og fx på plejehjemmene typisk ikke har mulighed for at låse døren.

 

Institutionerne og hjemmeplejen vejleder om forhold, der kan medvirke til at imødegå tyverier, ligesom der er faste retningslinier for de ansattes omgang med beboernes pengesager mm. Endvidere er der udarbejdet en vejledning til lederne om, hvordan de skal bistå og håndtere de tilfælde, hvor en borger har været udsat for tyveri.

 

En borger, der har været udsat for tyveri opfordres til/eventuelt bistås med, at melde det til politiet. Hvis ledelsen har en begrundet mistanke til en ansat, vil der også ske anmeldelse til politiet, selvom borgeren ikke ønsker at medvirke til dette.

Det må erkendes, at mange af tyverisagerne vedrører mindre kontantbeløb, som er vanskelige at efterforske for politiet, ligesom den omstændighed, at der ofte har været flere personer, der kan have haft adgang til hjemmet gør det meget svært at bevise, hvem der har begået tyverierne.

 

I forhold til imødegåelse af tyverier fra ansatte er der udarbejdet retningslinier for brug af straffeattester, ligesom forvaltningen har betydeligt fokus på kvalificeret rekruttering blandt andet ved opfordring til konsekvent brug af referencer fra tidligere arbejdsgivere.

 

Blandt de indberettede tyverisager for 2005 og 2006 var der er enkelt medarbejder, der blev dømt for 2 forhold. I betragtning af det meget store antal ansatte i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, der kommer i borgernes hjem har forvaltningen en tro på, at de forebyggende initiativer er medvirkende til det beskedne antal.

 

Forvaltningen har fortsat fokus på indsatsen og der pågår aktuelt en revision af den eksisterende vejledning "Beboere, klienter og pengesager", der bl.a. beskriver procedurer for personalets håndtering af borgeres pengesager, herunder samarbejde med mulige pårørende/værger samt retningslinjer for håndtering af de situationer, hvor en borger mener at have været udsat for tyveri og/eller tyveri konstateres på anden vis.

 

Den nye udgave af vejledningen forventes færdig i 1. halvår af 2007.

 

For at forbedre dokumentation og opfølgning samt forvaltningens mulighed for at støtte og vejlede bliver det nu overfor institutioner og hjemmepleje præciseret, at indberetning om tyveri skal ske snarest muligt efter at hændelsen er konstateret.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for Sundheds- og Omsorgsudvalget.

 

Videre proces

En orientering om udviklingen i antallet af tyverier i 2007 vil blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget i 2. kvartal 2008.

 

Bilag

Bilag 1: Notat om indberetningerne for 2005 og 2006.

Bilag 2: Indberetninger for 2006.

Bilag 3: Indberetninger for 2005.

 

        

Hanne Baastrup

                                                         /Lars Matthiesen

 


 

Til top