Mødedato: 07.06.2007, kl. 14:00

Redegørelse for integrationsindsatsen

Se alle bilag

Redegørelse for integrationsindsatsen

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 7. juni 2007

 

 

7.      Redegørelse for integrationsindsatsen

 

SOU 149/2007  J.nr. 26/2007

 

 

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal tage stilling til forvaltningens forslag til budgetredegørelse for integrationsindsatsen.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Sundheds – og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetredegørelse for integrationsindsatsen (bilag 1).

 

 

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 14. juni 2006 Københavns Kommunes Integrationspolitik.

 

For at følge tilstanden på integrationsområdet skal hver fagforvaltning redegøre for sin integrationsindsats, herunder gøre status i forhold til de opsatte mål i integrationspolitikken. Den særskilte indberetning skal give et overblik over integrationsmål i det kommende budgetår forud for budgetforhandlingerne. Dette for at sikre opfølgning på fagudvalgenes målopfyldelse og ressourceforbrug på integrationsområdet i forhold til de opstillede mål i integrationspolitikken. Budgetredegørelsen skal fremsendes til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

 

Budgetredegørelserne for integrationsindsatsen skal således være et redskab for de politiske udvalg til at op-, om- eller nedprioritere kommunens integrationsindsats i forbindelse med forhandlingerne om budgetterne.

 

Løsning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har udarbejdet et forslag til en budgetredegørelse på integrationsområdet (bilag 1), hvori der redegøres for:

 

1.      Status for opfyldelse af de overordnede mål i integrationspolitikken.

2.      Status på integrationsindsatser fra budget 2007 og frem, der bidrager til at nå målene i integrationspolitikken.

3.      Økonomisk oversigt i forhold til integrationsprojekter.

 

Ad 1) Sundheds- og Omsorgsforvaltningen beskæftiger sig med to af de overordnede mål i integrationspolitikken. Et primært mål på sundhedsområdet og et mål på beskæftigelsesområdet.

 

De to mål er formuleret som følger:

 

·        Forskellene i etniske danskeres og indvandreres sundhedstilstand skal udlignes.

·        I perioden til og med år 2010 skal andelen af beskæftigede indvandrere øges med 10 procentpoint til ca. 57 %.

 

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har udviklet et integrationsbarometer med baselinemålinger på integrationsområdet. Baselinemålingerne benyttes til at vurdere, hvorvidt målet er opfyldt. Nedenfor er vist målinger for sundhedsområdet.

 

 

Nr.

Indikator

 

Baselinemåling forår 2007

Succeskriterium

Politiske mål

1

Andel indvandrere/efterkommere med bopæl i København, der ryger dagligt

28 %

Andel skal falde

 

 

 

Forskellene i etniske danskeres og indvandreres/

efterkommeres sundheds-tilstand skal udlignes

2

Andel indvandrere/efterkommere i København, der har et positivt selvvurderet helbred

80 %

Andel skal stige

3

Andel indvandrere /efterkommere i København, der føler sig uønsket alene

20 %

Andel skal falde

 

Sammenlignes ovenstående baselinemålinger med tilsvarende data vedrørende etniske danskere, konstateres at målet om udligning i forskelle på sundhedsområdet tilnærmelsesvis er nået for rygning og positivt selvvurderet helbred. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er usikre på, om de opgjorte tal i integrationsbarometret giver et retvisende billede af sundhedstilstanden blandt de etniske minoriteter. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejdede i 2005 en sundhedsprofil for tyrkiske statsborgere. Denne undersøgelse viste, at der er markant flere tyrkiske københavnere, der ryger sammenlignet med københavnere generelt. Ved kun at oplyse et samlet gennemsnit for alle etniske minoritetsgrupper, er der risiko for at overse store variationer mellem de etniske minoritetsgruppers sundhedstilstand. Eksempelvis er der stor variation i andelen af rygere blandt forskellige etniske minoritetsgrupper (jf. bilag 1).

 

Der eksisterer kun relativt få undersøgelser vedrørende etniske minoriteters sundhedstilstand i Danmark, hvorfor det anbefales at følge op på resultatet af en ny undersøgelse om etniske minoriteters sundhed og livsstil i begyndelsen af 2008. Undersøgelsen udføres af Københavns Kommune, Odense Kommune og Århus Kommune sammen med tre regioner og Sundhedsstyrelsen (bilag 2).

 

I forbindelse med statusvurderingen gøres opmærksom på, at med Sundheds- og Omsorgsforvaltningens nuværende indsatser på integrationsområdet, er det ikke muligt at opnå det ambitiøse mål om en højere grad af udligning i sundhedstilstanden. En mere realistisk målopfyldelse hænger tæt sammen med en eventuel realisering af handleplanen for etniske minoriteters sundhed i Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2006 - 2010. I handleplanen for etniske minoriteter foreslås en lang række indsatser der kan medvirke til at forbedre sundhedstilstanden blandt både børn, voksne og ældre. Sundhedspolitikken afventer resultatet af de kommende budgetforhandlinger i Borgerrepræsentationen.   

 

Med hensyn til status på målopfyldelse vedrørende andel af beskæftigede indvandrere oplyses, at 12 % af medarbejderne i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har en anden etnisk baggrund end dansk. Et tal der hurtigt stiger og antages at stige fremover. På nogle arbejdspladser i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er der op mod 20 – 25 % med anden etniske oprindelse end dansk. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen bidrager således til opfyldelse af målet på beskæftigelsesområdet.

 

Generelt anbefaler Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at integrationsbarometrets målinger i de kommende år opgøres på etniske minoritetsgrupper - herunder kønsopdelt, således at barometret bliver et reelt styringsredskab for integrationsindsatsen.

 

Ad 2) Status på enkelte indsatser på integrationsområdet fremgår af statusskemaerne i bilag 1. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har en lang række indsatser der alene retter sig mod flygtninge, indvandrere og efterkommere. I et forsøg på at skabe overblik over indsatsernes status samles flere indsatser i et skema. Der er seks statusskemaer:

 

1.      Status på sundhedsfremme og forebyggelse blandt etniske børn og unge fra de etniske minoriteter.

2.      Status på sundhedsfremme og forebyggelse for voksne fra de etniske minoriteter.

3.      Status for sundhedsfremme og forebyggelse blandt ældre fra de etniske minoriteter.

4.      Status på indsats over for etniske minoriteter på Sundhedscenter Nørrebro

5.      Status på Sundhed på dit sprog – et korps af sundhedsformidlere

6.      Status vedr. flere etniske minoriteter i SUF-regi

 

Ad 3) Sundheds- og Omsorgsforvaltningen anvender ca. 9,4 mio. kr. på integrationsområdet i 2007. I bilag 1 vises en økonomisk oversigt med estimerede fremskrivninger på integrationsindsatser frem til 2010. Det bemærkes, at opgørelsen alene har medtaget indsatser dedikeret flygtninge, indvandrere og efterkommere.

 

Økonomi

Der er ingen umiddelbare økonomiske konsekvenser knyttet til denne indstilling. Økonomien vedrørende indsatser dedikeret flygtninge, indvandrere og efterkommere er beskrevet under ovenstående punkt 3.

 

Videre proces

Fagforvaltningernes budgetredegørelser på integrationsområdet skal danne udgangspunkt for Københavns Kommunes statusrapport på integrationsområdet, som forelægges Borgerrepræsentationen i august 2007.

 

Bilag

1.      Udkast til Sundheds- og Omsorgsudvalget budgetredegørelse for integrationsindsatsen

2.      Folder om ny undersøgelse af etniske minoriteters sundhed og livsstil

3.      Følgebrev vedrørende budgetredegørelse for integrationsindsatsen

4.      Retningslinier for fagudvalgenes budgetredegørelser for integrationsindsatsen

 

 

 

         Lene Sillasen                                 

                                                                  /Jens Egsgaard

 


 

Til top