Redegørelse vedr. forstærket indsats over for risikogrupper på Vesterbro i relation til kønssygdomme (Indstillingen er udsendt med dagsordenen for mødet den 23. april 2001)
Redegørelse vedr. forstærket indsats over for risikogrupper på Vesterbro i relation til kønssygdomme (Indstillingen er udsendt med dagsordenen for mødet den 23. april 2001)
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 7. maj 2001
9. Redegørelse vedr. forstærket indsats over for risikogrupper på Vesterbro i relation til kønssygdomme (Indstillingen er udsendt med dagsordenen for mødet den 23. april 2001)
SOU 149/2001 J.nr. 12/2001
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager redegørelsen fra H:S om en forstærket indsats over for risikogrupper på Vesterbro i relation til kønssygdomme til efterretning
at Sundheds- og Omsorgsudvalget behandler sagen, når der foreligger en konkret plan for den forstærkede indsats
RESUME
Borgerrepræsentationen har på møde den 1. marts 2001 behandlet to medlemsforslag om at genåbne klinikken på Rudolph Bergs Hospital stillet af Dansk Folkeparti og Solidarisk Alternativ.
På mødet stillede Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten ændringsforslaget, at "Borgerrepræsentationen tilslutter sig H:S Bestyrelsens beslutning om at iværksætte en fornyet og forstærket indsats overfor specielle risikogrupper på Vesterbro, og at der udarbejdes en redegørelse vedrørende øgede muligheder for en tilstedeværelse i området.
Borgerrepræsentationen tilsluttede sig ændringsforslaget. Det blev videre besluttet at forelægge redegørelsen til behandling i Sundheds- og Omsorgsudvalget.
H:S har efterfølgende udarbejdet redegørelse om en forstærket indsats overfor risikogrupper på Vesterbro i relation til kønssygdomme. Det er besluttet snarest muligt at afholde et seminar, hvor relevante organisationer og institutioner med kendskab til miljøet inddrages i arbejdet med at udarbejde en konkret plan for den forstærkede indsats.
SAGSBESKRIVELSE
Borgerrepræsentationen har på møde den 1. marts 2001 behandlet to samstemmende forslag om genåbningen af klinikken på Rudolph Bergs Hospital stillet af henholdsvis Lars Hutters (L) og medlemmerne fra Dansk Folkeparti Louise Frevert, Peter Skaarup, Poul Nielsen, Birthe Nødgaard, Karin Storgaard (O) samt Aage Pedersen.
"Borgerrepræsentationen anmoder H:S om at genetablere klinik for kønssygdomme på Rudolph Berghs Hospital eller på andet centralt område på Vesterbro." Forslaget blev nedstemt.
På mødet stillede Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten ændringsforslaget, at "Borgerrepræsentationen tilslutter sig H:S Bestyrelsens beslutning om at iværksætte en fornyet og forstærket indsats overfor specielle risikogrupper på Vesterbro, og at der udarbejdes en redegørelse vedrørende øgede muligheder for en tilstedeværelse i området, herunder samarbejde med relevante organisationer og institutioner, bl.a. distriktscentre under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i Københavns Kommune."
Borgerrepræsentationen tilsluttede sig ændringsforslaget. Det blev videre besluttet at forelægge redegørelsen til behandling i Sundheds- og Omsorgsudvalget senest 30. april d.å.
H:S Bestyrelsen og Borgerrepræsentationens beslutning om at iværksætte en forstærket indsats overfor risikogrupper på Vesterbro er foranlediget af, at antallet af personer, som har ladet sig undersøge for kønssygdomme det forløbne år, er faldet betragteligt. Nedgangen vurderes især markant blandt særligt udsatte grupper på Vesterbro efter flytningen af Venereaklinikken fra Rudolph Bergs Hospital til Bispebjerg Hospital.
H:S har efterfølgende udarbejdet redegørelse om en forstærket indsats overfor risikogrupper på Vesterbro i relation til kønssygdomme. H:S har i samarbejde med Embedslægeinstitutionen besluttet snarest muligt at afholde et seminar, hvor relevante organisationer og institutioner med kendskab til miljøet inddrages i arbejdet med at udarbejde en konkret plan for den forstærkede indsats (Notat fra H:S bilag 1).
Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges H:S redegørelse, når planen for den forstærkede indsats foreligger.
Sundhedsforvaltningen er enig i den af H:S foreslåede fremgangsmåde med at inddrage relevante interessenter i lokalområdet for at identificere målgruppens særlige behov, inden der udarbejdes en handlingsplan for den forstærkede indsats. Sundhedsforvaltningen skal opfordre til, at den forstærkede indsats overfor risikogrupper i relation til kønssygdomme også samtænkes med Sundhedsministeriets overvejelser om en styrket sundhedsfaglig indsats overfor narkomaner, psykisk syge og hjemløse.
ØKONOMI
Ingen
BILAG
Bilag 1: H:S notat om flytningen af Venereaklinikken fra Rudolph Bergs Hospital.
Ib Haurum
/Jens Egsgaard