Status på genoptræningsplaner efter COVID-19 samt afrapportering på journalgennemgang på borgere fra senfølgeklinikken med behov for genoptræning
I forlængelse af medlemsforslag fra Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti, vedtaget af Sundheds- og Omsorgsudvalget 29. oktober 2020, forelægges udvalget for den halvårlige status på antal borgere henvist med genoptræningsplaner efter COVID-19 sygdomsforløb. Endvidere forelægges en afrapportering på journalgennemgang af borgere henvist til genoptræning via Region Hovedstadens senfølgeklinikker efter et COVID-19-sygdomsforløb. Borgerne, der modtager kommunens tilbud om genoptræning efter COVID-19, har haft god gavn af tilbuddet til at komme sig over sygdomsforløbet.
I lyset af at COVID-19 ikke længere er en samfundskritisk sygdom, og at der generelt er færre indlagte med COVID-19, foreslås det, at den faste status til Sundheds- og Omsorgsudvalget, om borgere der udskrives med genoptræningsplan efter COVID-19, ophører.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status på antal borgere henvist med genoptræningsplaner efter COVID-19 sygdomsforløb jf. bilag 1, til efterretning.
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at den halvårlige status vedrørende antal borgere, der udskrives med senfølger efter COVID-19, ophører.
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager afrapportering vedrørende borgere henvist til genoptræning via Region Hovedstadens senfølgeklinikker efter et COVID-19-sygdomsforløb, jf. bilag 2, til efterretning.
Problemstilling
Sundheds- og Omsorgsudvalget har siden oktober 2020 halvårligt modtaget en status vedr. antal borgere, der er henvist til genoptræning i Københavns Kommune efter COVID-19 relateret sygdomsforløb. Status omfatter dels borgere, der har været indlagt ifm. COVID-19 sygdomsforløb og i forlængelse heraf modtaget en genoptræningsplan og dels borgere, der er henvist via Region Hovedstadens senfølgeklinikker og derigennem modtaget en genoptræningsplan (bilag 1).
Afrapportering bygger på en gennemgang af 23 journaler på borgere, der i perioden fra 16. april 2021 til 8. juli 2021 er blevet henvist til genoptræning i Københavns kommune via Region Hovedstadens senfølgeklinikker efter et COVID-19-sygdomsforløb og efterfølgende afsluttet (bilag 2).
Senfølgeklinikkerne behandler en mindre gruppe patienter som oplever uventede, komplekse og langvarige senfølger. Patienten henvises som udgangspunkt tidligst 12 uger efter overstået infektion med COVID-19, dog efter en individuel vurdering af den enkelte patient.
Journalgennemgangen har til formål at opnå viden om genoptræningsindsatsen til den nye målgruppe har en positiv effekt, herunder om forvaltningens nuværende organisering og kompetencer er tilstrækkelige.
Løsning
I lyset af nedgangen i antallet af borgere, der indlægges med COVID-19 og den generelle nedgang i smittetilfælde, udskrives også færre borgere med behov for genoptræning efter COVID-19 sygdom. Journalgennemgang gennemført af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen viser, at forløbene i Center for Genoptræning og Neurorehabilitering – Kbh er blevet gennemført med positiv effekt for borgerne og inden for den organisering, økonomiske ramme og de kompetencer, som allerede findes på disse enheder.
På den baggrund vurderer Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at det ikke er relevant fortsat at orientere Sundheds- og Omsorgsudvalget fast om borgere, som modtager genoptræning efter COVID-sygdom. Afrapporteringen kan ophøre med effekt fra nærværende redegørelse eller fx efter næste afrapportering om et halvt år. Såfremt der sker en væsentlig ændring i antal henvisninger til genoptræning efter COVID-19, vil udvalget blive orienteret.
Vedr. journalgennemgang
Afrapporteringen på journalgennemgangen bygger på en gennemgang af 23 journaler på borgere, der i perioden fra 16. april 2021 til 8. juli 2021 er blevet henvist til genoptræning i Københavns Kommune på grund af COVID-19-senfølger og efterfølgende afsluttet (bilag 2).
Afrapportering skal ses i forlængelse af et notat fra 22. april 2021, som orienterede Sundheds- og Omsorgsudvalget om en journalgennemgang af borgere henvist til genoptræningsforløb umiddelbart efter hospitalsindlæggelse med COVID-19 i perioden april 2020 til februar 2021. Formålet var også her at opnå viden om genoptræningsindsatsen til den nye målgruppe har en positiv effekt, herunder om forvaltningens nuværende organisering og kompetencer er tilstrækkelige. Resultatet viste at forløbene i Center for Genoptræning og Neurorehabilitering – Kbh er blevet gennemført med positiv effekt for borgerne og inden for den organisering, økonomiske ramme og de kompetencer, som allerede findes på disse enheder.
Københavns Kommune havde på daværende tidspunkt ikke modtaget et stort nok antal borgere til genoptræning fra senfølgeklinikkerne til at kunne behandle disse data. Københavns Kommune har efterfølgende modtaget flere borgere fra senfølgeklinikkerne og en del af borgerne har nu gennemført genoptræningsforløbene.
Kendetegnende for borgerne er, at de ikke har haft et genoptræningsbehov direkte i forbindelse med COVID-19-sygdomsforløbet. Efter overstået sygdomsforløb, har borgerne fortsat haft symptomer som kunne sættes i forbindelse med COVID-19, og de er derfor blevet henvist af deres egen læge til en af regionens senfølgeklinikker. På senfølgeklinikken er de blevet udredt og det er lægefagligt vurderet, at borgerne har et genoptræningsbehov, hvorefter der er afsendt en genoptræningsplan til Københavns Kommune.
Borgerne har modtaget god hjælp ift. deres genoptræningsbehov og komme sig over sygdomsforløbet.
Vigtigste observationer i journalgennemgangen
Genoptræningsforløbene er alle gennemført som ambulante forløb. Halvdelen af borgerne modtog deres genoptræningsforløb på Neurorehabilitering – Kbh og de øvrige fordelte sig på Sundheds- og Omsorgsforvaltningens fem genoptræningscentre.
Borgerne i journalgennemgangen er i gennemsnit 52 år gamle, med en aldersspredning på 23 til 88 år. Der er en overvægt af kvinder (19 ud 23), og kvinderne er i gennemsnit yngre end mændene.
I forbindelse med Covid-19 sygdomsforløbet har 13 ud af 23 borgere været sygemeldt fra deres beskæftigelse. Ved afslutningen af genoptræningsforløbet er 6 borgere helt tilbagevendt, 6 borgere delvist tilbagevendt og 1 er ikke tilbagevendt til beskæftigelse. Ud af de 23 borgere har 18 angivet at de har en sports-/fritidsaktivitet. Heraf er de 13 borger vendt helt eller delvist tilbage til deres sports-/fritidsaktivitet ved afslutning af genoptræningsforløbet.
Størstedelen af borgerne har træthed eller andre lettere mentale problemer (som fx koncentrationsbesvær), som årsag til deres funktionsnedsættelse. Genoptræningsindsatsen for 65% af borgerne var energiforvaltning og resten modtog almen fysioterapi. I energiforvaltning arbejder typisk ergoterapeut og borger i en dialog om at finde en hensigtsmæssig balance mellem aktiviteter, der fremmer og hæmmer den begrænsede energi, som borgeren oplever. Ud fra dialogen tilrettelægges genoptræningsforløbet, hvor målet er at kunne håndtere det nedsatte energiniveau med mindst mulig støtte.
Økonomi
Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen fortsætter med at følge data og vil fremover orientere Sundheds- og Omsorgsudvalget, hvis der er markante stigninger i antallet af henvisninger.
Katja Kayser
/Tanja Thor Møller